وزارت امور خارجه بلژیک روز یکشنبه، ۱۸ دسامبر (۲۷ آذر)، از شهروندانش که به ایران سفر کردهاند، خواست که هر چه زودتر ایران را ترک کنند، زیرا با توجه به وخامت شرایط امنیتی، ممکن است خطر بازداشت خودسرانه آنان را تهدید کند.
وزارت خارجه بلژیک افزوده است که هر بازدیدکننده بلژیکی، از جمله افراد دوتابعیتی، در معرض خطر بالای دستگیری، بازداشت خودسرانه، و محاکمه ناعادلانهاند. این خطر همچنین افرادی را تهدید میکند که اقامت ساده توریستی در ایران دارند. وزارت خارجه بلژیک همچنین میگوید که در صورت دستگیری یا بازداشت، احترام به حقوق اساسی و امنیت و سلامتی افراد تضمین نمیشود.
وزارت خارجه بلژیک گفته است که سفارت این کشور در تهران ظرفیت «بسیار محدودی» برای ارائه حمایت کنسولی از اتباع دستگیرشده، و حتی تضمین حضور کنسولی بلژیک در طول محاکمه احتمالی آنان را دارد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بلژیک رسما به اتباع بلژیکی، از جمله اتباع دوتابعیتی، توصیه کرده است که به ایران سفر نکنند و از اتباع بلژیکی که بهرغم این هشدار هماکنون در ایران به سر میبرند، دعوت کرده است که حداکثر هوشیاری خود را به خرج دهند و برای اطمینان از امنیت خود، اقدامات احتیاطی لازم را انجام دهند. این وزارتخانه همچنین از شهروندان بلژیکی و دوتابعیتی خواسته است که از شرکت در تجمعات خودداری کنند و حضور خود را در ایران، در وبسایت سفارت و در بخش «مسافران آنلاین» ثبت کنند.
از ۲۴ فوریه تاکنون، یک امدادگر بلژیکی به نام «اولیویه واندکستیل» در ایران در شرایط غیرانسانی و تحقیرآمیز بازداشت شده است. او ۱۵ روز پیش به دلایلی که همچنان مبهم است، بدون اینکه بتواند از محاکمهای عادلانه بهرهمند شود، به ۲۸ سال زندان محکوم شد. واندکاستیل ۴۱ ساله، مدیر سابق بخش ایران در «موسسه خیریه امداد بینالملل» است که در یک سفر توریستی در تهران دستگیر شد. او مدتی پیش دست به اعتصاب غذا زده بود.
دادگاه قانون اساسی بلژیک، معاهده تبادل زندانیان میان تهران و بروکسل را که مدتی پیش در پارلمان بلژیک تصویب شد، هشتم دسامبر تعلیق کرد. این دادگاه در بیانیهای گفته است: «بلژیک میداند که ایران به راستی حکم محکومیت اسدالله اسدی را اجرا نخواهد کرد.»
پیش از این، پیشبینی میشد که در پی معاهده تبادل زندانیان بین دو کشور، اسدالله اسدی که به جرم برنامهریزی برای بمبگذاری علیه تجمع اعضای مجاهدین خلق در نزدیکی پاریس به ۲۰ سال زندان محکوم شد، با اولیویه واندکستیل مبادله شود.
جمهوری اسلامی ایران از زمان تاسیس در سال ۱۹۷۹، دیپلماسی گروگانگیری را در پیش گرفته است. چندین شهروند دیگر کشورهای غربی، از جمله شهروندان فرانسوی، در موقعیت مشابهی در ایران، گروگان جمهوری اسلامیاند.