هشدار سازمان حقوق بشر ایران درباره اعدام‌های شتاب‌زده در ایران

دست‌کم ۱۰ نفر از معترضان بازداشتی در ایران در معرض اعدام قرار دارند

جمهوری اسلامی بیش از چهار دهه است که از ابزار اعدام برای ارعاب و حذف مخالفان و منتقدان خود بهره می‌برد. میزان

سازمان حقوق بشر ایران در بیانیه‌ای با اشاره به سابقه جمهوری اسلامی در استفاده از مجازات اعدام با هدف ارعاب جامعه، نسبت به اجرای «شتاب‌زده» حکم اعدام برخی از معترضان هشدار داد.

این سازمان از جامعه جهانی خواست با واکنش به موقع، مانع از بروز چنین جنایاتی شود.

محمود امیری‌مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران در این رابطه از جامعه جهانی خواست «به حکومت ایران هشدار دهد که اعدام معترضان برایش عواقب سنگینی خواهد داشت.»

مقام‌های جمهوری اسلامی در جریان دور تازه اعتراض‌ها در ایران با کشتار، بازداشت‌، شکنجه و آزار بازداشت‌شدگان و برگزاری دادگاه‌های نمایشی، دست به سرکوب معترضان زده‌اند.

در بیانیه این سازمان آمده است: «در بسیاری از دادگاه‌های نمایشی، متهمان بدون رعایت ضوابط اولیه دادرسی عادلانه و در حالی که محروم از وکیل انتخابی بودند، محاکمه شده‌اند.»

این سازمان نوشته است معترضان با اتهاماتی نظیر «محاربه و افساد فی الارض» مواجه و اعترافات اجباری برخی از آنها نیز از رسانه‌های حکومتی پخش شده است.

سازمان حقوق بشر ایران اعلام کرد جان برخی از معترضان بازداشتی هم‌چون ماهان صدرات، سامان یاسین، محمد قبادلو، محسن رضازاده قراقلو، سعید شیرازی، محمد بروغنی، ابوالفضل مهری، حسین‌حاجی‌لو، منوچهر مهمان‌نواز و سهند نورمحمدزاده» در خطر است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: انتساب اتهام «محاربه یا افساد فی الارض» به چند تن از معترضان در حالی است که هیچ یک از آن‌ها با قصد «ایجاد ناامنی و ترس در میان مردم» به خیابان نیامده‌اند و حضورشان در خیابان استفاده از «حق اعتراض» به عنوان یک حق قانونی و مشروع بوده است.

این سازمان در ادامه تاکید کرده است: هزینه صدور احکام اعدام معترضان باید آن‌چنان برای جمهوری اسلامی در جامعه جهانی بالا رود که این حکومت نتواند مجازات غیرانسانی اعدام را به کار ببرد.»

مقام‌های جمهوری اسلامی در چهار دهه گذشته همواره از ابزار حبس و اعدام برای ارعاب جامعه و سرکوب معترضان و حذف مخالفان خود بهره می‌برند.

در جریان اعتراض‌های سراسری هم براساس برخی گزارش‌ها تاکنون بیش از ۳۰۰ معترض را کشته و هزاران نفر دیگر را بازداشت کرده‌اند.

مقام‌های قضایی گفته‌اند افراد «فریب خورده» را آزاده کرده و خواهند کرد، اما با کسانی که آگاهانه در این اعتراض‌ها شرکت داشته‌اند «برخورد شدیدی» می‌‌کنند.

سازمان عفو بین‌الملل هم روز پنجشنبه ۱۹ آبان  در بیانیه‌ای از جامعه بین‌المللی خواست مانع از کشتار بیشتر معترضان در استان سیستان و بلوچستان شوند.

این نهاد حقوق بشری اعلام کرده است که نام ۱۰۰ نفر از کسانی که از هشتم مهر در جریان اعتراضات این استان به ضرب گلوله نیروهای امنیتی کشته شده‌اند را فهرست کرده است.

سایر نهاد‌های بین‌المللی حقوق بشری هم در دو ماه اخیر بارها با انتشار بیانیه‌های مختلفی سرکوب اعتراض‌ها در ایران را محکوم و خواستار توقف خشونت‌ها از سوی نیرو‌های امنیتی جمهوری اسلامی شده‌اند.