مایکل اریک کوریلا، فرمانده ارشد نیروهای آمریکایی در خاورمیانه، از برنامه مشترک ایالات متحده و عربستان سعودی در زمینه طرحهای راهبردی نظامی خبر داد و گفت دولت بایدن برای ترمیم اعتماد ازدسترفته میان واشنگتن و ریاض پس از یک مناقشه عمومی، از پنتاگون استفاده میکند.
به گزارش وبسایت خبری-تحلیلی المانیتور، این ژنرال ارشد آمریکایی فاش کرد که با وجود تیرگی روابط دو کشور، مقامهای نظامی آمریکا در پشتصحنه برای کمک به همتایان خود در عربستان سعودی تلاش کردهاند تا پادشاهی سعودی چشماندازی بلندمدت از امنیت، پیش روی خود داشته باشد.
ژنرال کوریلا همچنین گفت که سعودیها به برنامههای راهبردی مشترک با ایالات متحده آمریکا بسیار علاقهمندند. به گفته او، طراحان برنامههای راهبردی آمریکا با هدف اجرای ایدههای چشمانداز بلندمدت با همکاری فرماندهان نظامی سعودی، بهصورت منظم به عربستان سعودی سفر میکنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او در ادامه خبر داد که عربستان سعودی در سال آینده، برای نخستین بار، از برنامه راهبردی دفاع ملی و نظامیاش رونمایی میکند. هرچند یکی دیگر از مقامهای دفاعی آمریکا به المانیتور گفت سنتکام در تهیه پیشنویس این برنامه به عربستان سعودی کمک نکرده است.
به گفته ژنرال کوریلا، اسناد راهبردی بر اساس «دیدگاه راهبردی پادشاهی سعودی برای امنیت ملی و منطقهای» تدوین شدهاند. او این برنامه را «گامی حیاتی» در برنامههای نوسازی شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، میداند.
مقامهای سعودی هنوز بهصورت علنی و رسمی این برنامه را اعلام نکردهاند، اما یکی از مهمترین نکاتی که آشکار میکند این است که دولت بایدن از دانش و توان پنتاگون بهره میگیرد تا از طریق کمک به اهداف امنیتی عربستان سعودی، اعتماد ازدسترفته میان دو کشور را بازسازی کند. حتی در زمانی که ایالات متحده میگوید در حال ارزیابی مجدد روابط با ریاض است، این تلاشها ادامه دارد.
عربستان سعودی در ماه اکتبر اعلام کرد که همسو با دیگر کشورهای عضو اوپک پلاس، تولید نفت را کاهش میدهد. این اقدام واکنش بیسابقه واشنگتن را در پی داشت. با این حال، شواهد حاکی از آن است که با وجود تیرگی روابط سیاسی، در جلسهها و آموزشهای دوجانبه نظامی دو کشور اختلالی ایجاد نشد.
کالین کول، معاون وزیر دفاع آمریکا، در ماه مه ۲۰۲۲ حمایت کامل خود از اهداف و برنامههای نوگرایانه شاهزاده محمد بن سلمان را اعلام کرد. هرچند دقیقا مشخص نیست واشنگتن تاکنون چه کمکهای ملموسی به عربستان سعودی کرده است.
در همین حال، مقامهای نظامی در ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) دستبهکار ایجاد ائتلافی دفاعی و غیررسمی در منطقه شدهاند، ائتلافی که میتواند به کشورهایی مانند عربستان سعودی و امارات متحده عربی کمک کند ظرفیت دفاعیشان را در مقابل حملههای موشکی جمهوری اسلامی ایران تقویت کنند. در عین حال، این ائتلاف موجب میشود وابستگی این کشورها به ایالات متحده کاهش پیدا کند.
همزمان با خیزش سراسری مردم ایران علیه حکومت، برخی مقامهای جمهوری اسلامی، از جمله علی سلامی، فرمانده سپاه پاسداران، کشورهای غربی و عربستان سعودی را تهدید به حمله کردند. در پیوند با همین موضوع، روزنامه والاستریت ژورنال در گزارشی، به نقل از منابع خود نوشت حکومت ایران در میانه اعتراضهای سراسری ضد حکومتی ممکن است مناطقی را در خاک عربستان سعودی و عراق هدف قرار دهد.
مقامهای سعودی به این روزنامه گفته بودند که حکومت ایران قصد دارد با حمله به عربستان سعودی، افکار عمومی را از اعتراضهای سراسری منحرف کند.
با ادامه تهدیدها، مقامهای ارشد نظامی عربستان سعودی، روز پنجشنبه ۱۷ نوامبر (۲۵ آبان)، در ریاض میزبان اریک کوریلا و شماری از فرماندهان نظامی آمریکا بودند. در این نشست که به میزبانی فیاض بن حامد الرویلی، رئیس ستاد ارتش عربستان سعودی، برگزار شد، دو طرف درباره پیشبرد امنیت و ثبات در منطقه خاورمیانه صحبت کردند. آمریکا نیز اعلام کرد که به روابط نزدیک نظامیاش با عربستان سعودی متعهد است.