بولتون: جایگزین برجام مردم ایران‌اند

«خیزش مردم ایران فقط برای اعتراض به سرکوب زنان نیست، بلکه حمله مستقیم مردم به مشروعیت بنیان‌های ایدئولوژیک انقلاب است»

بولتون گفت جمهوری اسلامی به زور سرنیزه در قدرت باقی است-Sergei GAPON / AFP

جان بولتون، مشاور سابق امنیت ملی آمریکا، در گفت‌وگوی اختصاصی با نشریه عرب‌نیوز، درباره خیزش سراسری مردم ایران علیه جمهوری اسلامی گفت: «واقعیت این است که رژیم حاکم بر ایران دیگر با حمایت مردم در قدرت نیست.» او گفت چنین حمایتی از بین رفته است و اکنون جمهوری اسلامی ایران «به زور سرنیزه حکومت می‌کند». 

او گفت محتمل‌ترین راه برای سقوط جمهوری اسلامی زمانی است که رهبری نظامی دچار اختلاف شود و تاکید کرد: «به‌دلیل ماهیت اعتراض‌هایی که به رهبری زنان ایران است، اطمینان دارم که این احتمال محقق خواهد شد.» او در ادامه توضیح داد: «تمامی سران سپاه پاسداران و ارتش مادر، خواهر، همسر و دختر دارند و از طریق آن‌ها همگی می‌دانند که رژیم چقدر نزد مردم نامطلوب است.»

بولتون گفت که خیزش مردم ایران فقط برای اعتراض به سرکوب زنان نیست، بلکه «حمله مستقیم مردم به مشروعیت بنیان‌های ایدئولوژیک انقلاب است». او افزود وقتی که اعتراض‌های سراسری مردم را در کنار ناکارآمدی اقتصادی در سراسر کشور قرار بدهیم، می‌توان نتیجه گرفت که هم‌اکنون، حاکمیت جمهوری اسلامی از زمان به قدرت رسیدن در سال ۱۳۵۷ به این سو، در «ضعیف‌ترین موقعیت» قرار دارد. 

بولتون گفت تهدید به استفاده از زور برای جلوگیری از برنامه هسته‌ای‌ جمهوری اسلامی دیگر لزومی ندارد، زیرا به گفته او، «جایگزین برجام مردم ایران‌اند». 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

او گفت: «مردم در همه جای کشور در خیابان‌اند و شعارشان مرگ بر آمریکا نیست، بلکه شعار مرگ بر خامنه‌‌ای می‌دهند.»

او گفت کشورهای غربی باید صراحتا به مردم ایران بگویند که «در صورت جدا شدن از سپاه و ارتش و سقوط حاکمیت، به سرعت آن‌ها را به جامعه بین‌الملل بازمی‌گردانند، تحریم‌ها را رفع می‌کنند، به سرمایه‌گذاران خارجی اجازه ورود به صنایع نفت ایران را می‌دهند و مانند لیبی به برچیدن برنامه تسلیحات اتمی کمک می‌کنند».

مشاور امنیت ملی آمریکا در دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، در گفت‌وگو با عرب‌نیوز که روز سه‌شنبه ۱۴ فوریه، منتشر شد، ضمن اشاره به حمله‌های پهپادی جمهوری اسلامی ایران به کشورهای منطقه خاورمیانه از جمله عربستان سعودی و امارات متحده عربی از طریق حوثی‌های یمن، حمله‌های شبه‌نظامیان عراقی تحت حمایت جمهوری اسلامی به نیروهای آمریکایی و غربی، و همچنین حمایت تهران از حماس و حزب‌الله علیه اسرائیل، نتیجه گرفت که رژیم حاکم بر ایران، حکومتی است که «همه را تهدید می‌کند». 

او پس از برشمردن کشورهای منطقه که هدف حمله نیروهای تحت حمایت جمهوری اسلامی قرار گرفته‌اند، گفت که هیچ یک از این کشورها در مذاکرات [مربوط به پرونده هسته‌ای ایران] رای و نظری ندارد. بولتون گفت: «اگر شانس مذاکره با آیت‌الله‌ها وجود داشته باشد، چنین مذاکراتی موفق نخواهد بود.» و با اشاره به نقش رهبری آمریکا گفت «یک رهبر خوب ائتلاف باید منافع تمامی اعضای ائتلاف را در نظر بگیرد.» 

