اعتماد بریتانیایی‌ها به نظام سیاسی به اندازه روس‌ها است

فقط یک‌ششم (۱۷ درصد) بریتانیایی‌های شرکت‌کننده در نظرسنجی به چگونگی عملکرد نظام سیاسی‌شان خیلی اعتماد دارند

ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا در حال سخنرانی در پارلمان بریتانیا - AFP

طبق یک نظرسنجی جهانی، بریتانیا از لحاظ میزان اعتماد به نظام سیاسی خود با روسیه همسان و رتبه‌‌اش از نیمی از کشورهای جهان پایین‌تر است.

فقط یک‌ششم (۱۷ درصد) بریتانیایی‌های شرکت‌کننده در این نظرسنجی به چگونگی عملکرد نظام سیاسی‌شان خیلی اعتماد دارند و دو برابر این میزان (۳۲ درصد) می‌گویند راضی نیستند.

این تحلیل را موسسه خط‌‌مشی کینگز کالج لندن (کی‌سی‌ال) در چارچوب نظرسنجی ارزش‌های جهان، یکی از بزرگ‌ترین و پرکاربردترین نظرسنجی‌های اجتماعی دانشگاهی جهان، در مورد ۲۳ کشور انجام داد.

داده‌های این نظرسنجی در سال ۲۰۲۲ گردآوری شد؛ همان سال پرفرازونشیبی که در آن بوریس جانسون، نخست‌وزیر عضو حزب محافظه‌کار بریتانیا، را حزب خودش کنار گذاشت و بعد از آن هم نخست‌وزیری فاجعه‌بار لیز تراس که فقط شش هفته دوام آورد.

پروفسور بابی دافی، مدیر موسسه خط‌‌مشی کی‌سی‌ال، گفت: «پشتیبانی از دیدگاه دموکراسی در بریتانیا خیلی قوی و فزاینده است ولی چگونگی کارکرد آن در حال حاضر برای ما چندان قانع‌کننده نیست.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

«دموکراسی از نظر اکثریت قریب‌به‌اتفاق دیدگاهی مطلوب و مهم است اما فقط ۱۷ درصد از چگونگی کارکرد کنونی نظام سیاسی ما خیلی راضی‌اند و به این ترتیب ما را در جایگاهی پایین‌تر از نیمی از کشورهای جهان قرار می‌دهد.»

در میان کشورهایی که وضعیت اعتماد به نظام سیاسی در آن‌ها تجزیه‌وتحلیل شده، رتبه بریتانیا از جمله پایین‌ترین‌ها است و میزان رضایت هم‌اندازه روسیه (۱۶ درصد)، مکزیک (۱۷ درصد) و نیجریه (۱۵ درصد) است.

رتبه بریتانیا از کشورهایی چون نروژ (۴۱ درصد)، کانادا (۳۶ درصد) و آلمان (۳۶ درصد) خیلی پایین‌تر است اما از فرانسه (۱۳ درصد) و ایالات متحده (۱۲ درصد) بالاتر است.

در حال حاضر، کمترین میزان رضایت در بریتانیا از آن ایرلند شمالی است و هم‌زمان با تشدید وضعیت بن‌بست در دولت ایرلند شمالی به علت مخالفت حزب اتحادگرای دموکراتیک (دی‌یو‌پی) با ترتیبات تجاری پس از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، فقط هشت درصد گفتند که خیلی از اوضاع سیاست رضایت دارند و ۵۶ درصد ناراضی بودند.

اما پشتیبانی بریتانیایی‌ها از دموکراسی طی دو دهه گذشته افزایش یافت و ۹۰ درصد مردم در سال ۲۰۲۲ اعتقاد داشتند که روشی بسیار یا نسبتا مطلوب برای حکمرانی در کشور است؛ در حالی که این شاخص در سال ۱۹۹۹ معادل ۷۶ درصد بود.

پروفسور دافی گفت: «هیچ شواهدی وجود ندارد که نشان دهد مردم بریتانیا از اصل دموکراسی خسته شده‌اند و دارند بیشتر به الگوهای اقتدارگرای حکومت روی خوش نشان می‌دهند.»

«درست است که نسل هزاره در ابتدای بزرگسالی چندان مشتاق دموکراسی به نظر نمی‌آمد، اما اکنون خیلی بیشتر با نسل‌های قدیمی‌تر هماهنگ شده‌اند.»

طبق یافته‌های یک نظرسنجی جهانی که قبل‌تر انجام شد، مردم بریتانیا به اتحادیه اروپا بیش از مجلس نمایندگان بریتانیا اعتماد دارند.

بعد از همه‌پرسی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) اعتماد به مجلس نمایندگان وست‌مینستر ۱۰ درصد کاهش یافت و فقط ۲۲ درصد شد؛ در حالی که اعتماد به بروکسل با هفت درصد افزایش به ۳۹ درصد رسید.

پروفسور دافی گفت: «بعد از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا اعتماد ما به این اتحادیه دوباره افزایش یافت و اکنون احتمال اعتماد کردن ما به آن خیلی بیشتر از اعتماد کردن به مجلس و دولت خودمان است.»

به گفته کینگز کالج لندن، در این تازه‌ترین نظرسنجی، با سه هزار و ۵۶ بزرگسال از سراسر بریتانیا مصاحبه کرده‌اند.

© The Independent

بیشتر از جهان