کمتر از دو هفته پس از پایان سفر منطقهای جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، به اسرائيل و عربستان سعودی، یک مقام ارشد دولت آمریکا گفت هنوز چارچوب مشخصی برای ایجاد یک سامانه یکپارچه دفاع هوایی در منطقه وجود ندارد.
طرح ایجاد یک سامانه دفاع هوایی مشترک، پیش از سفر جو بایدن به منطقه مطرح شد.
برخی از رهبران کشورهای منطقه، از جمله ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن، از این طرح که گاهی با عنوان «ناتوی عربی» یا «ناتو خاورمیانه» هم شناخته میشود استقبال کردهاند.
خبرگزاری بلومبرگ سوم تیرماه در گزارشی بهنقل از پادشاه اردن نوشت او از اولین نفراتی خواهد بود که طرح «ناتوی خاورمیانه» را تایید میکند و به آن خواهد پیوست.
خبرگزاری رویترز شامگاه پنجشنبه ششم مردادماه ۱۴۰۱ در گزارشی بهنقل از یک مقام بلندپایه دولت بایدن، بدون ذکر نام، نوشت ایالات متحده معتقد است که ظرفیتها برای پیشبرد یک رویکرد منطقهای مشترک، در قبال مسائل «امنیتی» وجود دارد، اما هنوز چارچوب مشخصی برای ایجاد یک پدافند دفاع هوایی و موشکی فراهم نشده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بهگفته این مقام ارشد دولت بایدن، هر چند طرح ایجاد یک پدافند دفاع هوایی مشترک، در حال حاضر در حد «ایده» است و چارچوب مشخصی برای آن وجود ندارد، اما برای رئيسجمهوری آمریکا مطرح کردن این موضوع با رهبران کشورهای عربی مهم بود.
رویترز در بخش دیگری از گزارش روز پنجشنبهاش نوشت رئيسجمهوری آمریکا در جریان نشست مشترک اخیر سران ۹ کشور عربی در جده، طرح ایجاد دفاع هوایی مشترک را مطرح کرد، اما به طور «عمومی»، از آن استقبال نشد.
پیشتر در گزارشهای متعددی، هدف از ایجاد یک سامانه دفاع هوایی مشترک مقابله با تهدیدهای موشکی حکومت ایران و گروههای نیابتی وابسته به ایران عنوان شده بود.
بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، قبل از سفر اخیر بایدن به منطقه، در اظهارنظری گفته بود کشورهای عربی و اسرائیل نگرانیهای مشترکی در قبال ایران دارند، بنابراین باید بتوانند تواناییها و همکاریهای نظامی خود را در برابر این «خطر مشترک» تقویت کنند.
بهگفته وزیر دفاع اسرائیل، در مواجهه با جنگافروزیهای ایران، آنچه نیاز است تنها همکاری مشترک نیست، بلکه ایجاد نیروی منطقهای با رهبری ایالات متحده است.