مرندی: مذاکرات ادامه می‌یابد

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی: باقری و مورا در تماسند

مرندی:«فشار اروپا برای ترغیب امریکا به برداشتن گام‌های جدی افزایش می‌یابد»-IRNA / AFP

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران پس از پایان مذاکرات قطر که غرب آن را «بدون پیشرفت» توصیف کرده است، گفت: «در مورد مرحله بعدی گفت‌و‌گو‌های احیای برجام طبق روال همیشه باقری و مورا در تماس خواهند بود.» همزمان محمد مرندی، مشاور تیم مذاکره‌کننده ایران در وین با رد گزارش‌های مربوط به شکست مذاکرات دوحه گفت: «مذاکرات دوحه به منظور مذاکره درباره موضوعات اختلافی باقی‌مانده شکست نخورده و ادامه خواهد یافت.»

خبر شکست مذاکرات را نخست خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران مطرح کرد. پیش از آن روزنامه کیهان دور جدید مذاکرات را تله‌ای برای اعمال فشار بر تهران توصیف کرد و از اینکه «روسیه و چین احساس کنند دور زده شده‌اند» ابراز نگرانی کرده بود.

به گزارش انتخاب، کنعانی مذاکرات روزهای سه‌شنبه‌ و چهارشنبه را فشرده توصیف کرد و گفت که پیشنهادهای عملیاتی ایران درباره موارد باقیمانده طرح شد و طرف مقابل نیز ملاحظات خود را ارایه کرد.

مرندی هم به المیادین گفت: «انتظار نمی‌رفت که مذاکرات با یک راهکار مثبت تنها در دو روز به پایان برسد. ما اظهارات رسانه‌ای مقامات امریکایی را جدی نمی‌گیریم.»

این موضع درحالی مطرح شده است که انریکه مورا، مذاکره‌کننده ارشد اتحادیه اروپا در توصیف مذاکرات دوحه در توییتر نوشته بود: متاسفانه پیشرفتی که در انتظار آن بودیم رخ نداد و به فعالیت‌های احیای برجام ادامه می‌دهیم.

اکسیوس نیز به نقل از برخی مقامات نوشت، روشن نیست که اصولا چرا طرف ایرانی در مذاکرات حاضر شد. برخی منابع هم از اصرار تهران برای طرح دوباره موضوعات حل شده در مذاکرات دوحه خبر دادند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

مذاکرات احیای برجام که برای یک سال در دولت بایدن ادامه داشت، در نیمه اسفندماه پس از حمله روسیه به اوکراین متوقف شد. این مذاکرات پس از سه‌ماه و نیم وقفه به میزبانی قطر و در چارچوبی خارجی از ۱+۴ (بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان با حضور غیرمستقیم آمریکا) از سر گرفته شد. در مذاکرات سه‌جانبه سه‌شنبه و چهارشنبه بین ایران، اروپا و امریکا گفته شد که پیام‌های ایران و امریکا از طریق واسطه اروپایی رد و بدل می‌شد.

اما در حالی که اروپا و آمریکا جمع‌بندی خوش‌بینانه‌ای از این مذاکرات نداشتند، مقامات در تهران واکنش مثبت‌تری داشتند. مرندی گفت، آمریکا باید تضمین‌هایی را که ایران می‌خواهد ارایه دهد تا مطمئن شویم «مانند گذشته از پشت به ما خنجر نمی‌زنند.»

از جمله تضمین‌هایی که تهران خواستار آن است، تضمین خارج نشدن دوباره امریکا از برجام است که به گمان بسیاری از تحلیلگران فراتر از اختیارات جو بایدن است. با این وجود گفته می‌شود تهران از پافشاری بر حذف نام سپاه از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی وزارت امور خارجه آمریکا عقب‌نشینی کرده است.

او مدعی شد که اروپایی‌ها امروز «بیشتر به ایران علاقه دارند چون به نفت نیاز دارند.»

احتمالا اشاره مرندی به موضع فرانسه است که تلاش کرد موضوع صادرات نفت ایران را در حاشیه اجلاس گروه ۷ در آلمان مطرح کند. برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که سهل‌گیری‌های بیشتری در ارتباط با بازگشت نفت ایران به بازار جهانی نفت در جریان است. زیرا با ادامه جنگ روسیه علیه اوکراین، چشم‌انداز روشنی در بازار انرژی و قیمت‌ها پیش رو نیست.

مرندی در بخش دیگری از گفت‌وگوی خود با المیادین با متمرکز توصیف کردن مذاکرات دوحه گفت: «فشار اروپا برای ترغیب امریکا به برداشتن گام‌های جدی افزایش می‌یابد.»

این درحالی است که روز چهارشنبه یک مقام وزارت امور خارجه آمریکا از اینکه ایران به ابتکار اروپا برای احیای برجام در جریان مذاکرات دوحه پاسخ نداده است، ابراز تاسف کرد.

مقامات دولت بایدن می‌گویند، توافق آماده است و پذیرش آن به تصمیم جمهوری اسلامی ایران بستگی دارد.