وزارت امور خارجه عربستان سعودی ضمن استقبال از قطعنامه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، از تهران خوست به تعهدات خود در توافق با آژانس عمل کند و همکاری لازم برای حل مسائل باقیمانده را انجام دهد.
در این بیانیه آمده است: «عربستان سعودی از ایران میخواهد بدون تاخیر با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کند.»
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز چهارشنبه قطعنامهای را در انتقاد از همکاری نکردن ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی با اکثریت آرا تصویب کرد. این قطعنامه که آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان پیشنویس آن را ارایه نداده بودند، رای موافق روسیه و چین، دو عضو برجام و طرفهای مذاکرهکننده هستهای با ایران را به همراه نداشت.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
اما ۳۰ عضو دیگر از ۳۵ عضو شورای حکام به آن رای مثبت دادند.
این قطعنامه حدود دو ماه پس از تعلیق مذاکرات هستهای صادر میشود. مذاکراتی که برای یک سال در دولت بایدن ادامه داشت اما نیمه اسفندماه پس از حمله روسیه به اوکراین متوقف شود.
عربستان سعودی همواره نگرانی خود را نسبت به فعالیتهای منطقهای تحریک آمیز جمهوری اسلامی مطرح کرده است اما در ماههای اخیر خواستار حل مساله هستهای و همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی بوده است.
استقبال عربستان سعودی از قطعنامه آژانس در حالی است که برخی منابع خبری نزدیک به جمهوری اسلامی به نقل از مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق مدعی شدهاند که مذاکرات ایران و عربستان پیشرفت خوبی داشته است.
این مذاکرات که سال گذشته در عراق آغاز شد، با فراز و فرودهای متعددی همراه بوده است. اما ریاض اخیر اظهارات برخی مقامات تهران مبنی بر ملاقات قریبالوقوع مقامات دو طرف را رد کرده بود.
گفته میشود که این مذاکرات با هدف کاهش تنشها در جریان است.
همزمان دولت جو بایدن نیز که در یک سال نخست آغاز به کار خود روابط گرمی را با عربستان سعودی ایجاد نکرده بود، میکوشد روابط خود را با ریاض تقویت کند. این تغییر استراتژی پس از حمله روسیه به اوکراین و افزایش بهای سوخت انجام شد.
در ماههای اخیر شماری از مقامات ارشد دولت بایدن به عربستان سفر کردهاند و گفته میشود که بایدن نیز به زودی رهسپار ریاض میشود.
همزمان برخی گزارشها از تلاش آمریکا برای ایجاد نوعی توافق بین عربستان سعودی و اسراییل خبر میدهد. چارچوبی که گفته میشود یکی از عوامل موثر در شکلگیری احتمالی آن میتواند با تهدیدهای منطقهای جمهوری اسلامی در ارتباط باشد. مقامات در عربستان سعودی این گزارشها را تایید نکردهاند.