سفیر ریاض در واشنگتن: از تصمیم آمریکا در بازنگری روابطش با پادشاهی سعودی استقبال می‌کنم

به دنبال تصمیم اوپک‌پلاس در کاهش تولید نفت کاخ سفید گفته بود که در روابط با ریاض بازنگری خواهد کرد

امیره ریما بندر آل سعود، سفیر عربستان سعودی در واشنگتن گفت که تصمیم اوپک‌پلاس برای کاهش تولید نفت، یک اقدام کاملا اقتصادی است و به سیاست هیچ‌ کشوری ارتباط ندارد.

کاخ سفید و شماری از قانونگذاران دمکرات آمریکایی ریاض را به اتخاذ یک تصمیم سیاسی متهم کرده و گفته‌اند که این اقدام اوپک‌پلاس موجب افزایش قیمت نفت می‌شود و موضع روسیه را در جنگ اوکراین تقویت می‌کند چرا که منابع مالی بیشتری را برای پیشبرد اهداف نظامی مسکو در اختیار ولادیمر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه قرار می‌دهد. آنان همچنین می‌گویند که همزمان با گرانی بنزین در ایالات متحده و درست قبل از برگزاری انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا اتخاذ شده، به حزب دمکرات آسیب می‌زند.

اوپک‌پلاس متشکل از کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و کشورهای غیرعضوی است که آنان نیز در باشگاه کشورهای صادرکننده این کالا قرار دارند، از جمله روسیه. عربستان سعودی و روسیه هر دو از تصمیم‌گیرندگان اصلی اوپک‌پلاس به شمار می‌روند.

امیره ریما بندر آل سعود، در گفت‌وگو با شبکه خبری سی‌ان‌ان گفت: «بسیاری تلاش کرده‌اند مسئله را سیاسی کنند اما الان از زبان منبع آن می‌شنوید که این تصمیم سیاسی نیست و کاملا اقتصادی و بر اساس کارشناسی ۴۰ -۵۰ سال گذشته است. ما به سیاست هیچ طرفی کاری نداریم و صرفا به عنوان عامل تثبیت‌کننده و متعادل‌کننده اقتصاد از طریق بازار نفت عمل می‌کنیم، چنان که در گذشته نیز چنین کرده‌ایم.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

سفیر عربستان سعودی در واشنگتن، در پاسخ به سوال بکی اندرسون درباره این که برخی عربستان سعودی را به طرفداری از روسیه متهم کرده‌اند، گفت: «سیاست پادشاهی سعودی ارتباط با تمامی اعضای هیات (اوپک‌پلاس) است، چه با آنها موافق باشیم و چه مخالف.»

او افزود: «رابطه‌ با روسیه به ما اجازه داد تا بتوانیم زندانیان جنگی را آزاد کنیم؛ دو آمریکایی، پنج بریتانیایی، یک کروات و کشورهای دیگر. ما نقش خود را میانجی تعریف می‌کنیم. ما از اوکراین حمایت بشردوستانه کردیم و بیش از ۴۰۰ میلیون دلار به آن اختصاص دادیم، با اوکراین و لهستان کار کردیم تا بیش از ۱۰ میلیون دلار برای استقرار پناهجویان خروجی از اوکراین اختصاص یابد. این کاری است که می‌کنیم و نشان‌دهنده ارزش ارتباط ما است.‌ و خیر این طرفداری از روسیه نیست.»

چند هفته پیش در ماه سپتامبر، وزارت خارجه عربستان سعودی اعلام کرد که در چارچوب توافق تبادل زندانیان میان روسیه و اوکراین و به وساطت شاهزاده محمد بن‌ سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، ۱۰ اسیر جنگی از روسیه آزاد شدند و هواپیمایشان در ریاض فرود آمد. رهبران کشورهای غربی از این اقدام ولیعهد عربستان ستایش کرده بودند.

با وجود مخالفت‌های صریح ایالات متحده، کشورهای عضو سازمان اوپک‌‌پلاس در نشست پنجم اکتبر خود با کاهش روزانه دو میلیون بشکه در روز موافقت کردند. آنان گفتند که این تصمیم، به‌منظور مقابله با کاهش جهانی بهای نفت صورت می‌گیرد و از اول ماه نوامبر اجرا می‌شود.

خبرگزاری بلومبرگ عصر روز چهارشنبه پنجم اکتبر (۱۳ مهرماه) در گزارشی نوشت هرچند این بزرگ‌ترین کاهش تولید سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش از سال ۲۰۲۰ به‌شمار می‌رود، اما به‌‌نظر نمی‌رسد تاثیر خیلی زیادی در بازارها داشته باشد. چرا که کاهش واقعی تولید، تنها ۸۸۰ هزار بشکه در روز است.

چند روز بعد از اعلام این تصمیم، جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید گفت که جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا مایل است از طریق رایزنی با قانونگذاران در کنگره، ائتلاف میان ایالات متحده و عربستان سعودی را مورد بازنگری فوری قرار دهد.

سفیر عربستان سعودی در پایتخت آمریکا از این ایده استقبال کرد  و در گفت‌وگو با سی‌ان‌ان بر اهمیت نقش آمریکا در جهان تاکید کرد و گفت: «جهان ‌‌نمی‌تواند بدون ارتباط با ایالات متحده آمریکا سر کند. شک نکنید. ایالات متحده، ایالات متحده است و برای ۸۰ سال متحد استراتژیک و شریک ما بوده است. خیلی‌ها در واشنگتن از بازبینی روابط با پادشاهی سعودی سخن می‌گویند. این از نظر من نکته مثبتی است. پادشاهی سعودی کنونی همان پادشاهی پنج سال یا ۱۰ سال پیش نیست. بنابراین تحلیل‌های قبلی دیگر موضوعیت ندارند. ما یک جمعیت جوانیم و رهبری جوان داریم. آرمان و هدف‌مان این است که متفاوت از قبل با جهان ارتباط داشته باشیم.

برخی اعضای کنگره آمریکا توقف همکاری ایالات متحده با عربستان سعودی، از جمله در فروش تسلیحات و کمک‌های امنیتی را مطرح کرده‌اند.