نه تن از نمایندگان کشورهای غربی در نشستی در پاریس، از بدتر شدن اوضاع امنیتی و افزایش فعالیت داعش خراسان، تحریک طالبان پاکستان، القاعده و دیگر گروههای تروریستی در افغانستان ابراز نگرانی کردند. این نمایندگان از طالبان خواستند به تعهد خود در جلوگیری از تبدیل شدن خاک افغانستان به پناهگاه امن تروریسم پایبند باشند.
براساس اعلامیه وزارت خارجه فرانسه، این نشست ۲۰ فوریه در پاریس برگزار شده بود، اما اعلامیه آن روز سهشنبه ۱۶ اسفند (۷ مارس)، منتشر شد.
در این نشست که نمایندگان کشورهای فرانسه، استرالیا، بریتانیا، کانادا، اتحادیه اروپا، آلمان، نروژ، سوئیس و ایتالیا حضور داشتند، دیدگاههای خود را در اعلامیهای ۱۱ مادهای منتشر کردند.
در اعلامیه این نشست آمده است: «شرکتکنندگان از تهدید روزافزون گروههای تروریستی در افغانستان از جمله داعش، القاعده، تحریک طالبان پاکستان و غیره که امنیت و ثبات در داخل کشور، منطقه و فراتر از آن را عمیقا تحت تاثیر قرار میدهند، ابراز نگرانی کردند و خواستند طالبان به تعهدات افغانستان مبنی بر جلوگیری از تبدیل شدن افغانستان به پناهگاه تروریسم متعهد بمانند.»
در این اعلامیه همچنین آمده است دستیابی به صلح و ثبات در افغانستان، مستلزم گفتوگوی ملی، معتبر و فراگیر است تا به احیای قانون اساسی با یک نظم سیاسی فراگیر در این کشور منجر شود. طالبان با سلطه بر افغانستان، قانون اساسی این کشور را باطل اعلام کردند و در ۱۹ ماه گذشته، این گروه پیرو هیچ قانونی که نهادهای رسمی و مشروع آن را تایید کرده باشند، نبوده است.
در سخنرانیهای منسوب به ملا هیبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان، آمده است که قانون اساسی و دیگر قوانین ساخته دست بشر در نظام طالبان اعتبار ندارند و همه تصمیمها بر مبنای متون دین اسلام اتخاذ میشوند.
در اعلامیه این نشست همچنین آمده است که فرمانهای اخیر طالبان در مورد منع تحصیل و اشتغال زنان، اوضاع حقوق بشری را در این کشور وخیم کرده است و برای حرکت افغانستان به سمت ثبات و بهبود اوضاع اقتصادی، این فرمانها باید لغو شوند.
در نشست نمایندگان کشورهای غربی، ریچارد بنت، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل در امور افغانستان، نماینده دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل و نماینده دفتر هئیت معاون سازمان ملل در امور افغانستان نیز بهعنوان ناظر حضور داشتند.
در این اعلامیه تاکید شده است که طالبان باید به فعالیت نهادهای مددرسان از جمله آژانسهای تحت نظارت سازمان ملل متحد در افغانستان احترام بگذارند و زمینه تحقیق و فعالیت را برای گزارشگر ویژه شورای حقوی بشر نیز فراهم کنند.
اعلامیه مشترک شرکتکنندگان این نشست در حالی منتشر شد که روز دوشنبه، با پایان یافتن تعطیلات زمستانی، دانشگاههای افغانستان تنها با حضور دانشجویان پسر بازگشایی شدند.
طالبان در ۲۹ آذر دستوری صادر کردند که براساس آن، زنان تا اطلاع ثانوی اجازه تحصیل در دانشگاهها را ندارند. این گروه همچنین در سوم دی ماه فرمان دیگری صادر کردند که براساس آن، زنان از کار کردن در سازمانهای غیردولتی داخلی و خارجی منع شدند.
پس از صدور این فرمانها، اعتراضهای گستردهای در داخل و خارج از افغانستان به راه افتادند، اما طالبان با خشونت اعتراض زنان در شهرهای مختلف افغانستان را سرکوب کردند و گفتند این محدودیتها موقتی است.
ندا محمد ندیم، وزیر تحصیلات عالی طالبان، روز سهشنبه در یک سخنرانی گفت محدودیتهای منع تحصیل و اشتغال برای زنان موقتی است و دائمی نیست. او تاکید کرد که شرایط در افغانستان هنوز برای لغو این محدودیتها آماده نیست. وزیر تحصیلات عالی طالبان توضیح نداد که منظورش از فراهم نبودن شرایط برای تحصیل و اشتغال زنان چیست. او پیش از این ادعا کرده بود که رعایت نشدن حجاب مورد نظر طالبان از طرف زنان، باعث شد تا رهبری این گروه فرمان منع تحصیل و اشتغال زنان را صادر کند.