چین همزمان با کاهش واردات نفت ایران، واردات نفت خود از عربستان سعودی و روسیه را افزایش داده است. صادرات نفت عربستان به چین در یک ماه گذشته با رشد ۳۸ درصدی همراه بود.
طبق گزارش شرکت «ورتکسا»، چین در ماه آوریل روزانه حدود ۶۵۰ هزار بشکه نفت از ایران وارد کرده است. این رقم در ماه مارس حدود ۷۰۰ تا ۹۰۰ هزار بشکه بود. گرچه رویترز میزان فروش نفت ایران به چین در ماه آوریل را بسیار کمتر و حدود ۲۵۰ هزار بشکه در روز اعلام کرده است.
اما آنطور که پیش از این بلومبرگ اعلام کرده بود، چین نفت ایران را حداقل ۱۰ درصد ارزانتر از قیمت بازار و تحت عنوان سایر تولیدکنندگان نفت مثل عراق یا عمان خریداری میکند.
با این حال تمایل چین به نفت ارزان روسیه و حالا افزایش خرید نفت عربستان صعودی، میتواند یکی از بزرگترین و مهمترین بازارهای صادراتی نفت ایران را تهدید کند.
رویترز براساس دادههای رسمی گمرک چین خبر از افزایش ۳۸ درصدی واردات نفت خام چین از عربستان سعودی در ماه آوریل داده و رقم آن را ۲.۱۷ میلیون بشکه نفت در روز اعلام کرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
واردات نفت چین از روسیه نیز در ماه گذشته چهار درصد در مقایسه با سال گذشته افزایش یافته است. تخفیفهایی که روسیه برای فروش نفت خود در نظر گرفته یکی از عوامل تمایل چین به افزایش واردات نفت از این کشور است.
یک تاجر چینی گفته بود، مسکو نفت خود را با ۹ دلار تخفیف به پکن میفروشد. براساس گزارش گمرک چین، واردات نفت این کشور از روسیه در ماه آوریل به ۱.۵۹ میلیون بشکه در روز رسیده است.
این شرایط میتواند جمهوری اسلامی را مجبور به آن سازد که برای حفظ سهم نزدیک به هفت درصدی خود از بازار چین (در شرایط تحریم)، تخفیفهای به مراتب بیشتری نسبت به قبل برای عرضه نفت خود به چین درنظر بگیرد.
روزهای اخیر رویترز از ارسال سومین محموله بزرگ نفتی ایران به چین خبر داد و حجم آن را حدود دو میلیون بشکه اعلام کرد. با این حال، این میزان فروش ایران میتواند در ماههای آینده بیش از پیش، از کاهش قیمت فروش نفت روسیه و افزایش صادرات نفت عربستان سعودی به چین، تاثیر بپذیرد.
در عین حال پیش از این موسسه تحقیقاتی انرژی «کپلر» نوشته بود که مقدار ذخیره نفت ایران روی نفتکشهای مستقر در نزدیکی سنگاپور، به حدود ۳۷ میلیون بشکه در میانه ماه مه رسیده است. این میزان در ماه آوریل حدود ۲۲ میلیون بشکه بوده است. این بدان معناست که بخشی از نفت ایران روی آبها بدون مشتری باقی مانده است.