سفر هوایی ایرانی‌ها؛ گرانی و اعتصاب پنهان

از ۴۰۰ هواپیمای مسافربری در ایران تنها ۱۱۵ فروند عملیاتی‌اند

قیمت کنونی بلیت هواپیما با دلار ۲۴ هزار تومانی محاسبه شده؛ در حالی که نرخ دلار این روزها به مرز ۴۰ هزار تومان رسیده است- AFP

۵۰ فروند از ۱۷۵ هواپیمای مسافربری عملیاتی در ایران به دلیل اعتصاب پنهان شرکت‌های هواپیمایی، از خط پرواز خارج و عملا به ۱۵۵ فروند هواپیمای زمینگیر افزوده شده‌اند.

بر اساس آخرین آمار‌هایی که مسئولان سازمان هواپیمای کشوری منتشر کرده‌اند، از مجموعه ۳۳۰ هواپیمای مسافربری در ایران، ۱۵۵ هواپیما به دلیل فرسودگی و نبودن قطعات از رده خارج شده‌اند و تنها ۱۷۵ فروند در خط پرواز قرار دارند که حالا بر اساس گزارش‌ها، مشخص شده است ۵۰ هواپیما را هم خود شرکت‌های هواپیمایی زمین‌گیر کرده‌اند. با این اقدام، شمار هواپیما‌های مسافربری عملیاتی در ایران به ۱۲۵ برای ۸۰ میلیون نفر می‌رسد که تقریبا ناچیز است.

به گفته محمدرضا رضایی‌کوچی، رئیس کمیسیون عمران مجلس، توقف اجرای مصوبه شورای عالی هواپیمایی مبنی بر افزایش ۳۰ درصدی نرخ بلیت پروازهای داخلی از جمله دلایل زمینگیر شدن این ۵۰ هواپیما اعلام شده است. کوچی افزود که برخی شرکت‌های هواپیمایی در واکنش به ابلاغ نشدن این افزایش قیمت، هواپیما‌های خود را «به‌ عمد» زمینگیر کرده‌اند.

محمد محمدی، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری، هم که شهریورماه اخبار مربوط به افزایش ۳۰ درصدی قیمت بلیت پروازهای داخلی را رد کرده بود، به‌تازگی از بررسی چگونگی گران کردن بلیت‌ها خبر داده است.

محمدی روز دوشنبه ۲۸ آذر اعلام کرد شرکت‌های هواپیمایی به دلیل «افزایش نرخ ارز و هزینه‌ها» درخواست افزایش قیمت بلیت را ارائه کرده‌اند که این درخواست در حال بررسی است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

او از ارائه توضیح در این‌ باره خودداری کرد و افزود جزئیات این درخواست پس از تصویب اعلام خواهد شد.

شرکت‌های هواپیمایی در ایران از تابستان ۱۴۰۱ پیگیر افزایش قیمت‌ بلیت‌اند اما این درخواست با مخالفت جدی نهاد‌های بالادستی مواجه شد. نظارت بر عملکرد ایرلاین‌ها در زمینه نرخ‌گذاری اواخر تابستان ۱۴۰۱ و با افزایش سفرهایی هوایی در پی برگزاری مراسم اربعین، شدت گرفت و به آن‌ها اجازه داده نشد قیمت‌ها را «خودسرانه» افزایش دهند.

مقصود اسعدی سامانی، دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی، هم  زمین‌گیر شدن ۲۰۰ فروند هواپیمای مسافری به دلیل افزایش هزینه ایرلاین‌ها را تایید کرد و خواستار افزایش قیمت بلیت هواپیما شد. اسعدی سامانی گفت: «حدود ۷۰ درصد هزینه شرکت‌های هواپیمایی ارزی است و با توجه به رشد نرخ دلار طی هفته‌های اخیر، ایرلاین‌ها برای سرویس‌دهی به مسافران با مشکلات فراوانی مواجه شده‌اند.»

او تاکید کرد: «در صورتی که نتوانیم منابع مالی موردنیاز را تامین کنیم، بقیه هواپیماهای فعال نیز یکی‌یکی زمینگیر خواهد شد.»

به گفته اسعدی سامانی، قیمت کنونی بلیت هواپیما با دلار ۲۴ هزار تومانی محاسبه شده، در حالی که نرخ دلار به محدوده ۴۰ هزار تومان رسیده است.

بیشتر از اقتصاد