جواد اوجی، وزیر نفت، خبر داد که زمستان امسال هم کسری گاز وجود دارد. او با بیان این موضوع اعلام کرد که تلاش میکند تا مردم بهویژه در بخش خانگی، مشکلی نداشته باشند. وزیر نفت با تاکید بر اینکه تامین پایدار سوخت نیروگاهها در زمستان پارسال و تابستان امسال، باعث جلوگیری از قطعی برق شده است، گفت: «در همین تابستان تا روزانه ۳۰۰ میلیون مترمکعب گاز طبیعی به نیروگاهها تزریق میشود.»
جواد اوجی در گفتوگو با یک برنامه زنده تلویزیونی با اشاره به موضوع نبود سرمایهگذاری در صنعت نفت طی سالهای گذشته، گفت: «در سالهای اخیر، با وجود برجام، در حالی که صنعت نفت سرمایهگذاری فوقسنگین میطلبید، این موضوع محقق نشد؛ اگر اکنون میگوییم کسری گاز یا کمبود ظرفیت پالایشی در کشور داریم، موضوع بحث نبود سرمایهگذاری در این حوزهها است.»
وزیر نفت در حالی از کسری گاز و در پی آن احتمال شروع قطعی برق سخن گفت که ایران یکی از مهمترین منابع گازی جهان است و پس از تحریمها علیه روسیه، ایران توانایی این را داشت تا با مهیا کردن تمهیداتی، به مرور به جایگزینی برای گاز روسیه تبدیل شود.
ایران روی کاغذ میتواند با استفاده از حوزه گازی چالوس، به یک صادرکننده جدیتر گاز به اروپا تبدیل شود، اتفاقی که با استفاده از حوزه گازی چالوس و آماده شدن پیشزمینههایی چون حمایت مالی، چارهاندیشی برای مشکلات لجستیکی و استفاده از یک پیمانکار قوی در این زمینه رخ خواهد داد. اما اکنون جمهوری اسلامی با کمکاری در بهرهبرداری از حوزه گازی پارس جنوبی بهعنوان بزرگترین حوزه گازی جهان که مشترکا با قطر از آن بهرهبرداری میکنند، باعث شده است که امکان صادرات گاز حوزه چالوس نیز کمتر شود، چرا که مجبور است از این حوزه برای مصرف داخلی استفاد کند. همچنین طی سالهای گذشته، با وجود همین حجم از تولید گاز در داخل کشور، شهروندان با مشکل ناشی از کسری گاز روبرو شدند و احتمالا در آینده نیز روبرو خواهند شد.
وزیر نفت جمهوری اسلامی در مورد مشکلات ناشی از نبود سرمایهگذار گفت: «برای نمونه در میدان مشترک آزادگان برای برداشت حداکثری از این میدان مشترک نفتی با ارقام یک تا دو میلیارد نمیتوان توسعه را محقق کرد، بلکه حداقل به ۷ میلیارد دلار سرمایه نیاز داریم و هر روزی که در توسعه میدان مشترک تاخیر داشته باشیم، همسایه نفع آن را میبرد، همینطور برای ایجاد یک پتروپالایشگاه به حداقل ۱۰ تا ۱۱ میلیارد دلار سرمایه نیاز است.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
وزیر نفت البته انگشت اتهام را به سمت دولت حسن روحانی برد و با تاکید بر اینکه اگر اجرای طرح احداث چند پتروپالایشگاه در دولت یازدهم و آغاز دولت دوازدهم شروع شده بود، اکنون این طرحها به بهرهبرداری میرسید، گفت: «در این صورت، شاهد نزدیک شدن رقم مصرف به تولید فرآوردههای نفتی نبودیم، بهویژه اینکه امسال با کاستهشدن از شدت بحران شیوع ویروس کرونا و آغاز سفرهای تابستانی مردم بهویژه مردادماه، روزهایی بود که مصرف سوخت از ۱۳۰ میلیون لیتر نیز عبور کرد و رکوردی تازه ثبت شد، این شرایط این امنیت انرژی کشور را به خطر میاندازد و اگر با این رویه پیش برویم، کشور سالهای آینده واردکننده انرژی میشود.»
زمستان گذشته که ایران شاهد کسری گاز بود، قطعی برق گسترده و همچنین قطعی گاز بهصورت پراکنده در مناطق مختلف کشور رخ داد. هرچند شرکت گاز علت این قطعی را نه کسری گاز بلکه افزایش تعداد درخواست اشتراکپذیری دانست. سال گذشته، شرکت گاز طی اطلاعیهای در مورد قطعی گاز اعلام کرده بود: «با افزایش درخواست اشتراکپذیری و توسعه گازرسانی در سطح شهرها و افزایش مصرف گاز در کشور ممکن است میزان حادثه و دلایلی که به قطع گاز منجر [می]شود، افزایش یابد اما تاکنون قطعی گاز ناشی از کمبود نداشتهایم».