پافشاری طالبان بر بازداشت زنان معترض در افغانستان

طالبان همچنان به خانواده نرگس سادات، که از ۱۲ روز قبل بازداشت شده، اطلاع نداده‌اند او در کجا نگهداری می‌شود و وضعیت سلامتی‌اش چگونه است

نرگس سادات در دادخواهی‌ها برای زنان افغانستان شرکت داشت - ارسالی به ایندیپندنت فارسی

نرگس سادات، دانشجوی حقوق و علوم سیاسی و فعال حقوق زنان، روز شنبه، ۲۲ بهمن (۱۱ فوریه) در ناحیه سوم شهر کابل، به دست افراد طالبان بازداشت شد. خانواده او روز چهارشنبه، سوم اسفند (۲۲ فوریه)، به ایندیپندنت فارسی گفتند همچنان هیچ اطلاعی در مورد وضعیت او ندارند. 

یکی از بستگان نزدیک نرگس سادات گفت با وجود تلاش‌ها و ارسال عریضه‌های بی‌شمار به اداره‌های امنیتی طالبان در کابل، هنوز هیچ پاسخی در مورد محل نگهداری نرگس سادات و وضعیت سلامتی او دریافت نکرده‌اند. 

او افزود نرگس سادات بیمار بود و برای ملاقات با پزشک از خانه بیرون رفت، اما افراد طالبان در یک ایست بازرسی، گوشی همراه او را بررسی کرده و او را بازداشت کردند. به گفته خانواده نرگس سادات، در گوشی همراه او چیزی علیه طالبان نبود، بلکه فقط ممکن است مطالب و نوشته‌هایی «در دفاع از حقوق اولیه انسانی زنان» بوده باشد. 

نرگس سادات، ۲۷ ساله و مادر یک فرزند ۹ ساله است. خانواده سادات به ایندیپندنت فارسی گفتند فرزند و پدر سالخورده او به علت بازداشت نرگس و بی‌خبری از وضعیتش، به شرایط بد روحی و جسمی دچار شده‌اند.

فعالان حقوق زنان در افغانستان می‌گویند نرگس سادات از همراهان آنان در اعتراضات خیابانی بوده است که در انتقاد به دستورهای سختگیرانه طالبان علیه زنان، تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی برگزار می‌کردند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

همزمان با بازداشت نرگس سادات در کابل، طالبان یکی دیگر از زنان معترض را نیز به نام پریسا مبارز، همراه با برادرش، در استان تخار بازداشت کردند. پریسا و برادرش پس از چند روز بازجویی، از بند طالبان رها شدند، اما نرگس سادات هنوز در بند این گروه است.

به‌گفته اعضای خانواده سادات هیچ‌یک از اداره‌های امنیتی طالبان تاکنون به آنان پاسخ نداده است که نرگس در کجا و تحت چه شرایطی نگهداری می‌شود. یکی از نزدیکان او گفت طالبان به آنان گفته‌اند «نرگس تحت بازجویی است و تا زمانی که بازجویی تمام نشود، اجازه ملاقات با او را ندارند».

طالبان در یک سال و هفت ماه گذشته، ده‌ها زن و دختر را به دلیل شرکت در اعتراضات مدنی و دادخواهی برای حقوق زنان، بازداشت و مجازات کرده‌اند. بر پایه روایت‌های برخی از زنان بازداشت‌شده، بازداشت‌های زنان با شکنجه، توهین، آزار و اذیت، و حتی اعتراف اجباری همراه است. 

در یکی از موارد، طالبان پس از بازداشت گروهی از زنان معترض، ویدئوی اعتراف اجباری آنان را در رسانه‌ها نیز منتشر کردند. 

با وجود اعتراضات و واکنش‌های شدید داخلی و بین‌المللی، بساط بگیر‌و‌ببند طالبان هر روز گسترده‌تر می‌شود و زنان و مردان بیشتری به دلیل فعالیت فرهنگی یا مدنی، به تبلیغ یا اقدام علیه نظام متهم شده و راهی زندان می‌شوند. با این حال، اعتراضات فعالان زن در دفاع از حقوق زنان در افغانستان، دست‌کم در فضای مجازی، همچنان ادامه دارد.