حکومت طالبان؛ معجونی از آدم‌ربایان و تروریست‌ها

میچ مک‌کانل: حکومت طالبان و شبکه حقانی روابط عمیقی با القاعده دارند

شبکه حقانی با القاعده، طالبان پاکستانی، سپاه محمد و لشکر طیبه روابطی پیچیده و دیرینه دارد

میچ مک‌کانل، نماینده مجلس سنای آمریکا، روز پنجشنبه، ۱۹ خرداد (۹ ژوئن)، در سخنانی که در صحن این مجلس بیان کرد، بار دیگر از روند خروج نیروهای آمریکایی و تخلیه متحدان آمریکا از افغانستان که به دستور جو بایدن، رئیس‌جمهوری این کشور، انجام شد، انتقاد کرد و گفت که اکنون در افغانستان، گروهی حاکم شده که متحد نزدیک القاعده است و از تروریست‌ها و آدم‌‎ربایان تشکیل شده است.

مک‌کانل افزود: «طرح بایدن در زمینه خروج نیروها از افغانستان از ابتدا فاجعه بود و مشاوران و همکاران بایدن نیز در این زمینه، دقت لازم را به خرج ندادند.» این سناتور آمریکایی تصریح کرد که دستور کار دولت بایدن برای خروج آمریکا از افغانستان، یک «طرح ناکام» بود و این ناکامی آمریکا و متحدانش را در معرض تهدید تروریسم قرار داده است.

میچ مک‌کانل گفت: «حکومت طالبان-شبکه حقانی که اکنون بر افغانستان حکم می‌راند، نه تنها حامی تروریسم است، بلکه از تروریست‌ها و آدم‌ربایان تشکیل شده است و با القاعده نیز روابط عمیقی دارد.»

او با ابراز نگرانی از بی‌ثباتی در افغانستان افزود: «آنچه دولت بایدن کرد، آمریکا را در معرض تهدید مستقیم قرار داد.»

این عضو سنای آمریکا در حالی اعضای حکومت طالبان را جمعی تروریست‌ و آدم‌ربا می‌داند که نهادهای اصلی امنیتی و اطلاعاتی حکومت طالبان در اختیار سراج‌الدین حقانی، رهبر شبکه حقانی است. سراج‌الدین حقانی ضمن اینکه در فهرست تحریم‌های سازمان ملل متحد قرار دارد، از افراد تحت تعقیب پلیس فدرال آمریکا (اف‌بی‌آی) است و دفتر پاداش برای عدالت وزارت خارجه آمریکا برای اطلاعاتی که به بازداشت او منجر شود، ۱۰ میلیون دلار جایزه تعیین کرده است. هرچند حضور حقانی در راس وزارت داخله طالبان و ملاقات‌های پی‌درپی او با دیپلمات‌های خارجی، این جایزه را به طنزی تلخ برای مردم افغانستان تبدیل کرده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

شبکه حقانی که به گزارش ناظران شورای امنیت سازمان ملل متحد، از متحدان نزدیک شبکه القاعده و سایر شبکه‌های تروریستی فعال در افغانستان پاکستان است، در ۲۰ سال گذشته، در جنگ طالبان علیه دولت‌های پیشین افغانستان و متحدان خارجی آن نقشی مهم و تعیین‌کننده داشت. مسئولیت بیشتر آدم‌ربایی ها از شهروندان خارجی در افغانستان را هم شبکه حقانی برعهده می‌گرفت.

ربوده شدن تیموتی ویکس و کوین کینگ، دو استاد دانشگاه آمریکایی افغانستان، که در سال ۲۰۱۶ در کابل ناپدید شدند، کار این شبکه بود. این دو استاد دانشگاه آمریکایی در سال ۲۰۱۹ و در جریان مذاکره طالبان و آمریکایی‌ها، در ازای آزادی انس حقانی، حاجی مالی خان و عبدالرشید زدران، سه عضو ارشد شبکه حقانی، از زندان دولت پیشین افغانستان از اسارت این شبکه آزاد شدند. در بسیاری از موارد دیگر، افراد ربوده‌شده‌ در ازای پرداخت مبالغی هنگفت به رهبر شبکه حقانی، از چنگ این گروه آزاد می‌شدند.

