روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز در گزارشی درباره مرگ دو دانشمند ایرانی در اثر مسمومیت در روزهای اخیر، این احتمال را از طرف مسئولان جمهوری اسلامی ایران مطرح کرد که ممکن است این افراد را اسرائیل مسموم کرده باشند.
در این گزارش که روز دوشنبه ۲۳ خرداد (۱۳ ژوئن) منتشر شد، درباره دو متخصص هوافضای ایرانی آمده است: «هر دوی آنها از دانشگاههای برتر ایران فارغالتحصیل شدند. جوان، سالم و ورزشکار بودند، اما در اواخر ماه مه ناگهان بیمار شدند. بیماری این دو دانشمند روزبهروز شدیدتر شد تا اینکه در بخش مراقبت ویژه بیمارستانهایی در دو شهر مختلف بستری شدند. سپس هر دو به فاصله چند روز جان باختند.»
این گزارش میافزاید: «به گفته یک مقام ایرانی و دو شخص دیگر مرتبط با دولت که نخواستند نامشان فاش شود، جمهوری اسلامی ایران معتقد است که اسرائیل این دو متخصص ایرانی را از طریق مسمومیت غذایی کشته است.»
به گزارش نیویورکتایمز، یکی از این دانشمندان به نام ایوب انتظاری، مهندس هوافضا بود و در یک مرکز تحقیقات نظامی کار میکرد و دیگری به نام کامران آقاملایی، ۳۱ ساله، زمینشناس بود. رسانههای اسرائیلی و شبکههای خبری فارسیزبان خارج از ایران، با انتشار خبر درگذشت معماگونه آنها، گزارش دادند که آقاملایی در تاسیسات هستهای نطنز ایران فعالیت داشت، اما دوستانش این موضوع را تکذیب کردند و گفتند که او برای یک شرکت خصوصی تحقیقات زمینشناسی کار میکرد.
انتظاری ۳۵ ساله نیز دکترای هوانوردی داشت و در پروژههای مربوط به موشکها و توربینهای هواپیما برای یک مرکز هوافضای دولتی در شهر یزد کار میکرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به گفته یکی از کارمندان نزدیک به یک مقام ارشد ایرانی، انتظاری پس از شرکت در مراسم شامی در یزد که به آن دعوت شده بود، علائم مسمومیت غذایی پیدا کرد. این در حالی است که میزبان او ناپدید شده و با اینکه مقامهای جمهوری اسلامی برای یافتن او تلاش کردند، شناسایی نشده است. یکی از همکاران او در مرکز تحقیقات نظامی در رسانههای اجتماعی نوشت که حال او تا شب قبل از بیماری، کاملا خوب بود و رسانههای ایران هم گزارش دادند هیچ فرد دیگری از اعضای خانواده او به این بیماری مبتلا نشده است؛ اگرچه همه آنها یک غذا را خورده بودند.
آقاملایی نیز که تازه از یک سفر کاری در تبریز به تهران بازگشته بود، دچار حالت تهوع و اسهال شدید شد و روزبهروز حالش وخیمتر شد تا اینکه جان باخت.
با توجه به نوع مرگ این دو متخصص، مقامهای جمهوری اسلامی ایران گمان میکند که چنین مرگهای مرموزی ممکن است قتلهایی هدفمند باشد. این گمانهزنی با الگوی جنگ در سایه ایران و اسرائیل که در آن هر دو طرف با روشهای پنهان به یکدیگر حمله میکنند تا از بروز یک جنگ تمامعیار اجتناب کنند، مطابقت دارد؛ اما اکنون به نظر میرسد که این جنگ در سایه در حال شدتگرفتن است؛ زیرا تنها در دو هفته گذشته، یکسری مرگومیر در ایران که به اسرائیل نسبت داده میشود، جمهوری اسلامی را تحت تاثیر قرار داده است. هرچند سخنگوی دفتر نخستوزیری اسرائیل از اظهارنظر در مورد مرگ این دو متخصص ایرانی خودداری کرده، از وقایع اخیر چنین به نظر میرسد که اسرائیل اهداف خود را از شخصیتهای ارشد مرتبط با برنامه هستهای ایران به نیروهای نظامی و دانشمندان سطح پایینتر گسترش داده است.