از زمان شروع اعتراض‌های سراسری در ایران، اروپا و آمریکا احیای برجام را از دستور کار خارج کرده‌اند. با این حال، بولتون معتقد است که دولت بایدن و شرکای اروپایی‌اش هنوز تلاش می‌کنند به توافق اتمی با ایران بازگردند. او گفت: «برای من روشن است که دولت بایدن هنوز می‌خواهد به توافق بازگردد. می‌توانند بگویند در دستور کار نیست و منجمد شده است. اما هنوز نمرده و دفن نشده است. هنوز زنده است.» بولتون افزود: «فکر می کنم از نظر بسیاری در دولت بایدن، مقاومتی که امروز در ایران می‌بینیم مزاحم هدف عالی‌ترشان یعنی بازگشت به توافق اتمی است.»

او که از مخالفان توافق برجام است، تاکید کرد که «مسئله خود توافق است و نه نقض شدن آن از طرف ایران. این خود توافق است که ایران را در مسیر رسیدن به تسلیحات اتمی قرار می‌دهد». 

جان بولتون که از مدافعان سیاست فشار حداکثری بر جمهوری اسلامی در دولت پیشین آمریکا بود، در ادامه سخنانش به عرب‌نیوز گفت: «اروپایی‌ها برای دهه‌ها بیش از آنچه که باید به انقلاب اسلامی در ایران امتیاز داده‌اند.» 

بولتون گفت که بخشی از روابط اتحادیه اروپا با ایران به‌دلیل مناسبات طولانی‌مدت دو طرف در حوزه نفت است و افزود که دولت ترامپ تلاش کرد به بریتانیا و فرانسه و آلمان بگوید «نباید تصور کنند که با تمدن درخشان ایران باستان مواجه‌اند، بلکه این رژیم را واقع‌گرایانه و همان‌گونه که هست ببینند؛ یک رژیم افراطی مذهبی که به زور تفنگ قدرتش را حفظ کرده است». او همچنین ابراز امیدواری کرد که کشورهای اروپایی در قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمان‌های تروریستی از ایالات متحده آمریکا پیروی کنند. 

او گفت: «صادرات نفت ایران امروز در بالاترین حد پس از اعمال تحریم‌ها در دولت ترامپ در سال ۲۰۱۸ است و ایران بابت آن مجازات هم نمی‌شود. نفت را به چین می‌فروشد و در ازای آن، پول سرشاری که به شدت به آن نیاز دارد، به دست می‌آورد.» 

بولتون تاکید کرد که ماهیت جمهوری اسلامی در سرکوب روزانه مردم ایران و در حمایت از گروه‌های تروریستی منطقه مشهود است. 

جان بولتون از جمله مقام‌های ارشد آمریکایی است که جمهوری اسلامی تلاش کرده است آن‌ها را ترور کند. بولتون از تابستان سال ۲۰۲۲ و از زمان برملا شدن توطئه جمهوری اسلامی برای ترور او، تحت حفاظت نیروهای امنیتی ایالات متحده بوده است. او با اشاره به وضعیت خود، گفت: «این فقط یک دلیل کوچک‌تر است برای اینکه بخواهم رژیم ایران جایش را به حکومتی بدهد که حقیقتا بازتاب اراده مردم ایران است.»

تابستان سال گذشته وزارت دادگستری آمریکا شهرام پورصفی، فرد مرتبط با توطئه ترور بولتون را تفهیم اتهام کرد. تقریبا هم‌زمان با بازداشت پورصفی، سلمان رشدی، نویسنده سرشناسی که سران و مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی فتوای قتلش را صادر کرده بودند، در نیویورک هدف سوءقصد قرار گرفت.

بولتون تهدید جمهوری اسلامی علیه مقام‌های آمریکایی و مخالفانش در خارج از مرزهای کشور را «بی‌سابقه» توصیف کرد و گفت: «این تهدیدها نشان‌دهنده ماهیت تروریستی جمهوری اسلامی و دلیلی است بر اینکه نباید به آن‌ها در هیچ زمینه‌ای اعتماد کرد، چه برنامه اتمی و چه مسائل دیگر.»