سازمان عفو بینالملل روز چهارشنبه، ۱۸ خرداد، با انتشار اعلامیهای از طالبان خواست که اجمل حقیقی، تولیدکننده محتوا در یوتیوب (یوتیوبر) و سه تن از همکارانش را که از چند روز پیش، به اتهام توهین به قرآن زندانیاند، آزاد کند.
عفو بینالملل در این اعلامیه، وضعیت آزادی بیان در افغانستان را نگرانکننده خواند و طالبان را به حمله آشکار به آزادی بیان متهم کرد و نوشت: «طالبان باید هرچه زودتر به سانسور عقیده در افغانستان پایان دهد و تولیدکنندگان محتوا در یوتیوب را دوباره آزاد کند.»
اجمل حقیقی، مدل و طراح لباس بود که پس از سقوط کابل، با جمعی از همکارانش فعالیت در رسانههای اجتماعی بهویژه یوتیوب را آغاز کرد و با تولید ویدیوهایی سرگرمکننده با موضوعهای عمومی درآمد کسب میکرد.
چند روز پیش، ویدیویی از آنان در رسانههای اجتماعی منتشر شد که در آن، یکی از همکاران او به نام غلام سخی که مشکلات روانی نیز دارد، آیهای از قرآن را با لحنی طنزآمیز و آهنگین میخواند و اجمل حقیقی هم برایش کف میزند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
هر چند حقیقی پس از پخش این ویدیو، عذرخواهی کرد، اداره اطلاعات طالبان شامگاه سهشنبه، ۱۷ خرداد، او و چند تن دیگر از همکارنش را دستگیر و ویدیویی از اعترافهای اجباری آنان منتشر کرد که در آن میپذیرند چنین اشتباهی مرتکب شدهاند و میگویند در برابر هر حکمی که طالبان برایشان صادر کند، سر فرود میآورند.
شماری از شهروندان افغانستان، سازمان عفو بینالملل و نهادهای مدافع حقوق بشر، اعترافهای اجمل حقیقی در این ویدیو را تحت فشار میدانند و از طالبان میخواهند او و سایر همکارانش را آزاد کنند.
سازمان عفو بینالملل در ادامه تاکید کرد که طالبان پس از به قدرت رسیدن در افغانستان، به تهدید، آزار و خشونت علیه حامیان حقوق بشر، مدافعان حقوق زن، خبرنگاران و فعالان جامعه مدنی اقدام کرده است و باید از این کار دست بردارد.
اداره اطلاعات طالبان در اطلاعیهای که روز سهشنبه منتشر کرد، مدعی شد که به هیچ کس اجازه نمیدهد به آیات قرآن و احادیث توهین کند و با افراد بازداشتشده طبق شریعت اسلام برخورد خواهد شد.
طالبان پس از سلطه بر افغانستان، چندین فرمان محدودکننده علیه رسانهها صادر کرد. در هفتههای اخیر، فعالیت شماری از فعالان رسانههای اجتماعی از جمله یوتیوب در افغانستان متوقف شد.