شرکتکنندگان نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد که به بحث درباره اوضاع زنان در جهان اختصاص یافته بود، روز پنجشنبه ۲۸ مهر (۲۰ اکتبر)، از رفتار طالبان با زنان در افغانستان انتقاد کردند و خواستار لغو همه محدودیتهای وضع شده علیه زنان شدند.
زهرا نادر، روزنامهنگار افغان که در این نشست حضور داشت، گفت حدود ۲۰ میلیون زن و دختری که در افغانستان زیر سلطه طالبان زندگی میکنند، به دلیل جنسیت از رفتن به مدرسه، محل کار و حرف زدن محروماند.
نادر افزود: «حقیقت این است که در مورد گستردگی نقض حقوق بشر در افغانستان نمیدانیم و هرگز احتمالا نخواهیم فهمید، چون نظارت سازمان ملل متحد در آنجا ضعیف است. رسانههای افغانستان بهویژه خبرنگاران زن توسط طالبان سرکوب شدهاند و رسانههای بینالمللی عمدتا آنجا را ترک کردهاند.»
زهرا نادر با اشاره به برگزاری ۱۱ جلسه سازمان ملل متحد در یکسال سلطه طالبان بر افغانستان گفت هیچ یک از این جلسهها نتوانسته است اوضاع را در افغانستان به نفع زنان تغییر دهد.
او افزود: «اینجا در سازمان ملل متحد، میان حرف و عمل شکافی وجود دارد و طالبان برای کلمات احترام قائل نیستند.»
لانا زکی نسیبه، سفیر امارات متحده عربی در سازمان ملل متحد، در این نشست گفت تقریبا ۴۰۰ روز است که دختران در افغانستان از آموزش در مدارس متوسطه و عالی (از کلاس هفتم تا دوازدهم) محروماند. او این اقدام و دیگر محدودیتهای وضع شده علیه زنان را نپذیرفتنی خواند و خواستار لغو آنان شد.
لانا زکی با ابراز نگرانی از افزایش خشونت و محدودیت بر زنان گفت: «علیرغم مقاومت زنان و دختران در سراسر جهان در برابر اعمال مکرر زنستیزی، گروههای مسلح خشونت را در تمام اشکال آن تشدید میکنند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
فرگال توماس، سفیر ایرلند در سازمان ملل متحد نیز در سخنانی از خشونت علیه زنان در افغانستان، ایران، میانمار و شماری دیگر از کشورها ابراز نگرانی کرد و گفت باید از مدافعان حقوق زنان که در این کشورها برای حقوق اساسی تلاش میکنند حمایت صورت گیرد.
همچنین آر. راویندرا، معاون سفیر هند در سازمان ملل متحد، با ذکر اینکه افغانستان با بحران عمیق حقوق بشر مواجه است، گفت: «زنان در افغانستان، از حقوق اساسیشان ازجمله تحصیل، کار و مشارکت عمومی محروماند.»
این دیپلمات هندی از سازمان ملل متحد خواست از مطالبات زنان افغانستان حمایت کند و مانع گسترش نقض حقوق بشر در افغانستان شود.
آمنه محمد، معاون دبیر کل سازمان ملل متحد، گفت بسیاری از چالشهایی که امروز جهان با آن مواجه است، از افزایش درگیریها گرفته تا تشدید تعرض به حقوق بشر، پایمال شدن حقوق زنان و زنستیزی، عمیقا با یکدیگر مرتبطاند.
محمد گفت: «زنان و دختران اغلب هدف اصلی خشونت و آزار در درگیریها محسوب میشوند.»
معاون دبیر کل سازمان ملل متحد تصریح کرد که هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) برای حمایت از زنان افغان فعالیت میکند و کارکنان این سازمان خشونتها علیه زنان را مستند کردهاند.
سیما سامی اسکندر باهوس، مدیر اجرایی نهاد سازمان ملل متحد برای زنان، در این نشست با اشاره به نقش زنان در دفاع از حقوق بشر در ایران، اکراین و برخی دیگر از کشورهای جهان گفت زنان در این کشورها مورد حمله قرار گرفتهاند، اما این زنان همچنان برای دفاع از ارزشهای انسانی، جان خود را به خطر میاندازند.
در یکسال سلطه طالبان بر افغانستان، رهبران این گروه فرمانهای متعددی علیه زنان صادر کردند؛ این فرمانها شامل محدودیت بر گشتوگذار در شهرها، محرومیت از کار، محدودیت پوشش و سفر میشود. با وجود آنکه سازمان ملل متحد، نهادهای جهانی مدافع حقوق بشر و رهبران برخی از کشورهای جهان از طالبان خواستهاند فرمانهای محدودکننده علیه زنان را لغو کنند، اما سران این گروه با تاکید بر «تطبیق شریعت»، در تلاش وضع محدودیتهای بیشتری بر زناناند.