پس از ارسال پیشنهاد ایران به طرفهای مذاکرهکننده توافق برجام، آمریکا و غرب اعلام کردند که کماکان در حال خواندن بسته پیشنهادی جمهوری اسلامیاند؛ بستهای که جمهوری اسلامی در آن، برای اطمینان از پایبندی آمریکا به توافق هستهای، غرامت تعیین کرده است. با این حال، حسین شریعتمداری، مدیرمسئول کیهان، پیشنهاد دریافت غرامت در ازای خروج آمریکا از توافق را بیارزش دانست و مدعی شد هیچ تضمینی وجود ندارد که آمریکا این غرامت را پرداخت کند.
شریعتمداری طی یادداشتی در واکنش به دریافت غرامت نوشت: «پیشنهاد دریافت غرامت از آمریکا بیارزش است؛ تنها تضمین معتبر خروج از انپیتی است.»
مدیرمسئول روزنامه کیهان در ادامه بار دیگر بر لزوم اعتماد نکردن به آمریکا تاکید کرد و گفت: «بهجرات میتوان گفت که هیچ تضمینی از جانب آمریکا معتبر نیست! میپرسید چرا؟! پاسخ روشنتر از آن است که به استدلالهای پیچیده نیازی داشته باشد. مگر برجام یک معاهده بینالمللی نبود؟! و مگر آمریکا به عنوان یکی از کشورهای ۱+۵ آن را امضا نکرد و بر اجرای آن متعهد نشد؟! ولی به وضوح شاهد بودیم که نه فقط به هیچیک از تعهدات برجامی خود عمل نکرد، بلکه بهراحتی از برجام خارج شد و آب هم از آب تکان نخورد.»
راهحل سردبیر منصوب رهبر جمهوری اسلامی در روزنامه کیهان خروج از انپیتی در مقابله با خروج آمریکا است: «تنها تضمین قابلاعتماد و اطمینانآور این است که ایران هم در مقابل نقض عهد آمریکا دست به اقدامی بزند که انجام آن در اختیار خودش است و برای آن به هیچ کانون و مرجع بیرون از دایره اختیارات خود، حتی شورای امنیت سازمان ملل نیز نیازی نداشته باشد. دقیقا نظیر آنچه در طرح مجلس با عنوان طرح راهبردی لغو تحریمها آمده بود؛ یعنی خودداری از اجرای تعهداتش. چارهسازترین پیشنهادی که میتواند و باید در توافق پیش رو گنجانده شود، آن است که ایران بهصراحت و بهروشنی اعلام کند در صورت نقض عهد آمریکا، از انپیتی خارج خواهد شد. مطمئن باشید که در صورت خروج از انپیتی، هیچ اتفاق نامطلوبی رخ نخواهد داد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
از سوی دیگر جان بولتون، مشاور سابق امنیت ملی آمریکا، پافشاری دولت بایدن بر احیای برجام را دیوانهکننده خواند. بولتون در یادداشتی که در واشنگتن پست به چاپ رسید، با اشاره به ترور سلمان رشدی و اقدامهای تروریستی جمهوری اسلامی نوشت: «رژیم ایران یک تهدید سازمانیافته علیه کلیت ایالات متحده است. در حالی که دولت بایدن برای احیای برجام چشم خود را به روی حرکات تروریستی جمهوری اسلامی بسته، رژیم ایران فهمیده است که لازم نیست از «بازدارندگی» آمریکا هراسی به دل راه دهد.»
جان بولتون مدعی است که پس از تهدیدهای تروریستی جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران در خاک آمریکا از جمله برنامه برای ترور خود او، دولت بایدن هیچ واکنشی به تهران نشان نداده و با ادامه دادن مذاکرات، امتیازهایی را هم برای جمهوری اسلامی در نظر گرفته است.
او در مورد این امتیازها میگوید: «این امتیازها شامل چشمپوشی بر جلوگیری ایران از تحقیقات آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره رد فعالیتهای تسلیحاتی در تاسیسات اتمی اعلامنشده خود و تضعیف دامنه و اثربخشی تحریمهای ایالات متحده علیه سپاه پاسداران به عنوان مسئول اصلی اجرای ترورها در خاک آمریکا است.»
جان بولتون روز چهارشنبه در حاشیه نشست «شورای ملی مقاومت ایران» هم گفت: «برای انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در ۲۰۲۴ نامزدهای زیادی از حزب جمهوریخواه وجود دارند که معتقدند باید از توافق هستهای با ایران خارج شد؛ بنابراین اگر دولت جدید در آمریکا به قدرت برسد، توافق منتفی خواهد شد.»
از سوی دیگر حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، منتظر است واکنش آمریکا به بسته پیشنهادی جمهوری اسلامی را ببیند. او روز چهارشنبه اعلام کرد: «هرگاه اطمینان پیدا کنیم که به همه خطوط قرمز ما توجه شده و نفع اقتصادی کامل از توافق پیش روی ما است، در خصوص مراحل بعدی بحث خواهد شد.»
امیرعبداللهیان در مورد احتمال برگزاری نشست مشترک برجام در سطح وزرای خارجه گفت: «ما نظراتمان را از طریق نماینده اتحادیه اروپا به طرفهای مقابل ازجمله آمریکا دادیم و منتظریم تا پاسخها را دریافت کنیم. چنانچه به این نقطه برسیم، در خصوص مراحل بعدی مذاکره خواهد شد.»