روزنامه جوان، چاپ تهران، وابسته به سپاه پاسداران، از ارسال نامه مشترک تهران و مسکو به شورای امنیت سازمان ملل در ارتباط با همکاریهای نظامی دو کشور خبر داد. این روزنامه به نقل از یک منبع مطلع، نوشت در این نامه آمده که جمهوری اسلامی به روسیه پهپاد نداده و طرح این مسئله در شورای امنیت هم «غیرقانونی» است.
روزنامه جوان مدعی شد که در حال حاضر «یک جنگ سیاسی درباره ادعای استفاده از پهپادهای ایران در جنگ اوکراین» شکل گرفته که یک طرف آن ایران و روسیه و طرف دیگر آن آمریکا و اروپا است.
آنطور که این روزنامه وابسته به سپاه پاسداران مینویسد، تهران در این رابطه به کییف پیشنهاد تشکیل کمیتهای مشترک داده است اما «اروپاییان مخالف تشکیل این کمیتهاند و اصرار دارند مسئله به شورای امنیت برود».
همکاری نظامی تهران و روسیه در جنگ علیه اوکراین و ارسال پهپاد به روسیه، برای جمهوری اسلامی دردسرساز شده است. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، هم بارها موضوع ارسال پهپاد به روسیه را تکذیب کرده است. او ادعا کرد: «اگر برای ما مشخص شود که روسیه از پهپاد ایرانی استفاده کرده است، بیتفاوت نخواهیم بود.»
این در حالی است که علی خامنهای در یکی از تازهترین سخنرانیهای خود، از صادرات پهپادهای ساخت جمهوری اسلامی سخن به میان آورد و به آن افتخار کرد.
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در مهر ۱۴۰۱ خبر داد که تهران همچنان در حال فروش سلاح به مسکو است.
ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، بهتازگی گفت: «صدای پهپادهای ایرانی هر شب در آسمانهای ما شنیده میشود و روسیه دو هزار پهپاد شاهد به ایران سفارش داده است.»
استفاده روسیه از پهپاد و سلاحهای ساخت جمهوری اسلامی در جنگ علیه اوکراین در هفتههای اخیر به موضوعی داغ در محافل بینالمللی تبدیل شده است. همین امر باعث شد که اوکراین سفیر جمهوری اسلامی در این کشور را اخراج کند.
مقامهای آمریکایی نیز این موضوع را تایید کرده و گفتهاند که روسیه از عملکرد این پهپادها رضایت چندانی ندارد.
در هفتههای گذشته، مقامهای نظامی اوکراین چندین بار اعلام کردهاند که نیروهای روسیه از پهپادهای ایرانی استفاده میکنند.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، هم ارسال پهپاد به روسیه را ناقض مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت دانست و از مقامهای جمهوری اسلامی خواست به حمایت از «جنگ غیرقانونی روسیه علیه اوکراین» پایان دهند.
آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان پیشتر در چند موضعگیری مشترک و جداگانه، ارسال پهپاد به روسیه را نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت توصیف کرده بودند. چهارشنبه گذشته نیز آمریکا، فرانسه و بریتانیا در نشست غیرعلنی شورای امنیت سازمان ملل موضوع ارسال پهپادهای تهاجمی حکومت ایران به روسیه را بررسی کردند.
پیشبینی میشود در روزهای آینده جلسات مشابه دیگری در این ارتباط در شورای امنیت، برگزار شود.