ذاکر جلالی، رئیس بخش آسیایی وزارت خارجه طالبان، روز دوشنبه، ۸ اسفند (۲۷ فوریه) ادعا کرد که طالبان کنسولگری افغانستان در استانبول را تحویل گرفتند.
او در حساب توییتر خود نوشت که گلمت خان زدران به مسند دیپلمات طالبان در این کنسولگری منصوب شده است.
او نوشت: «ترکیه افزون بر قدرت منطقهای، میزبان هزاران افغان است. اکنون دیپلماتهای افغان به شهروندان افغانستان مقیم استانبول خدمات شفاف ارائه خواهند کرد.»
روز شنبه، ۶ اسفند (۲۵ فوریه)، یادداشتی منتسب به وزارت خارجه طالبان منتشر شد که در آن امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، چهار کارمند کنسولگری افغانستان در استانبول را برکنار کرده است.
مقامهای ترکیه هنوز در مورد این ادعای طالبان اظهارنظر نکردهاند.
ترکیه در کنار ایران و پاکستان، میزبان شمار زیادی از شهروندان افغانستان است. بسیاری از افغانها در ترکیه مسکن خریدهاند یا به فعالیتهای بازرگانی مشغولند. از این گذشته، پس از سرنگونی حکومت پیشین افغانستان در ۱۵ اوت ۲۰۲۱ نیز تعداد زیادی از سیاستمداران، مقامهای اداری و نظامی حکومت پیشین این کشور به ترکیه رفتند و دستیابی طالبان به نمایندگیهای سیاسی افغانستان در ترکیه، نگرانی شدید شهروندان افغان مقیم این کشور را برانگیخته است.
با سرنگونی حکومت پیشین افغانستان، تمایل شهروندان برای مهاجرت و سفر به ترکیه افزایش یافت. برخی از سرمایهداران و صنعتگران افغانستان با فروش داراییها و املاکی که داشتند، سرمایههای خود را در سالهای اخیر به ترکیه انتقال دادهاند و روند خروج سرمایه از افغانستان به سمت این کشور همچنان جریان دارد.
با توجه به حضور گسترده افغانها در ترکیه، درآمد سفارت و کنسولگریهای افغانستان از ارائه خدمات به افغانهای مهاجر زیاد است و طالبان نیز میکوشند به هر شکل ممکن به منابع مالی بیشتر دست یابند تا هزینههای حکومتشان را تامین کنند.
روز گذشته، یکشنبه، ۷ اسفند (۲۶ فوریه)، حکومت طالبان کنترل سفارت افغانستان در تهران را در اختیار گرفت و این اقدام ایران با موجی از انتقادها مواجه شد.
روزنامه جمهوری اسلامی، چاپ تهران، روز دوشنبه، از تحویل دادن سفارت افغانستان در تهران به طالبان، انتقاد کرده است.
در یاداشت این روزنامه آمده است: «تحویل دادن سفارت به یک گروه نامشروع و تروریستی علاوه بر مخاطرات امنیتی زیادی که دارد، به عنوان لکه سیاهی در پرونده روابط ایران و افغانستان ثبت خواهد شد و سابقه درخشان تعامل مثبت جمهوری اسلامی ایران با مردم افغانستان را زیر سوال خواهد برد.»
این روزنامه نوشت که نباید سفارت افغانستان به طالبان، که نه «مقبولیت مردمی» و نه مشروعیت بینالمللی دارند، سپرده شود: «مسئولان و دولتمردان ایرانی باید به این نکته بسیار مهم توجه کنند که حاکمیت گروه طالبان بر افغانستان، موقت است و مردم این کشور مصمم به زایل نمودن آن هستند.»
حکومت طالبان تلاش زیادی دارد که سفارتهای افغانستان را در کشورهای مختلف، از دیپلماتهای حکومت سرنگونشده تحویل بگیرد، اما شماری از سفیران حکومت پیشین افغانستان در کشورهای اروپایی با تحویل این نمایندگیهای سیاسی به طالبان مخالفند.
تاکنون دیپلماتهای طالبان در سفارتهای افغانستان در ایران، روسیه، پاکستان، قطر و ترکمنستان پذیرفته شدهاند.
حکومت طالبان با بحران مشروعیت ملی و جهانی مواجه است و هنوز هیچ کشوری حکومت آنها را به رسمیت نشناخته است. اما سپردن مسئولیتهای سفارت و کنسولگریهای افغانستان به طالبان، به رسمیت شناختهشدن این گروه را تسریع میکند.