حامد کرزی، رئیس جمهوری سابق افغانستان، میگوید برای رشد اقتصادی و خودکفایی و برونرفت از نیازمندی به جهان، طالبان باید زمینه آموزش دختران را نیز فراهم کنند و هر چه زودتر کلاسهای بالاتر از ششم مدارس دخترانه را نیز بازگشایی کنند.
کرزی روز سهشنبه، ۱۴ تیر ۱۴۰۱ (۵ ژوییه ۲۰۲۲)، در گفتوگویی با شبکه خبری العربیه اظهار داشت که باز شدن مدارس دخترانه مهمترین موضوعی است که طالبان باید در نظر داشته باشند. کرزی گفت: «به جای اینکه همچنان نیازمند کشورهای خارجی باشیم، باید به سوی شکوفایی و خودکفایی پیش برویم.»
اما جالبترین نکتهای که رئیس جمهوری اسبق افغانستان در این مصاحبه مطرح کرده است، درخواست مشارکت نکردن در حکومت طالبان است. کرزی گفت، تا زمانی که طالبان حمایت کامل مردم را به دست نیاوردهاند، نیازی نیست که حکومت مشارکتی ایجاد کنند، و افزود که بهترین مسیر برای به دست آوردن حمایت مردم، باز شدن مدارس دخترانه به روی دختران کلاس ششم به بالاتر است.
کرزی در ادامه گفت: «به نفع مردم افغانستان است که زنان افغان تحصیل کنند. درکل جهان اسلام دختران در حال تحصیلاند. اسلام بر تعلیم و تربیت دختران تاکید دارد، و افغانستان نمیتواند از این قاعده مستثنی باشد. زن افغان در این زمینه کاملا از بهترین شیوههای آموزش در جهان غرب تبعیت میکند. بنابراین، دلیلی وجود ندارد که دختران به مدرسه نروند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
حامد کرزی همچنین گفت که زنان افغان سالهای زیادی است که حجاب را رعایت میکنند و همین برقع را از سالیان پیش استفاده میکردند، برخی نیز شالهای بلند را برای حجاب به کار میگیرند که مطابق رسوم و عادات سنتی مردم است. به باور کرزی، نیازی به این همه بحث و جدل در مورد حجاب در افغانستان نیست، زیرا زنان در این کشور همیشه باحجاب بودهاند.
اما آنچه به باور کرزی در حال حاضر نیاز به گفتوگو و بحث دارد، برگشتن زنان به کار است، زیرا به گفته او «زنان نیمی از پیکر جامعهاند و بدون آنان چرخ جامعه به خوبی حرکت نخواهد کرد.»
از زمان سلطه یافتن طالبان بر افغانستان در اواسط اوت گذشته میلادی، حکومت آنان محدودیتهای شدید بر زنان اعمال کرده است. اکثریت زنان شاغل، شغل خود را از دست دادهاند و خانهنشین شدهاند. فعالیت آموزشی در مدارس دخترانه تنها تا کلاس ششم (دوره ابتدایی) باقی مانده است. حضور و فعالیت زنان و دختران در رسانهها نیز به شدت محدود شده است و در نتیجه، اکثر رسانهها کارمندان زن را اخراج کردهاند. حتی مقرراتی از سوی طالبان وضع شد که حضور زنان در بیرون از خانهها را نیز تنها با همراهی یک مرد محرم با آنان، تحمل میکند.
این رویکرد طالبان باعث واکنشهای داخلی و خارجی شده است. کشورهای زیادی اعلام کردهاند که تا زمانی که حقوق زنان، به ویژه مسئله ادامه تحصیل دختران و اشتغال زنان حل نشود، از به رسمیت شناختن دولت طالبان خودداری خواهند کرد. در داحل کشور نیز شماری از کنشگران مدنی زن در مقابل این رویکرد طالبان به پا خاستند و بارها علیه این محدودیتهای طالبان دست به تجمع و تظاهرات و اعتصاب زدند، اما این گروه با خشونت زیاد این اعتراضات را سرکوب کردند. نیروهای امنیتی طالبان شماری از فعالان مدنی را بازداشت کردند و در زندانها نیز با بدترین شیوهها و شکنجهها، از جمله تجاوز جنسی، با آنان برخورد کردند.
زنان در افغانستان توقع داشتند که نشست سراسری ملایان که به امر طالبان و با عنوان «گردهمایی بزرگ علمای افغانستان»، هفته گذشته در شهر کابل برگزار شد، درباره تامین حقوق آنان نیز تصمیم بگیرد. اما حتی مسئله باز شدن مدارس دخترانه که نخست در دستورکار این نشست بود، حذف شد. با اینکه اکثر حاضران در این نشست خواهان باز شدن دوباره مدارس بودند، گروه طالبان در این زمینه هیچ تصمیمی نگرفتند و آن را منوط به تصمیم رهبر این گروه دانستند.
حامد کرزی هم که میگوید توقع داشت در نشست سه روزه ملایان در مورد باز شدن مدارس دخترانه تصمیمگیری شود، اینک با ناامیدی به وضعیت مینگرد و تنها راه بهتر شدن وضعیت در افغانستان و حمایت مردم از دولت طالبان را باز شدن مدارس و برگشتن زنان به کار میداند.