همزمان با ۲۰ نوامبر (۲۹ آبان)، روز جهانی کودک، دستکم دو کودک در ایران به دست نیروهای سرکوب جمهوری اسلامی کشته و شمار زیادی بازداشت و مجروح شدند.
بر اساس اعلام خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، از ابتدای آغاز خیزش سراسری تاکنون ۶۰ کودک به قتل رسیدهاند. درباره شمار کودکان بازداشتی و مجروح نیز آمار دقیقی وجود ندارد اما مقامهای حکومت از جمله علی فدوی، جانشین فرمانده سپاه پاسداران اذعان کردهاند که میانگین سنی اغلب بازداشتیها ۱۵ سال است.
سازمان ملل متحد پس از تصویب پیماننامه جهانی حقوق کودک، بیستم نوامبر هر سال را به نام «روز جهانی کودک» نامگذاری کرد و از حکومتها خواست تلاش کنند کودکان در فضایی سرشار از مهربانی و صلح بزرگ شوند.
درحالیکه کودکان در بسیاری نقاط جهان، روز جهانی کودک را جشن میگیرند، کودکان ایرانی نهتنها از بدیهیترین حقوقشان محروم ماندهاند بلکه حکومت، پاسخ اعتراضهای مسالمتآمیز آنان را نیز با تیراندازی مستقیم، بازداشت، ضرب و شتم، شکنجه و تهدید میدهد.
تنها در فاصله روزهای ۲۵ تا ۲۹ آبان، دستکم شش کودک به نامهای بهالدین ویسی، قادر شکری، کیان پیرفلک، آرتین رحمانی، سپهر مقصودی و دانیال پابندی در شهرهای مختلف ایران به دست ماموران حکومتی و لباس شخصی کشته شدند.
بهاالدین ویسی، ۱۶ ساله و اهل جوانرود، یکشنبه ۲۹ آبان در روز جهانی کودک کشته شد. براساس اعلام منابع خبری کردستان، ماموران حکومتی صبح روز دوشنبه جمعیت سوگوارانی را که در مراسم خاکسپاری بهالدین و عرفان کاکایی، معلم کشتهشده شرکت کرده بودند، به رگبار بستند و شمار زیادی را مجروح کردند. شرکتکنندگان در این مراسم شعارهایی مانند «مرگ بر خامنهای» سر دادند.
براساس اعلام شبکه حقوق بشر کردستان، نیروهای سپاه پاسداران شامگاه دوشنبه خودروی نجمالدین ویسی، برادر بهالدین را هم هدف تیراندازی قرار دادند و او را که به شدت زخمی شده بود، ربودند.
قادر شکری، نوجوان ۱۶ ساله نیز روز شنبه در پیرانشهر در اثر شلیک ماموران سرکوب زخمی شد و روز یکشنبه در بیمارستان جان باخت. در مراسم خاکسپاری قادر نیز که صبح دوشنبه با جو شدید امنیتی برگزار شد، شمار زیادی از مردم پیرانشهر حضور داشتند.
حساب توییتری ۱۵۰۰ تصویر، به تازگی ویدیویی را منتشر کرد که نشان میدهد نیروهای جمهوری اسلامی به کودکی شلیک میکنند و پس از اینکه او داخل جوی آب میافتد، پیکرش را بلند میکنند و با خود میبرند.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی معلمان، با انتشار بیانیهای ضمن محکوم کردن کشتار دستکم ۶۰ کودک، خواستار «توقف فوری کودککشی توسط حکومت» و «بازداشت و شکنجه کودکان» در ایران شد و از معلمان و دانشآموزان دعوت کرد روز دوشنبه نیز کلاسهای درس را تحریم کنند.
کشتار و دستگیری گسترده کودکان، استفاده از نوجوانان به عنوان نیروی سرکوب، ضرب و شتم، تهدید و ارعاب دانشآموزان تاکنون موجی از واکنشهای اعتراضی را در میان فعالان حقوق بشر در داخل و خارج از ایران داشته است.
انتقاد اساسی فعالان حقوق کودک به سازمانهای بینالمللی به خصوص صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) است؛ به گفته آنان حکومت ایران در سایه انفعال و اغماض دفتر محلی یونیسف در ایران به کشتار کودکان ادامه میدهد.
مهتاب کرامتی، بازیگر سینما و سفیر سابق یونیسف در ایران پس از کشته شدن کیان پیرفلک، کودک ۱۰ ساله اهل ایذه، تحتفشار افکار عمومی از سمت تشریفاتی خود کنار کشید.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
آنجلینا جولی، بازیگر سینما و فعال حقوق بشر، شامگاه دوشنبه همزمان با روز جهانی حقوق کودک در حساب اینستاگرامش که میلیونها دنبالکننده دارد، تصویری از کودکان جانباخته ایرانی در خیزش سراسری منتشر کرد و از سازمانهای بینالمللی خواست تحقیقات گستردهای را درباره کشتار کودکان در ایران آغاز کنند.
صندوق کودکان سازمان ملل متحد، روز ۱۸مهرماه، در بیانیهای درباره «آسیبهای روانی ناشی از ناآرامیها» بر کودکان ابراز نگرانی کرد. سازمان نجات کودکان و کمیته حفاظت از کودکان سازمان ملل متحد نیز در بیانیههای جداگانهای سرکوب و کشتار کودکان را محکوم کردند اما فعالان حقوق کودک میگویند برای توقف کشتار کودکان در ایران و ممانعت از دستگیری و شکنجه گسترده آنان صدور بیانیه کافی نیست و اقدام فوری بینالمللی ضروری است.
انجمن حمایت از کودکان و نوجوانان، روز دوشنبه بیانیهای را به مناسبت روز جهانی کودک منتشر کرد و ضمن محکوم کردن «نقض شدید حقوق کودکان» و انتقاد از «بیعملی و ناکارآمدی نهادهای متولی حقوق کودک» خواستار برخورد با عوامل جنایتها و تخلفها علیه کودکان شد.
در این بیانیه آمده است: «انجمن حمایت از حقوق کودکان به عنوان یکی از مشارکتکنندگان در راستای هدف ترویج، تبلیغ و نظارت بر اجرای اصول مندرج پیماننامه جهانی حقوق کودک اعلام میکند که حق بقا، رشد، حمایت و مشارکت که در این پیماننامه به عنوان چهار محور اصلی موردتوجه قرار گرفته در چند ماه اخیر به شدت نقض شده است و حاکمیت به عنوان اولین و مهمترین متولی و ناظر بر اجرای مفاد پیماننامه مسئول حفظ جان، تضمین بقا و حمایت کامل و همهجانبه حق مشارکت و برخورداری از آزادیهای فردی و اجتماعی نظیر تشکیل اجتماعات و مجامع مسالمتآمیز برای کودکان است».