شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، گفت که منطقه تجاری نئوم احتمالا در سال ۲۰۲۴ به ثبت میرسد.
به گزارش رویترز و به نقل از شبکه تلویزیونی الاخباریه، شاهزاده محمد بن سلمان درباره پروژه عظیم نئوم گفت: «این طرح یک تریلیون ریال (۲۶۶ میلیارد دلار) به ارزش بازار سهام عربستان سعودی اضافه میکند.» به گفته او، با طرح نئوم در ابتدا دستکم ۱.۲ تریلیون ریال (واحد پول عربستان) به ارزش بازار این کشور افزوده میشود و پس از اتمام پروژه، ممکن است این رقم به بیش از پنج تریلیون افزایش یابد.
ساختو ساز در منطقه تجاری نئوم در منطقه تبوک عربستان سعودی با هدف تنوع بخشیدن به اقتصاد بزرگترین صادرکننده نفت جهان آغاز شد. شهر تبوک در ۲۰۰ کیلومتری شهر تیماء واقع شده است و آبوهوایی معتدل دارد. این شهر که بر سر راه ارتباطی کشور اردن به شهر مدینه واقع است، به دروازه شمالی عربستان سعودی مشهور است.
توسعه شهر نئوم یکی از عمدهترین پروژههای اقتصادی عربستان سعودی به شمار میرود. سرمایهگذار اصلی پروژه نئوم صندوق سرمایهگذاری این کشور است و تکمیل این طرح توسعه با فناوری پیشرفته و در منطقهای به مساحت ۲۶ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع در سال ۲۰۲۵ برنامهریزی شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ولیعهد عربستان سعودی درباره سرمایهگذاری در این طرح گفت: «تمامی پروژههایی که صندوق سرمایهگذاری دولتی در آن حضور داشته باشد، در بورس عرضه میشود.»
شاهزاده محمد بن سلمان همچنین گفت که دولت عربستان سعودی قصد دارد تا سال ۲۰۲۷، به میزان ۵۰۰ میلیارد ریال سرمایه جذب و ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیارد ریال دیگر برای تکمیل طرح نئوم هزینه کند. او تاکید کرد: «هدف ما این است که عربستان سعودی را به یکی از سه بازار بزرگ سهام جهان تبدیل کنیم.»
به گفته ولیعهد عربستان سعودی، طرح نئوم تا سال ۲۰۳۰ به حمایت دولت متکی خواهد بود و سپس به خودکفایی میرسد.
او روز دوشنبه، سوم مرداد (۲۵ ژوییه)، جزئياتی درباره پروژه موسوم به «لاین» در شهر آیندهنگر و جدید نئوم اعلام کرد. بر اساس اطلاعات منتشرشده، عملیات خاکبرداری و ساخت تونل میان کوهها برای ساختن این شهر آیندهنگر اواخر سال ۲۰۲۱ آغاز شد و پیشبینی میشود که اولین ساکنان این شهر بدون خودرو تا سال ۲۰۲۴، آنجا مستقر شوند.
پیش از آن نیز وال استریت ژورنال در گزارشی، به ساخت بزرگترین سازه جهان در عربستان پرداخت و آن را با عنوان «خط آینه» معرفی کرد. این طرح شامل دو ساختمان بلند تا ارتفاع ۱۶۰۰ فوت (حدود ۴۸۷ متر) به طول ۱۲۰ کیلومتر است که از میان ساحل، کوهستان و بیابان میگذرد.
به گفته افرادی که از این طرح آگاهاند و بنا بر مشاهده برخی اسناد محرمانه، این پروژه ممکن است تا یک تریلیون دلار هزینه داشته باشد و پس از تکمیل، میتواند بیش از پنج میلیون نفر را در خود جای دهد. این اسناد که مربوط به پاییز ۲۰۲۱ است، جزئيات شگفتانگیزی را هم فاش کرد؛ برای مثال خبر داد که قطاری سریعالسیر زیر این ساختمانهای آینهکاریشده حرکت میکند.
در این پروژه، برای تامین مواد غذایی موردنیاز ساکنان، کشاورزی عمودی در ساختمانها برنامهریزی شده و برای سرگرمی هم یک استادیوم ورزشی در ارتفاع حدودا ۳۰۴ متر از سطح زمین در نظر گرفته شده است؛ همچنین اسکلهای برای قایقهای تفریحی طراحی شده است که در زیر طاق دو ساختمان قرار میگیرد.
طرحهای جسورانه و بلندپروازانه تنها بخشی از مجموعههای پروژه پرمخاطبیاند که نئوم را تشکیل میدهند؛ طرح توسعه عظیمی که شاهزاده محمد بن سلمان برای تنوع بخشیدن به اقتصاد عربستان سعودی و دور شدن از اتکا به نفت طراحی کرده است.
عربستان سعودی با ایده نئوم بنا دارد سرمایهگذار خارجی جذب و هزاران شغل جدید ایجاد کند. تاکنون سودآوری و کسب درآمد ارزی قابلتوجه چشمگیر برای ریاض تاکنون دشوار بود، زیرا بسیاری از کشورها و شرکتهای غربی عربستان سعودی و شاهزاده محمد بنسلمان را به دلایل سیاسی تحریم کرده بودند، اما حالا پس از نشست سران و دیدار شاهزاده محمد بن سلمان و رئیسجمهوری ایالات متحده در عربستان سعودی، به نظر میرسد که این تحریمها تا حدود زیادی پایان یافته و راه برای سرمایهگذاریهای خارجی بیشتر در نئوم هموار شده باشد.