نامهای که نسخهای از آن به دست خبرگزاری رویترز رسیده است، حاکی است که اوکراین از کارشناسان سازمان ملل متحد دعوت کرده است، پهپادهای مورد استفاده روسیه در حمله به خاک اوکراین را بازرسی کنند. اوکراین میگوید که روسیه با پهپادهای ساخت ایران به این کشور حمله میکند و این نقض قطعنامه شورای امنیت است.
روسیه صبح دوشنبه دهها پهپاد «کامیکازه» یا پهپادهای بیسرنشین انتحاری را به اوکراین فرستاد. در این حمله زیرساختهای انرژی اوکراین آسیب دید و پنج نفر در کییف کشته شدند.
اوکراین میگوید که این حملهها با پهپادهای تهاجمی «شاهد-۱۳۶» ساخت ایران صورت گرفت که به سرعت به سمت هدف حرکت میکنند و در اثر برخورد منفجر میشوند. کییف روز سهشنبه به دلیل اقدام تهران در عرضه تسلیحات نظامی به روسیه، گفت که در جهت قطع روابط خود با جمهوری اسلامی ایران گام برخواهد داشت.
تهران ارسال پهپاد به مسکو را تکذیب میکند و کرملین نیز اظهار نظری نکرده است. واشنگتن تهران را به دروغگویی متهم کرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
دو مقام ارشد و دو دیپلمات جمهوری اسلامی به خبرگزاری رویترز گفتند که ایران وعده داده است که علاوه بر پهپادهای بیشتر، موشکهای زمینبهزمین نیز در اختیار روسیه قرار دهد.
سفیر اوکراین در سازمان ملل متحد، روز ۱۴ اکتبر در نامهای به اعضای شورای امنیت، نوشت: «مایلیم از کارشناسان سازمان ملل دعوت کنیم تا در اولین فرصت ممکن برای تسهیل اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت به اوکراین سفر کنند و پهپادهای بازیابی شده ایرانی را بازرسی کنند.»
در این نامه آمده است که پهپادهای شاهد و مهاجر در اواخر ماه اوت و در اقدامی که اوکراین و قدرتهای بزرگ غربی آن را نقض قطعنامه ۲۲۳۱ میدانند، به روسیه منتقل شدند. این قطعنامه برجام را تایید کرده است.
توافق برجام میان ایران و شش قدرت بزرگ غربی، با محدود کردن فعالیتهای غنیسازی اورانیوم در ایران، ساخت سلاح هستهای را برای تهران دشوار کرد و در عین حال تحریمهای اقتصادی علیه جمهوری اسلامی را تسهیل کرد.
بر اساس این قطعنامه، تحریم تسلیحات متعارف علیه ایران تا اکتبر ۲۰۲۰ برقرار بود. باوجود تلاشهای ایالات متحده در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ، تمدید قطعنامه تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت رای کافی نیاورد و ایران توانست صادرات تسلیحات را از سربگیرد.
با این حال، اوکراین و ایالات متحده آمریکا میگویند که بخشهایی از قطعنامه شامل محدودیتهایی موجود بر موشک و فناوریهای مرتبط با آن تا اکتبر ۲۰۲۳ معتبر است و میتواند صادرات و خرید سامانههای نظامی پیشرفته مانند پهپاد را دربرگیرد.
اوکراین در نامه خود به اعضای شورای امنیت تاکید کرده است، «پهپادهای مهاجر و شاهد در چارچوب بندهای مندرج در قطعنامه ۲۲۳۱ قرار میگیرند زیرا برد آنان برابر با ۳۰۰ کیلومتر یا بیش از آن است.»