بهروز مروتی، مدیر کمپین حمایت از حقوق معلولان، از «وضعیت بغرنج» معلولان در سال ۱۴۰۱ سخن گفت و با انتقاد از عملکرد دولت ابراهیم رئیسی هشدار داد که شهروندان معلول سال سختی را نیز پیش رو دارند زیرا نهتنها بودجه سال قبل آنان بهطور کامل پرداخت نشد، بلکه در بودجه امسال هم اعتبار مستقل برای اجرای قانون حمایت از معلولان در نظر گرفته نشده است.
این کنشگر اجتماعی با بیان اینکه هزینههای لوازم بهداشتی و کمکتوانبخشی در پی افزایش نرخ دلار بیشتر شده و معیشت افراد معلول تحت تأثیر قرار گرفته است، مستمری خانوادههای دارای فرد معلول را ناچیز برشمرد و گفت: «مستمری خانوادههای دارای یک معلول ۵۴۶ هزار تومان، دارای دو معلول ۷۸۰ هزار تومان، دارای سه معلول ۹۲۰ هزار تومان و دارای چهار فرد معلول یک میلیون ۴۰۴ هزار تومان بود.»
بهروز مروتی گفت:« وقتی این اعداد و ارقام را با رقم ۱۲ تا ۱۸ میلیون تومانی سبد معیشت و خط فقر ۱۵ میلیون تومانی مقایسه میکنیم، میبینیم که مستمری معلولان چه فاصله نجومی با این ارقام دارد.»
این فعال حقوق معلولان، افزایش ۲۰ درصدی حقوق توانخواهان در سال جاری را نیز ناکافی دانست و تأکید کرد که این رقم با تورم ۶۰ درصدی همخوانی ندارد.
او در ادامه به خبرگزاری ایلنا گفت این مستمریها برای زنده ماندن هم کافی نیست و اگر کمک خیرین نباشد و خانوادهها به داد فرزندان معلول خود نرسند، وضعیت آنان بغرنجتر میشود.
مدیر کمپین حمایت از حقوق معلولان به فقدان فرصتهای شغلی و حمایتهای دولتی از معلولان اشاره کرد و گفت که در این شرایط بعید نیست که برخی از آنان به «تکدیگری» وادار شوند.
برمبنای ماده ۲۷ قانون حمایت از حقوق معلولان، دولتها موظفاند کمکهزینه معیشتی مطابق با حداقل میزان دستمزد مصوب شورای عالی کار برای معلولان در نظر بگیرند. این رقم در سال گذشته کمی بیشتر از چهار میلیون تومان بود اما به گفته مدیر کمپین حمایت از حقوق معلولان، دولت ابراهیم رئیسی تنها ۲۰۰ هزار تومان آن را به توانخواهان پرداخت کرد. ضمن اینکه همین رقم نیز در شش ماه دوم پرداخت نشد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مروتی در ادامه افزود که در نتیجه امتناع دولت از پرداخت مستمری معلولان، سفره آنان کوچک و بسیاری از اقلام غذایی از سبد خرید آنان حذف شد درحالیکه سوءتغذیه مشکلات این افراد را بیشتر میکند.
مدیر کمپین حمایت از حقوق معلولان به مشکلات اشتغال این شهروندان نیز اشاره کرد و گفت بودجه اشتغال سازمان بهزیستی در سال گذشته ۱۰ هزار میلیارد تومان بود که تنها ۶ هزار میلیارد تومان آن پرداخت شد؛ اما همین رقم هم امسال به نصف تقلیل پیدا کرد و به ۵ هزار میلیارد تومان رسید. او ادامه داد: «احتمالاً به روال قبل همین بودجه را هم کامل نمیدهند و وضعیت اشتغال معلولان به مراتب بدتر از قبل خواهد شد. ضمن اینکه با این رقم نمیشود اشتغال پایدار برای معلولان ایجاد کرد.»
امتناع دولت از بهکارگیری معلولان و ایجاد فرصتهای شغلی برای آنان در حالی است که مطابق با قانون حمایت از حقوق معلولان ۳۰ درصد مشاغل اداری و اپراتوری باید به این شهروندان تخصیص داده شود اما چنانچه مروتی نیز تأیید کرده از زمان تصویب این ماده قانونی یک نفر هم استخدام نشده است.
بهروز مروتی در ادامه به ماده ۱۵ قانون حمایت از حقوق معلولان نیز اشاره کرد و گفت: «طبق این قانون سه درصد سهم استخدام باید به معلولان تعلق بگیرد که طبق گفته رئیس سازمان بهزیستی از این سهم تنها ۱. ۲ درصد تخصیص داده شده که قطعاً کمتر از این میزان است.»
به گفته مدیر کمپین حمایت از معلولان، این شهروندان به راحتی در مصاحبههای استخدامی حذف میشوند درصورتیکه طبق آییننامه قانون مدیریت خدمات کشوری برای احراز توانایی افراد دارای معلولیت باید از سازمان بهزیستی استعلام کرد اما این اتفاق نمیافتد و خود سازمانها و وزارتخانهها مستقیم نظر میدهند.
دولت ابراهیم رئیسی در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ که زمستان سال گذشته به مجلس ارائه شد، اعتبار اختصاصی قانون حمایت از معلولان را حذف و آن را در بودجه سازمان بهزیستی ادغام کرد. این اقدام اعتراض معلولان را در پی داشت و آنها بارها در مقابل سازمان برنامهوبودجه و مجلس شورای اسلامی تجمع اعتراضی برگزار کردند، اما نیروهای حکومتی مانند همیشه به این تجمعها با برخوردهای خشونتآمیز پاسخ دادند.