سرمایه‌گذاری ایتالیا روی برف مصنوعی چندان موفق نبود

استفاده از «توپ‌های برف‌ساز» بی‌فایده بود؛ زیرا قطرات آبی که این فناوری به هوا پرتاب می‌کند، به هوای در حد یخ‌بندان نیاز دارند تا به صورت برف فرود بیایند

اسکی‌بازان در مونته سیمونه ایتالیا-REUTERS/Claudia Greco

مونته سیمونه، پیست اسکی محبوب در کوه‌های آپنین ایتالیا، قبل از فصل زمستان پنج میلیون یورو در تولید برف مصنوعی سرمایه‌گذاری کرد تا از تاثیر گرمایش جهانی جلوگیری کند، اما این پول تا حد زیادی هدر رفت.

استفاده از «توپ‌های برف‌ساز» بی‌فایده بود؛ زیرا قطرات آبی که این فناوری به هوا پرتاب می‌کند، به هوای در حد یخ‌بندان نیاز دارند تا به صورت برف فرود بیایند اما تا اواسط ژانویه ۲۰۲۳، دما هرگز به زیر صفر نرسید.

لوچیانو ماگنانی، رئیس کنسرسیوم محلی اپراتورهای گردشگری اسکی، به خبرگزاری رویترز گفت: این اولین بار در ۴۰ سال گذشته بود که ما برای تعطیلات کریسمس تعطیل بودیم. بالابرهای اسکی تعطیل شدند، مربیان اسکی و کارگران فصلی کاری نداشتند و ما ۴۰ درصد درآمد خود برای کل فصل را از دست دادیم.

افزایش دما صنعت اسکی در سراسر جهان را تهدید می‌کند اما ایتالیا با تعداد زیادی پیست اسکی نسبتا کم‌ارتفاع در کوه‌های آپنین و همچنین رشته‌کوه‌های آلپ، بیشتر تحت تاثیر قرار گرفته است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بر اساس داده‌های منتشرشده، حدود ۹۰ درصد از پیست‌های ایتالیا به برف مصنوعی متکی‌اند. این میزان در اتریش، ۷۰ درصد، در سوییس، ۵۰ درصد و در فرانسه، ۳۹ درصد است.

افزایش دما در اروپا باعث خشکسالی شده است و ایتالیا نمی‌تواند میلیون‌ها مترمکعب آبی را که هر سال برای تولید برف مصنوعی استفاده می‌کند، تامین کند. مصرف سالانه آب پیست‌های آلپ ایتالیا ممکن است به‌زودی معادل مصرف آب یک شهر یک‌میلیون‌نفری مانند ناپل باشد. از سوی دیگر، انرژی مصرف‌شده در باتری‌های توپ‌های برف‌ساز هم بسیار زیاد است.

ماریو توزی، زمین‌شناس و متخصص حفاظت از محیط زیست، می‌گوید که انرژی موردنیاز برای تامین برف مصنوعی برای تمام پیست‌های اسکی آلپ اروپا معادل مصرف سالانه ۱۳۰ هزار خانواده چهارنفره است.

صنعت اسکی با انتخابی دشوار مواجه است؛ مقاومت کند به این امید که پیشرفت فناوری بتواند بر آثار افزایش دما غلبه کند یا مدل کسب‌وکار را تغییر دهد و به‌دنبال منابع جایگزین برای درآمد گردشگری باشد.

با اینکه اقلیم‌شناسان و حتی بانک مرکزی ایتالیا راه دوم را پیشنهاد می‌کنند، اکثر اپراتورهای اسکی از آن سر باز می‌زنند.

والریا گزی، رئیس اتحادیه اپراتورهای بالابرهای اسکی ایتالیا که شامل ۳۰۰ شرکت است و ۹۰ درصد بازار را پوشش می‌دهد، می‌گوید که جوامع کوهستانی بدون اسکی، پایه اقتصادی خود را از دست می‌دهند و مردم این مناطق را ترک خواهند کرد.

بخش اسکی ایتالیا به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم ۴۰۰ هزار نفر را استخدام و گردش مالی ۱۱ میلیارد یورویی ایجاد می‌کند که معادل نیم درصد درآمد ملی ایتالیا است. ایتالیا با ۲۲۰ پیست اسکی پس از ایالات متحده و فرانسه در رتبه سوم جهان است و از نظر گرشگران خارجی نیز پس از اتریش و فرانسه، رتبه سوم را دارد.

با این حال تلاش‌ها برای حفظ صنعت اسکی اعتراض طرفداران محیط زیست را برانگیخته است.

کارشناسان آب‌وهوا و گردشگری پیش‌بینی می‌کنند که کوه‌های آلپ اروپایی که دمای هوا در آن‌ها سریع‌تر از اکثر نقاط جهان افزایش می‌یابد، در تابستان محبوبیت‌ بیشتری خواهند یافت؛ زیرا شهرهای ساحلی مدیترانه به طور ناخوشایندی گرم می‌شوند.

بیشتر از جهان