بارش سنگین برف، سرمای شدید و یخبندان در استانهای شمالی و شمالشرقی افغانستان در یک هفته اخیر به خانوادههای بیبضاعت تلفات انسانی و خسارات اقتصادی هنگفتی وارد کرده است. بر اساس آماری که رسانههای داخل افغانستان از جمله طلوع نیوز به نقل از مقامهای طالبان منتشر کردهاند، در یک هفته گذشته ۲۰ نفر در استانهای مختلف افغانستان در اثر سرما و گازگرفتگی جان باختهاند.
دمای هوا در برخی از استانها در شمال افغانستان این هفته تا منفی ۳۵ درجه سانتیگراد رسید که به یخ زدن رودخانهها، جویبارها، ذخایر آب و لوله منازل مردم منجر شد. بسیاری از خانوادههای ساکن روستاها یا حومههای شهرها آب نوشیدنی خود را از رودخانهها و جویبارها تهیه میکنند و یخ زدن منابع آبی این خانوادهها را با مشکل مواجه کرده است.
سلطان، مغازهداری در پلخمری، شهری در شمال افغانستان، به ایندیپندنت فارسی گفت که روز شنبه ۲۴ دی، ۱۲ نفر از افراد معتاد به مواد مخدر که در اثر سرما جان باخته بودند، به بیمارستان محلی در مرکز پلخمری منتقل شدند. سلطان افزود که شهرداری طالبان از پذیرش افراد تلفشده در اثر سرما خودداری میکند و این در حالی است که خانوادههای آنان از این افراد اطلاعی ندارند و این شهرداری است که باید آنان را شناسایی کند و به خانوادههایشان تحویل دهد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این ساکن شهر پلخمری افزود که شدت سرما و یخبندان ممکن است بازهم جان افراد بیخانمان و بیبضاعت در روستاها و حومه شهر را به خطر بیندازد.
در همین حال، یکی از مسئولان محلی طالبان در استان سرپل به خبرگزاری پژواک گفت که دو نفر از ساکنان این استان به دلیل سرما جان باختهاند. تاکنون تلف شدن بیش از یک هزار و ۶۰۰ راس دام از جمله گوسفند و بز در نتیجه سرما هم از سرپل گزارش شده است.
گفته میشود افراد دیگری از جمله چند چوپان هم در استانهای بادغیس و غور در اثر شدت سرما جان باختهاند. وزارت مبارزه با حوادث طبیعی طالبان آمار جدید و جامعی از تلفات و خسارات ناشی از سرما در افغانستان منتشر نکرد. در وبسایت این وزارتخانه هم صرفا خبرهایی درباره ملاقاتهای وزیر منتشر شده است و از کمک به آسیبدیدگان در شمال و شمالشرق افغانستان خبری وجود ندارد.
بر اساس یک خبر منتشرشده در حساب توییتر این وزارتخانه، روز یکشنبه به ۵۰۰ خانواده نیازمند در قندهار که در اثر سرما آسیب دیدهاند، کمکهایی شد. این در حالی است که طی چند هفته اخیر از قندهار گزارشی مبنی بر بارش برف شدید که به یخبندان منجر شود، دریافت نشده است.
همزمان با شدت سرما و بارش سنگین برف در افغانستان، بهای مواد خوراکی و سوخت از جمله گاز هم افزایش یافت. به دلیل گسترش بیکاری و فقر در افغانستان، بسیاری از خانوادهها توان خرید سوخت برای گرم کردن خانههایشان را ندارند. متوقف شدن فعالیت سازمانهای مددرسان به دلیل منع اشتغال زنان در افغانستان هم هزاران خانواده نیازمند را از دریافت کمکهای بشردوستانه محروم کرده است.
سازمان ملل متحد، نهادهای کمکرسان بینالمللی و نمایندگان شماری از دولتهای جهان در سه هفته گذشته در مورد پیامدهای منفی منع اشتغال زنان، گسترش فقر و افزایش سرما در افغانستان هشدار دادند اما رهبران طالبان تاکنون به درخواستها برای لغو محدودیتها بر اشتغال زنان که در نتیجه آن فعالیت سازمانهای مددرسان از سر گرفته خواهد شد، پاسخ مثبت ندادهاند.