رابرت مالی: پنجره احیای توافق اتمی با ایران به سرعت در حال بسته شدن است

آمریکا آماده بازگشت به برجام است که راه را برای کاهش تنش‌ها در منطقه هموار خواهد کرد

رابرت مالی گفت ایران دو گزینه دارد: وابستگی به روسیه یا ارتباط عادی با همسایگان و جهان- Brendan Smialowski / AFP

رابرت مالی، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران، گفت که ایران اکنون دو گزینه دارد. او گفت:‌ «ایران می‌تواند وابستگی نسبی به کشور منزوی روسیه و فرصت‌های محدود اقتصادی را انتخاب کند، یا این که به مذاکراتی بازگردد که از یک سال‌ونیم پیش شروع شده و روابط عادی با همسایگان و اروپا و بقیه جهان را آغاز کند.»

نماینده دولت بایدن در مذاکرات احیای برجام، گفت:‌ «اگر انتخاب ایران پشت کردن به توافق، انزوای بیشتر، چرخش به سوی روسیه و فروش پهپادهای تسلیحاتی به روسیه باشد، گزینه جذابی نیست اما انتخابی است که ایران هزینه‌اش را خواهد داد.»

مالی این سخنان را روز سه‌شنبه ۲۸ تیر، و همزمان با سفر ولادیمیر پوتین به تهران و دیدار با علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی و ابراهیم رییسی، رییس‌جمهوری اسلامی ایران و در گفت‌وگو با شبکه خبری سی‌ان‌ان ایراد کرد.

رابرت مالی درباره خبر فروش پهپادهای ساخت ایران به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین، گفت این که ایران بابت انتخابش خود را در موقعیتی قرار دهد که مجبور شود علی‌رغم تعهد به بی‌طرفی در جنگ روسیه و اوکراین، به روسیه پهپاد بدهد، برای ایران موقعیتی «خجالت‌آور» خواهد بود. او تاکید کرد که چنین انتخابی اشتباه است و «آمریکا با استفاده از ابزار تحریم مانع انتقال تسلیحات به روسیه خواهد شد.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

هفته گذشته جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی دولت بایدن، از مجموعه قراردادهای نظامی میان روسیه و ایران و فروش شمار زیادی پهپاد مجهز به قابلیت حمل سلاح ساخت ایران به روسیه خبر داد و گفت روسیه قصد دارد از این پهپادها در اوکراین استفاده کند.

ساعاتی قبل علی خامنه‌ای، در دیدار با رییس‌جمهوری روسیه در تهران، ضمن ستایش از پیشدستی روسیه در حمله به اوکراین و گرفتن «ابتکار عمل» از ناتو، گفت: «حوادث جهانی نشان‌دهنده نیاز ایران و روسیه به همکاری‌های روزافزون و متقابل است. همکاری‌ها بلندمدت ایران و روسیه عمیقاً به نفع هر دو کشور است و تفاهم‌ها و قراردادهای متعددی بین دو کشور از جمله در بخش نفت و گاز در جریان است که باید تا انتها پیگیری و عملیاتی شوند.»

از سویی ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، در گفت‌وگو با شبکه خبری العالم گفته است که اگر دولت آمریکا تضمین عملی و جدی مبنی بر تامین شدن انتظارات ایران بدهد، توافق دست‌یافتنی خواهد بود. او گفت: «جمهوری اسلامی ایران معتقد است که باید انتظاراتش در چارچوب توافق برجام کاملا محقق شود.»

ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه، و رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهوری ترکیه، برای شرکت در نشست روند آستانه به تهران سفر کرده‌اند. پوتین در سخنانی که در اجلاس آستانه ایراد کرد، گفت:‌ «نتایج مذاکرات آستانه باعث ثبات در تمام خاورمیانه خواهد بود.»

سفر روسای جمهوری روسیه و ترکیه به ایران و اعلام همبستگی رهبران سه کشور درباره مسائل انرژی، اقتصادی، امنیتی و منطقه‌ای، به فاصله چند روز پس از سفر جو بایدن، رییس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا به اسرائیل، مناطق فلسطینی و عربستان سعودی، و دیدار با رهبران کشورهای عرب خلیج فارس و اسرائیل بود که یکصدا درباره برنامه اتمی ایران در خاورمیانه و همچنین فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده گروه‌های شبه‌نظامی نیابتی تهران در منطقه ابراز نگرانی کرده‌اند.

رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، در سخنانش با شبکه سی‌ان‌ان، ضمن اشاره به نگرانی کشورهای منطقه درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران، تاکید کرد که جو بایدن در یک سا‌ل‌ونیم گذشته همواره تاکید کرده که آمریکا آماده بازگشت به برجام است که راه را برای کاهش تنش‌ها در منطقه هموار خواهد کرد. او گفت: «ایران به جای متهم کردن ما به کارهایی که نکرده‌ایم، بهتر است تصمیم بگیرد که آیا می‌خواهد به توافق بازگردد یا انزوای منطقه‌ای و بین‌المللی را برمی‌گزیند.»

او گفت ایرانی‌ها می‌گویند می‌خواهند به توافق بازگردند. او گفت این کار آسانی است و کافی است با شرایطی که اتحادیه اروپا تعیین کرده و آن را به دو طرف آمریکا و ایران داده، موافقت کنند. مالی گفت که آمریکا آماده امضای توافقنامه است اما «فرصت همیشگی و این پنجره به سرعت در حال بسته شدن است.»

رابرت مالی گفت که با افزایش غنی‌سازی اورانیوم در ایران، اکنون جمهوری اسلامی با تولید مواد لازم برای ساخت سلاح اتمی تنها چند هفته فاصله دارد.

روز ۲۶ تیر، کمال خرازی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی در سیاست خارجی، گفت که ایران مایل به همکاری با کشورهای منطقه است. او در عین حال گفت که «ایران توانایی فنی برای ساخت بمب هسته‌ای را دارد.» او گفت که ایران ظرف چند روز سطح غنی‌سازی را از ۲۰ درصد به ۶۰ درصد افزایش داد و به گفته او «به سرعت می‌توان آن را به ۹۰ درصد رساند.»

مذاکرات دو روزه در دوحه قطر روزهای هفتم و هشتم تیر میان علی باقری کنی، مذاکره‌کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران و رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، بدون نتیجه پایان یافت.