دیدهبان سازمان ملل متحد گفت به احتمال زیاد رژیم طالبان تا ماه اکتبر سال جاری میلادی، یک کرسی در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد به دست خواهد آورد.
افغانستان برای به دست آوردن یک کرسی از مجموع ۱۴ کرسی آزاد شورای حقوق بشر سازمان ملل به رقابت پرداخته است. دیدهبان حقوق بشر به تازگی با انتشار یک بیانیه خبری نوشت تعدادی از کشورهای آسیایی، از جمله مالدیو، کره جنوبی، ویتنام، بنگلادش، بحرین، قرقیزستان و افغانستان برای دریافت کرسی شورای حقوق بشر رقابت میکنند.
شبکه تلویزیونی فاکس نیوز آمریکا نیز در گزارش تازهای نوشت کشورهای غیر دموکراتیک با نظامهای استبدادی، پیش از این نیز به کرسیهای شورای حقوق بشر دست یافته بودند و این نهاد با جنجالهای سیاسی از این دست بیگانه نیست.
نماینده افغانستان در سازمان ملل متحد -که از زمان حکومت پیشین در این سازمان حضور دارد و اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد نیر فعالیت او را با وجود از هم پاشیدن دولت جمهوری به رسمیت شناختهاند- خواهان به دست آوردن کرسی شورای حقوق بشر شده است.
همزمان، طالبان یک تن از اعضای رهبری این گروه را برای نمایندگی به سازمان ملل متحد معرفی کردهاند. این نماینده طالبان به کمیته ۹ نفرهای شامل چین، روسیه و آمریکا معرفی شده، اما تاکنون این کمیته هیچ پاسخی به درخواست طالبان نداده است و نماینده پیشین افغانستان همچنان به کارش ادامه میدهد.
در همین حال هیلل نویر، مدیر اجرایی دیدهبان سازمان ملل متحد در صفحه توییترش نوشت نماینده دولت پیشین افغانستان در سازمان ملل متحد خواهان به دست آوردن کرسی در شورای حقوق بشر شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او همچنین نوشت که در صورت اختصاص این کرسی به افغانستان، طالبان آن را کسب خواهد کرد. بر اساس نوشته هیلل نویر، اختصاص احتمالی کرسی شورای حقوق بشر به افغانستان به خاطر حمایت از این کشور نیست، بلکه نوعی امتیاز است که داده میشود، زیرا رژیم فعلی افغانستان نه معاهده اصلی حقوق بشر را امضا و نه طرحی برای اجرای توصیههای جهانی شورای حقوق بشر ارائه کرده است.
احتمال اختصاص کرسی شورای حقوق بشر به افغانستان در حالی مطرح میشود که طی یک سال گذشته در این کشور تمامی ارزشهای حقوق بشر نقض شدهاند.
سازمان ملل متحد در ژوئیه امسال یک نشست فوری در مورد نقض حقوق بشر در افغانستان برگزار کرد و چند روز پس از آن، گزارشی در این خصوص منتشر و ابراز نگرانی کرد. در این گزارش آمده است که طالبان با سرکوب اعتراضها و محدود کردن آزادی رسانهها، دیدگاههای مخالفش را سرکوب میکند.
این گزارش همچنین به نقض حقوق زنان و دختران، ازجمله محدودیت در دسترسی به آموزش، کار و مشارکت اجتماعی اشاره میکند و طالبان را دلیل اصلی ایجاد بحران اقتصادی و انسانی فعلی در افغانستان میخواند.
با این حال مقامهای سازمان ملل متحد میگویند هنوز هیچ تصمیمی برای دادن کرسی شورای حقوق بشر به طالبان گرفته نشده است. راوینا شامداسانی، سخنگوی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد گفت طالبان در هیچیک از نهادهای این سازمان نمایندگی ندارند و این افغانستان است که نمایندهاش را در این ماموریت دائمی حفظ میکند. با این حال مقامهای سازمان ملل در مورد احتمال موافقت با اعطای نمایندگی افغانستان به طالبان اظهار نظری نکردهاند.
طالبان از ابتدای تسلط بر افغانستان خواهان به رسمیت شناخته شدن در جامعه جهانی و سازمان ملل متحد بودند، اما این درخواست تاکنون پذیرفته نشده است.