افتتاح مسجد بازار بزرگ ایران (معروف به ایران مال)، به نام مسجد محمد رسول الله جنجالی تازه به راه انداخت. بازار بزرگ ایران پروژهای است با زیر بنای یک میلیون و هفتصد متر مربع در زمینی به مساحت ۲۷ هکتار. فاز اول این مجتمع تجاری اردیبهشت ۹۷ رونمایی شد و فاز دوم قرار است تا پایان سال ۹۹ به بهره برداری برسد. مسجد لوکس این بازار به مناسبت نیمه شعبان، روز ۳۱ فروردین ماه افتتاح شد و در ویدیوی پخش شده از صدا و سیما که توسط معاونت فرهنگی این بازار تهیه شده بود، اعلام شد آیت الله کاظم صدیقی، امام جمعه موقت تهران و محمود کریمی، مداح نزدیک به بیت رهبری در مراسم حضور خواهند داشت.
انتشار این خبر و تصاویری از این مسجد لوکس موجی از اعتراض در شبکههای اجتماعی به راه انداخت و چند ساعت پیش از مراسم افتتاح، خبرگزاری محافظهکار تسنیم اعلام کرد: طبق برنامه از پیش تعیینشده آیتالله کاظم صدیقی در زمان برگزاری مراسم افتتاح مسجد بازار بزرگ ایرانیان (ایران مال) در حوزه علمیه امام خمینی(ره) برای معتکفین درس اخلاق دارد.
اگرچه این پروژه، هم از سوی مردم و هم از سوی محافظه کاران مورد انتقاد شدید قرار گرفته است، ولی لقب تازهای به عناوینش اضافه کرده است: پدیده گردشگری سال ۹۸. از زمان افتتاح فاز اول، این مجموعه پذیرای بازدیدکنندگان بوده، که تعداد آنان در ایام نوروز به بیش از یک میلیون تن رسید.
مجموعه بازار بزرگ تهران یک پروژه تجاری، تفریحی، فرهنگی و ورزشی است با دو هتل پنج ستاره که در منطقه ۲۲ غرب تهران و در نزدیکی دریاچه چیتگر واقع شده است و گفته میشود این مرکز خرید، بزرگترین مرکز خرید در خاورمیانه و یکی از پنج مرکز خرید بزرگ جهان است.
پیش از ایران مال، عنوان بزرگترین مرکز خرید خاورمیانه به دُبی مال با مساحت ۵۰۲ هزار متر مربع تعلق داشت. باید این نکته را یادآور شد که دُبی در سال ۲۰۱۷ موفق شد نزدیک به ۱۵ میلیون گردشگر جذب کند و با شهرهایی چون پاریس و نیویورک رقابت کند. همچنین فرودگاه بین المللی دُبی که تنها ده دقیقه با بازار دبی فاصله دارد، بر اساس آمار سال ۲۰۱۵ پررفت وآمدترین فرودگاه جهان بر پایهٔ جابهجایی مسافران بینالمللی و سومین فرودگاه پررفت وآمد جهان بر أساس تعداد مسافر شد. نکاتی که هیچکدام در مورد تهران صدق نمیکنند.
این پروژه غول پیکر دارای یک باغ ایرانی الهام گرفته از باغ ماهان کرمان، نمایشگاه سه طبقه خودرو، ۴۰ واحد سینمایی، ۲۰۰ رستوران، پیست یخ، زمین تنیس، آبشار گلستان، ۲۰ هزار پارکینگ و ۵۲ ورودی زیرگذر، پل، تونل و رَمپ است.
بودجه ساخت این اَبَر مجتمع بیش از ۲۲ هزار میلیارد تومان است که همین نکته باعث انتقادها شده است. در حالیکه تهران بیش از ۲۰ مرکز خرید لوکس دارد و بر اساس تازهترین گزارش مرکز آمار ایران، نرخ تورم ماهانه در اردیبهشت ۹۸ بیش از۵۰ درصد نسبت به سال گذشته بوده است، ساخت چنین مجتمعی مورد انتقاد قرار گرفت.
ضمن آنکه تعداد زیادی تخلفات دیگر در ساخت این مجموعه وجود دارد. شهرداری منطقه ۲۲ طی نامه ای رسمی به دادسرای عمومی و انقلاب تهران از تخلفات بی شمار این مجموعه شکایت کرده که قرار است در کمیسیون ماده ۱۰۰ بررسی شود. این کمیسیون مرجع رسیدگی به تخلفات ساختمانی و متشکل از نمایندگان وزارت کشور، شورای اسلامی شهر و قوه قضاییه است.
علی اعطا، سخنگوی شورای شهر تهران نیز، در این مورد گفت: «مالک پروژه ایران مال طی سالهای مختلف دائماً تخلف کرده و با مراجعه به شهرداری هر بار درخواست تغییر نقشه دادهاست».
ایده اولیه ساخت این بازار متعلق به علی انصاری (مالک بازارهای موبایل و مبل ایران) است ولی سرمایه گذار اصلی این پروژه بانک آینده است. ایران مال یک شرکت سهامی عام است که با مجوز بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار تاسیس شده است. بخشی از سهام واگذار شده، پس از بهره برداری پروژه در بازار بورس عرضه خواهد شد و قرار است بانک آینده در نهایت از مالکیت این پروژه خارج شود.
موافقان این پروژه ایجاد شغل و تشویق سرمایه گذاران بر روی پروژههای فرهنگی را مورد تأکید قرار دادهاند.