اسرائیل سالها است که برای تضعیف برنامههای هستهای و تسلیحاتی ایران مخفیانه تلاش میکند. ایران نیز به نوبه خود میکوشد تا شهروندان اسرائیلی را در سراسر جهان هدف قرار دهد و شبهنظامیان منطقهای دشمن اسرائیل مانند حزبالله لبنان را مسلح و از آنها حمایت مالی میکند. با این حال بیشتر درگیری این دو کشور حول محور برنامه هستهای ایران است.
اسرائیل بهشدت با تلاشها برای احیای مجدد برجام مخالفت کرده و نگران است که ایران به تولید اورانیوم غنیشده کافی برای ساخت سلاح هستهای نزدیک میشود. با این حال، حامیان توافق هستهای معتقدند که این توافق، غنیسازی اورانیوم ایران را محدود میکند. در چنین شرایطی به نظر میرسد که اگر مذاکرات برای برجام به هم بخورد و ایران فعالیتهای هستهای خود را تسریع کند یا همکاری با ناظران سازمان ملل را کاهش دهد، جنگ مخفی جمهوری اسلامی و اسرائیل در آستانه تبدیلشدن به یک درگیری آشکار قرار میگیرد.
طی دو هفته گذشته، حسن صیاد خدایی، یکی از اعضای ارشد سپاه پاسداران، در تهران هدف تیراندازی قرار گرفت و کشته شد. یک مهندس جوان وزارت دفاع کشته شد و یکی دیگر از اعضای ارشد سپاه پاسداران به طرز مشکوکی از بالکن سقوط کرد و جان باخت. سپس خبرهایی از مرگ این دو دانشمند جوان منتشر شد. پس از مرگ ایوب انتظاری، استاندار یزد در یک پیام تسلیت، او را «شهید» نامید و یکی از اعضای شورای شهر یزد نیز مرگ او را «ترور بیولوژیک» خواند؛ اما مقامهای ایرانی بهسرعت از شهید نامیدن او و انتشار جزئیات دیگری که میتوانست به یک حمله موفق دیگر از سوی اسرائیل تعبیر شود، عقبنشینی کردند. روابط عمومی فرمانداری یزد هم دو روز بعد، کلمه «شهید» را پس گرفت و گفت که اشتباه شده است. علاوهبر این، دادستانی یزد مهندس هوافضا بودن انتظاری را تکذیب کرد و در عوض او را کارمند عادی یک شرکت صنعتی دانست.
همه اینها در حالی است که عکسها و فیلمهای منتشرشده در رسانههای ایران مربوط به سال ۲۰۱۹ ایوب انتظاری را نشان میدهد که در شرکت توربینهای صنعتی غدیر در حال ارائه توضیحاتی به حسن روحانی، رئیس جمهوری پیشین ایران، است. بیانیهای که انجمن فارغالتحصیلان دانشگاه محل تحصیل او منتشر کردند نیز تاکید میکند که او مهندس هوافضا بوده است.
محمود انتظاری، یکی از بستگان این متخصص، در اینستاگرام نوشت که ایوب انتظاری پس از انتشار عکسهایش با حسن روحانی در رسانههای داخلی، نگران این بود که جانش در خطر باشد. او به بستگانش گفت که قرار بوده است این عکسها محرمانه بماند.
مقامهای ایرانی در مورد آقاملایی نیز سکوت اختیار کردهاند. تنها اشاره رسمی به درگذشت او، پیام تسلیت رئیس دانشگاه تربیت مدرس تهران است که آقاملایی را دانشجوی دکترای زمینشناسی معرفی کرده است. این بیانیه همچنین مدعی است که او بر اثر سکته قلبی، در زادگاهش ایذه در جنوب استان خوزستان درگذشت. با این حال یکی از دوستان او اعلام کرد که خانواده آقاملایی منتظر نتیجه گزارش کالبدشکافی پزشکی قانونیاند؛ هرچند با توجه به حساسیتهای این پرونده، نگراناند که نتیجه کالبدشکافی با آنها در میان گذاشته نشود.