شبکه حقانی که رهبران آن از قبیله زدران قوم پشتون و از ساکنان بومی شرق افغانستان‌اند، با القاعده، طالبان پاکستانی، سپاه محمد و لشکر طیبه روابطی پیچیده و دیرینه دارند. هسته اصلی این شبکه در دهه ۸۰ شکل گرفت اما نام این سازمان به عنوان شبکه حقانی، ابتدا در سال ۲۰۰۲ و پس از تجدید نیروی این شبکه در میران‌‎شاه پاکستان، سر زبان‌ها افتاد.

در سال ۲۰۰۲ و اندکی پس از فروپاشی رژیم طالبان، جلال‌الدین حقانی این شبکه را در پاکستان فعال کرد که به‌سرعت، به یکی از تاثیرگذارترین شاخه‌های نظامی طالبان تبدیل شد. حوزه فعالیت این شبکه در ۲۰ سال گذشته، بیشتر بر کابل، میدان وردک و استان‌های شرقی افغانستان متمرکز بود.

در ۲۰ سال گذشته، این شبکه مسئول راه‌اندازی مرگبارترین و پیچیده‌ترین حملات به شهر کابل و قرارگاه‌های نظامیان خارجی در افغانستان بود. حمله به هتل سرینا در سال ۲۰۰۷ که یک خبرنگار نروژی در آن کشته شد، کار همین شبکه بود.

وزارت خارجه آمریکا در سال ۲۰۱۲، شبکه حقانی را به فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی اضافه کرد.

سایت رسمی «پاداش برای عدالت» در مورد شبکه حقانی چنین نوشته است: «شبکه حقانی در افغانستان بارها علیه نیروهای آمریکا و ائتلاف و نیز اهداف دولتی و غیرنظامی افغانستان حمله و آدم‌ربایی کرده است. در ژوئن ۲۰۱۲، حمله انتحاری شبکه حقانی به پایگاه نظامی ایالات متحده در خوست افغانستان، به کشته شدن دو سرباز آمریکایی و مجروح شدن بیش از ۱۰۰ تن دیگر منجر شد. در مه ۲۰۱۷، مقام‌های افغانستان شبکه حقانی را مسئول بمب‌گذاری در کامیونی در کابل اعلام کردند. در این حمله بیش از ۱۵۰ نفر کشته شدند. عامل بمب‌گذاری در یک آمبولانس در ژانویه ۲۰۱۸ در کابل، که به کشته شدن بیش از ۱۰۰ تن منجر شد، شبکه حقانی اعلام شد. مقام‌های افغانستان شبکه حقانی را در حمله ژانویه ۲۰۱۸ به هتل بین‌المللی کابل که ۲۲ کشته بر جا گذاشت، هم مقصر می‌دانند.»

با این حال، درج نام شبکه حقانی در فهرست سازمان‌های تروریستی و تعیین پاداش برای سر رهبر آن، مانع ارتباط این شبکه و رهبران آن با دیپلمات‌های غربی نشد. در ماه‌های گذشته، فرستادگان کشورهای اروپایی برای افغانستان از جمله ماموران سازمان ملل متحد، بارها با سراج‌الدین حقانی ملاقات کرده‌اند.

این ملاقات‌ها که گفته می‌شود بیشتر در راستای هماهنگی برای توزیع کمک‌های بشردوستانه، آگاهی از وضعیت حقوق بشری و دریافت دیدگاه حقانی در مورد نگرانی‌های جامعه بین‌المللی صورت گرفته، به تطهیر سراج‌الدین حقانی، به عنوان تروریست بین‌المللی منجر شده است. شبکه حقانی ملاقات‌هایی را که میان رهبر این شبکه و دیپلمات‌های خارجی صورت می‌گیرد، سندی مبنی بر پذیرش او از جانب دولت‌های جهان به عنوان وزیر داخله حکومت طالبان می‌داند.