همکاری لهستان و اوکراین در تولید سلاح خشم روسیه را برانگیخت

تا کنون لهستان برای حمایت از اوکراین بیش از ۲۴۰ تانک مدرن تی‌-۷۲ به این کشور اهدا کرده است

پس از تهاجم روسیه به اوکراین و گسترش دامنه جنگ در این کشور که باعث شد کشورهای عضو اتحادیه اروپا به‌ویژه کشورهای شرق اروپا آینده امنیت خود را در خطر ببینند، اروپا شاهد تحول و دگرگونی‌های تازه‌ای بود و بسیاری از کشورهای اروپایی به‌منظور حفظ منافع و مقابله با تهدیدهای احتمالی روسیه، سیاست‌های دفاعی خود را بازنگری کردند. کشورهای متعددی از جمله آلمان، سوئد و فنلاند با توجه به موقعیت ژئوپلیتیک ویژه‌ای که دارند، قبل از حمله روسیه به اوکراین نیازی به تقویت نیروی دفاعی و نظامی خود نمی‌دیدند، اما گسترش دامنه جنگ اوکراین به ظهور تهدیدهای جدیدی منجر شد و کشورهای یادشده را وادار کرد تا درصدد تقویت نیروی دفاعی و نظامی خود برآیند و برای مقابله با تهدیدهای پیش‌رو آماده شوند.

در پرتو همین راهبرد، چهارشنبه گذشته، لهستان و اوکراین توافق‌نامه‌ای را امضا کردند که بر اساس آن، دو کشور برای تولید تسلیحات جنگی و تجهیزات نظامی سرمایه‌گذاری مشترک می‌‎کنند. این در حالی است که پیش از این، لهستان برای حمایت از اوکراین بیش از ۲۴۰ تانک مدرن تی‌-۷۲ (T-72) به این کشور اهدا کرد.

دنیس شمیهال، نخست‌وزیر اوکراین، با اشاره به توافق‌نامه‌ای که بین کی‌یف و ورشو به امضا رسید، گفت پروژه مشترک اوکراین و لهستان برای ساخت تسلیحات و تجهیزات نظامی، میزان همکاری‌های دفاعی و نظامی میان دو کشور را به سطح جدیدی ارتقا می‌دهد و زمینه را برای تولید پیشرفته‌ترین ابزار دفاعی فراهم می‌کند. از سوی دیگر و در حالی که لهستان ۶۰ توپخانه خودکششی هویتزر به اوکراین فروخت، واشنگتن اعلام کرد که قصد دارد در ده سال آینده بیش از ۱۱۰ مرکز نظامی در لهستان احداث کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در واکنش به همگرایی روزافزون لهستان و اوکراین، به‌ویژه پس از امضای توافق‌نامه‌ای برای تسهیل ترانزیت محموله‌های غلات از طریق ایست‌های بازرسی مرزی مشترک بین دو کشور، مسکو ورشو را به تلاش و زمینه‌سازی برای الحاق اراضی اوکراین متهم کرد و هشدار داد که بیش از این موجب خشم روسیه نشود. همچنین، میخاییل شرمت، معاون دومای منطقه کریمه، به مقام‌های لهستان در مورد «اقدام‌های بی‌باکانه با هدف جلوگیری از تکمیل روند خلع سلاح و ریشه‌کن کردن نازیسم در اوکراین» هشدار داد.

در همین حال، ناظران بر این باورند که اعلام همکاری جدید میان لهستان و اوکراین از یک سو، و آمریکا و لهستان از سوی دیگر موید اصرار غرب برای تبدیل جنگ اوکراین به یک درگیری بلندمدت فرسایشی است تا روسیه با بحران فروپاشی اقتصادی و شکست نظامی مواجه شود.

ویکتور شوگالی، کارشناس سیاسی در امور روسیه، در گفت‌وگو با اسکای‌نیوز عربی گفت: «قراردادهای جدید بین ورشو و کی‌یف زمینه‌سازی تدریجی برای الحاق بخش‌های غربی اوکراین به قلمرو لهستان است.»

پس از تصمیم روسیه به توقف صادرات گاز به لهستان، این کشور پیشنهاد کرد که ورشو مرکزی برای جمع‌آوری کمک‌های بین‌المللی به بازسازی اوکراین باشد. در عین حال، کمیسیون اروپا پنجشنبه گذشته طرحی ۳۵ میلیارد یورویی را برای حمایت از اقتصاد لهستان، که از همه‌گیری کرونا آسیب دیده است، تصویب کرد.

از سوی دیگر، جمال عبدالحمید، کارشناس روابط بین‌الملل، در مصاحبه‌ای با اسکای‌نیوز عربی، گفت اهدای تجهیزات سنگین نظامی به اوکراین نشان می‌دهد که غرب مصمم است جنگ را طولانی‌تر کند تا روسیه را از نظر اقتصادی و نظامی با فروپاشی مواجه کند. او در ادامه افزود در حالی‌ که شمار زیادی از کشورهای اروپایی از دولت اوکراین حمایت و به این کشور سلاح و تجهیزات نظامی ارسال کردند، لهستان که در همسایگی اوکراین قرار دارد، بیشترین کمک نظامی و لجستیکی را به اوکراین کرده است و همچنان به تلاش‌هایش در این زمینه ادامه می‌دهد. علاوه بر آن، افزایش تهدید روسیه باعث شد ورشو روابط و همکاری‌های نظامی‌اش با کی‌یف را توسعه دهد تا از گسترش جنگ به خاکش جلوگیری کند.

بیشتر از جهان