دانشمندان سامانهای اختراع کردند که میتواند زبالههای پلاستیکی و گازهای گلخانهای را تنها با استفاده از انرژی خورشید به سوختهای پایدار تبدیل کند.
این رآکتور انرژی خورشیدی که محققان دانشگاه کمبریج آن را ساختهاند، دیاکسید کربن و پلاستیکها را به محصولاتی تبدیل میکند که میتوانند در طیف وسیعی از صنایع استفاده شوند.
این نخستین باری است که یک رآکتور میتواند به طور همزمان، دو زنجیره زباله را به دو محصول شیمیایی جداگانه تبدیل کند.
پروفسور اروین ریسنر، از گروه شیمی یوسف حمید دانشگاه کمبریج، گفت: «تبدیل زباله به چیزی مفید با استفاده از انرژی خورشیدی هدف اصلی پژوهش ما است.»
«آلودگی پلاستیکی مشکلی بزرگ در سراسر جهان است و اغلب بسیاری از پلاستیکهایی که در سطلهای بازیافت میریزیم سوزانده میشوند یا از محل دفن زباله سر در میآورند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این رآکتور از پروسکایت معروف به «ماده معجزهآسا» بهره میگیرد که به دلیل ظرفیتش در متحول کردن صنعت خورشیدی از آن استقبال شده است. سال گذشته پژوهشگران با استفاده از این ماده رکورد جهانی [تولید] انرژی خورشیدی را شکستند.
به گفته پژوهشگران، پیش از این دستگاه، هیچ روش انتخابی و کارآمدی برای تبدیل دیاکسید کربن به محصولات با ارزش بالا وجود نداشت.
شوبهاجیت باتاچارجی، از دانشگاه کمبریج، میگوید: «فناوری خورشید-محور که میتواند همزمان به مقابله با مشکل آلودگی پلاستیک و گازهای گلخانهای کمک کند، میتواند یک عامل مهم در توسعه اقتصاد دورانی باشد.»
[اقتصاد دورانی یا چرخشی نظام اقتصادی است که هدف آن بازیافت حداکثری مواد، کاهش ضایعات صنعتی و بیشترین استفاده از منابع است]
«نکته ویژه درباره این سامانه تنوع عملکردی و قابلیت تنظیم است– ما در حال حاضر مولکولهای نسبتا ساده کربنپایه میسازیم، اما در آینده میتوانیم فقط با تغییر کاتالیزور، دستگاه را به شکلی تنظیم کنیم که محصولات بهمراتب پیچیدهتری تولید کنیم.»
مقالهای که این فناوری جدید را تشریح میکند با عنوان «تبدیل فتوالکتروشیمیایی دیاکسیدکربن، همزمان با تبدیل پلاستیک [به فراوردههای با عدد اکتان بالاتر] به سوخت» روز دوشنبه در مجله علمی «نیچر سینتتیس» منتشر شد.
© The Independent