صدها تن از ساکنان روستاهای استان سرپل در شمال افغانستان روز دوشنبه ۲۸ آذر، در اعتراض به کوچ اجباری و غصب زمینهایشان، تظاهرات کردند. معترضان میگویند طالبان برای آنان ضربالاجل تعیین کردهاند و اگر تا موعد معین زمینها و خانههایشان را ترک کنند، با «برخورد نظامی» مواجه خواهند شد.
طالبان در ادامه روند کوچ اجباری اقوام غیرپشتون از مناطق مختلف افغانستان، اخیرا ساکنان هشت روستا در مرکز استان سرپل در شمال افغانستان را وادار کردهاند خانهها و زمینهای کشاورزی خود را ترک کنند. طالبان مدعیاند که این زمینها به قوم وردک، از اقوام پشتونتبار افغانستان، تعلق دارد. ساکنان این روستاها روز دوشنبه در اعتراض به این دستور طالبان تظاهرات کردند. این معترضان میگویند طالبان قصد دارند به زور اسلحه و با تهدید، «شش هزار جریب زمین بومی مردم را غصب کنند».
دفتر نخستوزیر طالبان بهتازگی طی یک نامه رسمی، دستور پسگرفتن زمینهایی را که ادعا میشود به قوم وردک تعلق دارند، صادر کرد. طالبان کمیسیونی متشکل از اعضای دادگاه این گروه و دیگر نهادهای دولتی مرتبط ترتیب دادند و پس گرفتن زمینها از ساکنان فعلی آنها را از روستای لغمان استان سرپل آغاز کردند.
طالبان در این نامه مدعی شدهاند که این زمینها در زمان زمامداری محمدظاهرشاه، آخرین شاه افغانستان، به خانوادههای پشتونتبار قوم وردک داده شدهاند. یک رسانه محلی در سرپل که تحت کنترل طالبان است، درباره تحویل این زمینها به اقوام پشتون در استان سرپل گزارشی منتشر کرد که برای تهیه آن، از ساکنان ازبیکتبار این مناطق به اجبار اعتراف گرفته بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
طالبان حدود شش ماه پیش نیز بیش از ۳۰۰ خانواده ساکن روستای مهاجر قشلاق استان تخار در شمال شرق افغانستان را از خانههایشان بیرون کردند و خانه و زمینهای کشاورزی آنان را به افراد خود دادند. طالبان ادعا میکنند که این املاک هم در زمان زمامداری محمد ظاهرشاه به اقوام پشتون داده شدهاند. خانوادههای راندهشده اکنون در فصل سرما بدون هیچ گونه امکانات معیشتی، در چادر زندگی میکنند.
با بازگشت طالبان به قدرت، موضوع انتقال اقوام پشتون از جنوب به شمال افغانستان که در زمان سلطنت محمد ظاهرشاه به «پروژه ناقلین شمال» معروف شد، اکنون به یک تنش جدید تبدیل شده است. طالبان در بیشتر مناطقی که هزارهها، تاجیکها و ازبیکها ساکناند، ادعای اهدای زمینها به اقوام پشتون در دوران گذشته را پیش میکشند و مردم را وامیدارند خانهها و مزارعشان را ترک کنند.