شاهزاده رضا پهلوی روز سهشنبه ۹ اسفند (۲۸ فوریه) در جمع برخی از نمایندگان پارلمان بلژیک تاکید کرد که «گذار از جمهوری اسلامی هرچه سریعتر باشد، مشکلات کمتر خواهد بود».
شاهزاده رضا پهلوی که در جریان سفر به اروپا با قانونگذاران کشورهای مختلف ملاقات میکند، همچنین درباره جدول زمانی گذار از جمهوری اسلامی گفت: «هیچکس نمیخواهد این گذار طولانی شود و هرچه زودتر به عادیسازی برسیم و تحریمها برداشته شوند، ما سریعتر میتوانیم سرمایهگذاران خارجی را جذب کنیم و وارد مسیر بازسازی کشورمان و تقویت صنایع شویم.»
در این جلسه، شاهزاده رضا پهلوی همچنین با اشاره به منشوری که قرار است برای همبستگی میان مخالفان جمهوری اسلامی تدوین شود، گفت کسانی که در تهیه این منشور مشارکت دارند، در داخل ایراناند و فعالیتهای خود را مرتبط با فعالان داخل ایران دانست.
او همچنین با تاکید بر اهمیت گسترش اتحاد میان مخالفان جمهوری اسلامی، ابراز امیدواری کرد که در جلسات بعدی در پارلمان بلژیک همراه با تعداد بیشتری از مخالفان جمهوری اسلامی شرکت کند.
شاهزاده رضا پهلوی همچنین در این جلسه به زندانیان دوتابعیتی و خارجی در ایران اشاره کرد. این اشاره در وضعیتی صورت میگیرد که برخی از شهروندان بلژیکی در ایران زندانیاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
شاهزاده رضا پهلوی در این ملاقات همچنین به پرسشهای نمایندگان پارلمان بلژیک پاسخ داد.
او در پاسخ به سوالی درباره مجاهدین خلق ایران گفت: «به شما توصیه میکنم که با اعضای سابق این سازمان صحبت کنید تا واقعیت این سازمان را برای شما فاش کنند.»
او درباره مشارکت سازمان مجاهدین خلق در ائتلاف مخالفان جمهوری اسلامی گفت: «درباره تعامل در یک فرایند دموکراتیک، قضیه ساده است که آیا آنها بهعنوان یک سازمان به اصولی که در منشور ما آمده است، خواهند پیوست و به گفتوگوی باز با دیگر گروههای دموکراتیک میپیوندند؟ و سوال دیگر اینکه آیا اعضای سازمان مجاهدین خلق اجازه دارند که به ابزارهای ارتباطات آزاد دسترسی داشته باشند؟ آنها این دسترسی را ندارند و یکی از دلایلی که این اجازه را به آنها نمیدهند این است که به محض این که در معرض اندیشههای دیگر قرار گیرند، تغییر میکنند و رهبری سازمان نمیخواهد ذهنیت فرقهگونهاش تضعیف شود. آنان حمایت بسیار کمی در ایران دارند.»
شاهزاده رضا پهلوی همچنین گفت که سازمان مجاهدین خلق بهدلیل گذشته تروریستیشان، نزد مردم ایران اعتبار چندانی ندارند و افزود که اعضای این گروه «در جنگ ایران و عراق علیه سربازهای ما جنگیدند و در بمباران شیمیایی حلبچه علیه کردها شریک بودند».
تئو فرانكن، نماینده پارلمان بلژیک و رییس هیئت این کشور در ناتو، در توییتی نوشت: «مردم ایران از دیکتاتوری مذهبی آیتاللهها خسته شدهاند. تغییر در راه است. نیروهای دمکراتیک و سکولار ایران پیروز خواهند شد.»
‘The Iranian people have enough of the religious dictatorship of the ayatollahs. Change is coming. The democratic and secular forces of Iran will prevail.’ @PahlaviReza pic.twitter.com/AkBAJouhKh
— Theo Francken MP (@FranckenTheo) February 28, 2023
شاهزاده رضا پهلوی همچنین درباره این احتمال که آیا ممکن است در ایران آینده، جنگ داخلی اتفاق بیفتد، گفت: «ایران از معدود کشورهایی است که برای صدها سال متمادی یک دولت-ملت بوده است در حالی که شماری از کشورهای خاورمیانه قبل از سقوط امپراطوری عثمانی اصلا روی نقشه نبودند. بنابراین ایران کشوری نیست که به شکل مصنوعی سرپا نگهداشته شده باشد و خیلی قابلیت فروپاشی ندارد و اگر به شعارهای مردم گوش کنید آنها درباره وحدت ملی شعار میدهند.»
او با اشاره به سخنان مولوی عبدالحمید، امام جمعه زاهدان گفت: «یکی از قویترین صداهایی که امروز میشنویم یک روحانی سنی در بلوچستان است که خواستار یک آلترناتیو سکولار است و بهعنوان فردی مذهبی و روحانی خواستار آزادی برای همه مذهبها است. این عاملی است که به ثبات میانجامد و هرچه غرب این گفتمان را به رسمیت بشناسد، به ثبات بیشتر در منطقه کمک کرده است.»
شاهزاده رضا پهلوی همچنین در پاسخ به سوالی درباره دخالت نظامی خارجی برای تغییر رژیم در ایران گفت: «من و دیگر همفکرانم بهعنوان افراد وطندوست هرگز هیچگونه دخالت نظامی خارجی را نخواهیم پذیرفت، اما خواستار یک ائتلاف گستردهتر هستیم.»
او درباره سکولاریسم و نقش مذهب در ایران آینده نیز گفت: «در ایران مسئله نقش مذهب در سیاست حل شده و گفتمان سکولار در ایران جا افتاده است. پویایی تغییر در ایران کمی شبیه آنچیزی است که اروپا بعد از اینکیزاسیون (تفتیش عقاید) تجربه کرد و ما نوع اسلامیاش را تجربه کردیم.»
شاهزاده رضا پهلوی همچنین گفت که گفتمان اصلی در ایران در حال حاضر، گفتمان پلورالیسم و تنوع است و این چیزی است که ما بهواسطه این ائتلاف آن را نشان دادهایم.
دعوت از شاهزاده رضا پهلوی از طرف دریا صفایی، نماینده پارلمان بلژیک حزب «ائتلاف فلاماند نو» (N-VA) صورت گرفته بود.