عقبنشینی روسیه از خرسون یک شکست راهبردی قابلتوجه و نقطه عطف تحقیرآمیزی دیگری در کارزار هرچه بیحاصلتر ولادیمیر پوتین برای فتح اوکراین است.
اکنون، ۹ ماه پس از آغاز حمله کرملین به قصد تغییر حکومت در کییف، نیروهای روسیه در عمل، تمامی حملات تهاجمی- غیر از جبهه باخموت در دونباس- را متوقف کردهاند و در حال حفر سنگر برای زمستاناند.
عقبنشینی از کرانه غربی رودخانه دنیپرو بهمعنای از دست رفتن خرسون، تنها پایتخت منطقهای تحتاشغال روسیه در این جنگ، و ضربهای شدید به برنامههای ایجاد کریدور زمینی به کریمه و حفاظت از آبرسانی به این شبهجزیره تحت کنترل روسیه است.
قسمت اعظم جمعیت ۲۸۰ هزار نفری پیش از جنگ خرسون، در مدت درگیری گریختهاند. ماه پیش، هم روسیه و دولت جداییطلب این منطقه دستور تخلیه گروهی افراد باقیمانده را صادر کردند. همزمان، نیروهای پشتیبانی روسیه به این منطقه اعزام شدند؛ زیرا احتمال بروز نبرد در خرسون رو به افزایش بود. اما گویا موفقیت سربازان اوکراین در قطع مسیرهای ورودی به این شهر باعث شد مسکو تصمیم بگیرد از این شهر خارج شود.
تازهترین ناکامی روسیه به انتقاد بیشتر تحلیلگران جنگطلب روسیه منجر شد که حامی حمله به اوکراین بودند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
وبلاگ وار گونزو (War Gonzo) با بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار عضو در تلگرام، اعلام کرد: «هرقدر نوشتن در اینباره در حال حاضر دردناک باشد، گویا از این شهر عقبنشینی خواهیم کرد. به بیان ساده، خرسون را با دست خالی نمیتوان حفظ کرد. بله؛ این برگی سیاه در تاریخ ارتش روسیه، حکومت روسیه و صفحهای غمبار است.»
دولت اوکراین تاکید کرد که این پیروزی را زودتر از موعد جشن نمیگیرد. میخایلو پودولیاک، مشاور ارشد ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، گفت: «تا وقتی پرچم اوکراین بر فراز خرسون برافراشته نشده باشد، حرف زدن از عقبنشینی روسیه عاقلانه نیست.»
اما تصرف مجدد و قریبالوقوع این شهر در پسزمینه وجه دیگری از جنگ در حال رخ دادن است و طبق گزارشها، ایالات متحده آمریکا دارد به زلنسکی فشار میآورد تا مسیر مذاکره با مسکو را باز نگه دارد و هشدار میدهد در غیر این صورت، ممکن است متحدان این کشور که تاکنون میلیاردها دلار کمک نظامی و اقتصادی کردهاند، از جنگ خسته شوند.
کییف با توجه به موفقیتهای فزایندهاش در میدان نبرد، موضعش درباره مذاکره را سختگیرانهتر کرده است و اکنون خواستههایش عبارتاند از بازگشت تمامی قلمرو تحتاشغال روسیه- از جمله کریمه و جمهوریهای جداییطلب خلق دونتسک و لوهانسک- همراه با دریافت غرامت و برخورد با کسانی که جنایات جنگی مرتکب شدهاند.
چنین شروطی مانع آغاز مذاکرات است و زلنسکی ممکن است مجبور شود بپذیرد برخی از اهدافش تحققپذیر نیستند. اما شکست روسیه در خرسون باعث خواهد شد اوکراین در هر مذاکرهای دست بالا را داشته باشد.
© The Independent