روزنامه گاردین در گزارشی، به موضوع پرداخت بدهی ۴۰۰ میلیون پوندی بریتانیا به ایران پرداخت و نوشت این مبلغ که قرار بود در ازای آزادی زندانیان دوتابعیتی به ایران منتقل شود، در عمان بلوکه شده است.
به نوشته این روزنامه، برخی از منابع خبری میگویند که تنها یک میلیون پوند از ۴۰۰ میلیون پوند بدهی بریتانیا به تهران منتقل شده است.
گاردین همچنین نوشت که بر اساس گفتههای منابع دولتی ایران، این بدهی که قرار بود در زمان آزادی نازنین زاغری-رتکلیف و انوشه آشوری به ایران پرداخت شود، هنوز به تهران نرسیده است.
با این حال یک منبع ارشد دولت ایران گفت که این پول در عمان بلوکه شده است و مشکل از دولت بریتانیا نیست.
عمان در مذاکرات انتقال بدهی بریتانیا در زمان آزادی دو زندانی ایرانی-بریتانیایی در روز ۱۷ مارس، به عنوان میانجی عمل کرد. هر دو کشور مدعی بودند که موضوع پرداخت بدهی ۴۰ ساله بریتانیا به ایران و آزادی زندانیهای دوتابعیتی ارتباطی به هم ندارند؛ اما این اظهارات نوعی داستانسازی دیپلماتیک نام گرفت.
حالا محمود عباسزاده مشکینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، در پاسخ به سوال پایگاه خبری انتخاب گفته که این پول بلوکه شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او با اشاره به اینکه «مهم است که پول بلوکهشده آزاد شود»، تاکید کرد: «با کشورهای منطقه همکاری داریم و برخی از کشورهای همسایه در حال رایزنی و میانجیگری برای دریافت مطالباتماناند.»
هنوز مشخص نیست که آیا پرداخت نشدن این مبلغ به ایران به دلیل مشکل بانکی در عمان است یا به موضوع دیگری مانند محدودیتهایی که بریتانیا برای نحوه هزینه کردن این مبلغ تعیین کرده است، برمیگردد. با اینکه انگلستان در همان زمان شرط گذاشت که از این پول فقط برای اهداف بشردوستانه استفاده شود، دولت جمهوری اسلامی ایران چنین موضوعی را تکرار نکرد و در آن زمان گفت که «در مورد نحوه خرج کردن منابع مالی خود اختیار و آزادی کامل دارد».
در همین حال، برخی گمانهزنیها از این حکایت دارند که انگلستان ممکن است از پرداخت کامل مبلغ بدهی خود به ایران خودداری کرده باشد؛ زیرا معتقد است جمهوری اسلامی به معامله پایبند نبوده و مراد طاهباز، سومین زندانی ایرانی-بریتانیایی، را در زندان نگه داشته است. با این حال، از آنجا که بریتانیا همیشه میگفت بین پرداخت بدهی و آزادی بازداشتشدگان هیچ ارتباطی وجود ندارد، اکنون برای لندن دشوار است که بهصراحت چنین موضوعی را فاش کند.
مراد طاهباز، فعال محیط زیست، که در ژانویه ۲۰۱۸ در ایران بازداشت و به اتهامهایی چون «همکاری با آمریکا به عنوان دولت متخاصم» به ۱۰ سال زندان محکوم شد، تابعیت ایالات متحده را نیز دارد. با در نظر گرفتن این موضوع، به نظر میرسد که سرنوشت او به مذاکرات احیای برجام در وین گره خورده است و ایران به آزادی او به عنوان بخشی از معامله با بریتانیا تمایلی ندارد.