یک دندانپزشک آمریکایی که بهمدت ۲۰ سال در افغانستان خدمات مراقبت از دندانها را بهطور رایگان برای نیازمندان ارائه میداد، اعلام کرد که یک ماه است درمانگاهش بهدستور طالبان تعطیل شده است. او گفت که طالبان میخواهند محل درمانگاه را به بازار دستفروشان تبدیل کنند.
به گزارش وبسایت خبری «کالیفرنیا کوست نیوز»، در این برنامه خدمات دندانپزشکی، طی دو دهه گذشته بیشاز ۲۰۰هزار نفر در افغانستان بهصورت رایگان معالجه شدهاند. نکته مورد تمرکز این برنامه، مراقبتهای حیاتی دندان برای فقیرترین افراد در افغانستان بود. اما اکنون طالبان بعد از بیست سال این برنامه را تعطیل کردند. این درحالی است که در کنار این برنامه، فقط یک مرکز دندانپزشکی رایگان دیگر در کابل موجود بود که در چارچوب یک بیمارستان دولتی فعالیت میکرد و آن هم بهتازگی بهدلیل کمبود بودجه، تعطیل شده است.
دکتر جیمز رولف، دندانپزشک شهر سانتاباربارای ایالت کالیفرنیا، که مسئول برنامه مراقبت دندانپزشکی رایگان برای نیازمندان در افغانستان است، با ابراز نگرانی از تعطیلشدن درمانگاهش در کابل گفت: «در حال حاضر به معنای واقعی کلمه، هیچ مراقبت دندانپزشکی برای فقرا در کابل وجود ندارد.»
این پزشک آمریکایی درست بیست سال پیش، برای دیدار از افغانستان پس از سقوط دوره نخست حاکمیت طالبان، به این کشور سفر کرد و از آن زمان بود که این برنامه را پایهگذاری کرد. او گفت: «در سال ۲۰۰۳ با یک مجموعه تجهیزات (کیت) قابل حمل مراقبت از دندان به افغانستان و به استانی رفتم که در آن هیچ مراقبت دندانپزشکی وجود نداشت.»
این دندانپزشک ۸۳ ساله گفت که در سفرش به افغانستان متوجه شده که مشکل بسیار بزرگتر از آن است که بتواند از عهدهاش برآید، «پس طرحی منحصربهفرد» ارائه کرده است. دکتر رولف در آن زمان، یک کانتینر حملونقل غولپیکر خرید و آن را به یک کلینیک دندانپزشکی با سه صندلی مجهز به ابزار مدرن و حتی ژنراتور شخصی برای تولید برق تبدیل کرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او بعدا یک دندانپزشک استخدام کرد و یک دستیار دندانپزشک را آموزش داد. سپس، آرامآرام مدرسهای را برای آموزش دستیاران دندانپزشکی و سایر کارکنان افتتاح کرد. برنامه کوچک دندانپزشکی این پزشک آمریکایی کمکم به یک برنامه بزرگ برای تربیت دستیاران دندانپزشکی و نیز ارائه خدمات به بیماران فقیر مبدل شد.
جیمز رولف گفت بخشی از هزینههای این کار را با کمکهای مالی دریافتی از کشورش تامین میکرد و بخش عمده آن را نیز از درآمد مطب دندانپزشکی که در شهر سانتاباربارای آمریکا داشت، بهدست میآورد. البته به گفته او، بعدها روند طوری بود که در افغانستان نیز از کسانی که ثروتمند بودند و برای دریافت خدمات پیشرفته دندانپزشکی مراجعه میکردند، پول میگرفت، اما خدمات حیاتی برای فقرا را رایگان انجام میداد.
برنامه دندانپزشکی دکتر رولف که دیگر رونق فراوانی گرفته بود، تا اوت ۲۰۲۱ ادامه داشت، اما با سقوط دولت جمهوریت برای مدتی تعطیل شد. کمی بعدتر، پس از اطمینان درمورد ادامه کار کارکنان زن، دوباره درمانگاه اصلی و سایر مراکزی را که در چارچوب این برنامه افتتاح شده بودند، بازگشایی کردند.
دکتر رولف گفت که درنهایت چند هفته پیش، طالبان به محل درمانگاه اصلی او در کابل آمدند و دستور دادند که این محل باید هرچه زودتر تخلیه شود.
این پزشک کهنسال آمریکایی گفت: «انتقال این کلینیک احتمالا ۱۰هزار دلار هزینه خواهد داشت. سپس این سوال مطرح میشود که آن را به کجا منتقل کنیم، و آیا مجبور به پرداخت اجاره خواهیم بود یا خیر.»
رولف که اکنون در هشتاد و سومین سال زندگی خود بهسر میبرد، میگوید شش روز هفته در مطبش در آمریکا کار میکند تا هزینههای نجات درمانگاهش در کابل را تهیه کند. او نگران است که با بستهشدن درمانگاهش در کابل و نیز بستهشدن یک درمانگاه رایگان دیگر که در یک بیمارستان دولتی بود، دیگر هیچ امکانی برای مراقبتهای دندانپزشکی نیازمندان وجود نخواهد داشت.
با توجه به اوضاع وخیم اقتصادی در افغانستان، مردم حاضر به پرداخت هزینههای دندانپزشکی نیستند و به این دلیل، مشکلات زیادی را از بابت بیماریهای دندان تحمل میکنند. یک دندانپزشک افغان به ایندیپندنت فارسی گفت که در یک سال گذشته، با بدترشدن وضعیت اقتصادی، اکثر بیماران درحالیکه مشکلات دندانشان درحدی است که با دیگر روشها میتوان آن را معالجه کرد، بهدلیل اینکه معالجه دندان طولانی و هزینهبردار است، ترجیح میدهند دندانشان را بکشند «و به این ترتیب، یک عضو اصلی بدن خود را از دست میدهند».