در ادامه نخستین روز سفر رئیس جمهوری چین به عربستان سعودی، شی جینپینگ با پادشاه این کشور دیدار کرد. بهگزارش عربنیوز، ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی، در این دیدار، که در کاخ الیمامه انجام میشد، ضمن خوشآمدگویی به شی جینپینگ و مرور تاریخ روابط میان ریاض و پکن، یک «قرارداد جامع راهبردی» را با رئیس جمهوری چین امضا کرد.
پیش از این شی جینپینگ، با انتشار مقالهای در رسانههای عربستان سعودی، سفر سه روزه خود به ریاض را یک «سفر تاریخی» توصیف کرده بود. بهگزارش رسانههای عربستان سعودی، شی جینپینگ نه تنها در این سفر با مقامهای عربستان سعودی دیدارهایی خواهد داشت، بلکه قصد دارد با حضور در اجلاس کشورهای عرب حوزه خلیج فارس، و دیدار با ۱۴ رهبر خاورمیانه، روابط اقتصادی پکن با این گروه از کشورها را تقویت کند.
چین بزرگترین مصرفکننده انرژی در جهان بهحساب میآید و حوزه انرژی یکی از مهمترین حوزههای روابط میان این کشور با عربستان سعودی، در مقام بزرگترین تولیدکننده نفت جهان، است. از اینرو، شاهزاده عبدالعزیز بنسلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی، در اظهارات روز چهارشنبه خود تاکید کرد کشور متبوعش شریکی «قابل اعتماد» برای چین باقی خواهد ماند.
از سوی دیگر چین و عربستان سعودی ۳۴ قرارداد مرتبط با انرژیهای پاک نیز با یکدیگر امضا خواهند کرد؛ قراردادهایی که، بهنقل از خبرگزاری رویترز، ارزش اولیه آنها ۳۰ میلیارد دلار برآورد شده است.
از این منظر، رویترز در گزارش خود در روز پنجشنبه، ۸ دسامبر ۲۰۲۲، از قول برخی ناظران اقتصادی نوشت انعقاد این قراردادها میان پکن و ریاض گسترش همکاریهای این دو کشور در حوزه انرژی را بهدنبال خواهد داشت. تانگ تیانبو، متخصص امور خاورمیانه در موسسه روابط بینالملل چین معاصر، با انتشار مقالهای در این زمینه نوشت قراردادهای راهبردی چین و عربستان سعودی در حوزه انرژی در چارچوب برنامه «چشمانداز ۲۰۳۰» ریاض قرار میگیرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
گسترش روابط عربستان سعودی با چین در حالی صورت میگیرد که روابط این کشور با ایالات متحده آمریکا رو به سردی دارد؛ خاصه پس از آنکه عربستان سعودی، در مقام رهبر اوپکپلاس، تصمیم گرفت تا بر خلاف خواسته جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، تولید نفت خود را کاهش دهد.
وبسایت پولتیکو، با انتشار گزارشی تحلیلی در مورد سفر سه روزه شی جینپینگ نوشت «سردی روابط دولت بایدن و عربستان سعودی» این فرصت را در اختیار چین قرار داده است تا خود را، در مقام یک ابر قدرت جهانی، جایگزین ایالات متحده آمریکا کند.
وبسایت پولتیکو در فراز دیگری از این گزارش مینویسد، رئیس جمهوری چین سفر به عربستان سعودی را به چشم یک فرصت تاریخی میبیند تا بتواند همزمان با این امر که ایالات متحده آمریکا توجه خود را به منطقه اقیانوس هند و اقیانوس آرام معطوف کرده است، این کشور نیز «نفوذ دیپلماتیک و اقتصادی» خود را در منطقه خاورمیانه گسترش دهد.
مایکل سینگ، از مدیران سابق شورای امنیت ملی آمریکا در امور خاورمیانه، در این مورد چنین میگوید:«چینیها خاورمیانه را به چشم مکانی میبینند که در آن [میتوانند] نام خود را بهعنوان یک قدرت بزرگ بسازند.»
به همین دلیل نیز سخنگوی وزارت خارجه چین در اظهارات روز چهارشنبه خود، دیپلماسی شی جینپینگ در قبال کشورهای عربی حوزه خلیج فارس را «یک نقطه عطف دورانساز» توصیف کرد.
با این وجود برخی ناظران بینالمللی بر این باورند که روابط نزدیک چین با جمهوری اسلامی ایران تنها نقطه ضعف شی جینپینگ بهمنظور پیشبرد دیپلماسی خود در قبال کشورهای عربی بهحساب میآید.
در حال حاضر روابط جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی در وضعیتی بحرانی بهسر میبرد. جدای از اختلافهای میان تهران و ریاض در گذشته، همزمان با آغاز جنبش «زن، زندگی، آزادی» مقامهای حکومت ایران دولت عربستان سعودی را به ایجاد ناآرامی در داخل کشور متهم کردهاند.
اختلافهای میان جمهوری اسلامی و عربستان سعودی تا جایی پیش رفت که دستگاههای اطلاعاتی دولت عربستان سعودی در ماه گذشته میلادی اعلام کردند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فکر حمله نظامی به این کشور است.