اوکراین خواستار حذف روسیه از عضویت دائم شورای امنیت سازمان ملل شد

وزارت خارجه اوکراین: «سه دهه حضور غیرقانونی روسیه در سازمان ملل با جنگ‌ها و تصرف سرزمین‌های دیگر کشورها همراه بوده است»

دمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین: «روسیه کرسی شوروی سابق را در شورای امنیت گرفته است.» Daniel MIHAILESCU / AFP

وزارت خارجه اوکراین، روز دوشنبه‌ ۲۶ دسامبر، خواستار حذف روسیه از عضویت دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد شد و در بیانیه‌ای اعلام کرد: «اوکراین از کشورهای عضو سازمان ملل می‌خواهد که فدراسیون روسیه را از وضعیت خود به عنوان عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل محروم کرده و آن را از کل سازمان ملل حذف کنند.» 

در این بیانیه آمده است که روسیه از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱، به طور غیرقانونی «کرسی اتحاد جماهیر شوروی در شورای امنیت سازمان ملل» را اشغال کرده است. 

این وزارتخانه افزود: «از دیدگاه حقوقی و سیاسی، تنها یک نتیجه می‌توان گرفت: روسیه کرسی اتحاد جماهیر شوروی در شورای امنیت سازمان ملل را غصب کرده است.»

 بیانیه می‌گوید: «سه دهه حضور غیرقانونی روسیه در سازمان ملل با جنگ‌ها و تصرف سرزمین‌های دیگر کشورها همراه بوده است».

دمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین، گفت که موضوع کرسی دائمی روسیه در شورای امنیت سازمان ملل که حق وتو را در اختیار آن قرار می‌دهد - و همچنین در اختیار ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و چین است - پیش از این در محافل دیپلماتیک مورد بحث قرار گرفته است. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

او گفت: «این موضوعات هنوز در نشست‌های مطبوعاتی و بیانیه‌های عمومی رهبران و دولت‌ها مورد بحث قرار نگرفته است، اما در سطوح پایین‌تر، مردم مدت‌هاست که این سوال را مطرح کرده‌اند و می‌پرسند روسیه باید چگونه وضعیتی داشته باشد تا تهدیدی علیه صلح و امنیت نباشد؟» 

شورای امنیت، نهادی قدرتمند متشکل از ۱۵ عضو است که وظیفه‌اش مقابله با بحران‌های جهانی از طریق مکانیسم‌هایی چون اعمال تحریم، صدور مجوز اقدام نظامی و تصویب تغییرات در منشور سازمان ملل است.

اما پنج عضو دائمی شورای امنیت - که همگی دارای حق وتو هستند و می‌توانند جلوی هرگونه تصمیم‌ را بگیرند - منعکس‌کننده دینامیک قدرت در زمان پایان جنگ جهانی دوم‌اند. 

کشورها از مدت‌ها پیش خواستار اصلاح شورای امنیت شده‌اند و برخی منتقدان از نبود نمایندگی کشورهای آفریقایی و آمریکای لاتین در میان کرسی‌های دائمی انتقاد می‌کنند. 

این نهاد ممکن است با کارکرد یک عضو دارای حق وتو، کارکرد خود را از دست بدهد، چنان که در ماه فوریه و درست زمانی که دیپلمات‌ها در شورای امنیت با قرائت بیانیه‌هایشان روسیه را محکوم می‌کردند، روسیه بمباران اوکراین را آغاز بود. 

جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا، در ماه سپتامبر گفت که از گسترش شورای امنیت و «فراگیرتر شدن» آن حمایت می‌کند.