نیروهای نیابتی ایران حملات «چندجانبه» به اسرائیل را از سر گرفتند

به نظر می‌رسد نیروهای نیابتی و متحدان جمهوری اسلامی در هفته گذشته درگیر‌ی‌هایی چندجانبه‌ را با اسرائیل آغاز کرده‌اند

اسرائيل برای مهار تهدیدهای جمهوری اسلامی تمرکز اصلی خود را بر سوریه معطوف کرده است- AFP

روزنامه اورشلیم‌پست در گزارشی که یکشنبه نهم آوریل (۲۰ فروردین) منتشر کرد، به موضوع از سرگیری حملات چندجانبه به اسرائيل پرداخت. به نوشته این روزنامه،‌ حملات هوایی به اسرائیل از غزه، لبنان و سوریه که از هفته پیش آغاز شدند، حاکی از راهبردی تازه‌ برای مقابله با تل‌آویو است؛ راهبردی که بر اساس آن، اهدافی در اسرائیل را از چند جبهه و به‌طوربی‌امان، هدف قرار می‌دهند.

نویسنده اورشلیم‌پست می‌نویسد اگرچه گروه‌های مختلفی از جمله حماس، حزب‌الله و جهاد اسلامی پشت این حملات‌اند، آن‌ها احتمالا با حمایت جمهوری اسلامی ایران آتش‌باران اسرائیل را آغاز کرده‌اند و چه‌بسا آن‌طور که مقام‌های جمهوری اسلامی بارها به آن اشاره کرده‌اند، به نیابت از تهران وارد عمل شده‌اند.

به گزارش این روزنامه اسرائیلی، جمهوری اسلامی از مدت‌ها پیش دنبال آن بود که کشمکش با اسرائیل را به مرزهای این کشور بکشاند. پشتیبانی از حزب‌الله و حماس هم که دهه‌ها است از حمایت‌های تهران برخوردارند، راهبردی بود که جمهوری اسلامی را در رسیدن به این هدف یاری می‌رساند. برای نمونه می‌توان به کمک مالی و نظامی به حماس و تقویت زرادخانه موشکی آن اشاره کرد. حماس که زمانی تنها موشک‌های کوتاه‌برد در اختیار داشت، به‌تدریج به موشک‌های دوربرد مجهز شد تا دامنه اهدافش در اسرائیل را گسترش دهد.

اورشلیم‌پست در ادامه، به جهاد اسلامی اشاره می‌کند؛ گروهی که چه بسا بیش از حماس، حمایت جمهوری اسلامی را با خود دارد. جهاد اسلامی نیز دارای زرادخانه‌ای شامل هزاران فروند موشک و نیروهای مسلحی است که در کرانه باختری مستقرند و رهبرانشان اغلب در دمشق سکونت دارند.

بنا به این گزارش، حزب‌الله آشکارا مهم‌ترین متحد جمهوری اسلامی در منطقه است؛ سازمانی که شکل‌گیری آن به دهه ۸۰ میلادی بازمی‌گردد و به لطف حمایت تهران به‌تدریج توانست در جنوب لبنان حضوری پررنگ داشته باشد. این گروه هم زرادخانه‌ای با بیش از ۱۰۰ هزار فروند موشک در اختیار دارد.

علاوه بر این، حماس در این سال‌ها توانسته است سیستم نظامی خود را کامل‌تر کند و مهمات و تسلیحات هدایت‌شونده‌‌ای با دقت بالا را به زرادخانه‌اش بیفزاید. حزب‌الله هم از طریق هدف قرار دادن نقاطی در اسرائیل با پهپادهایش، سایه تهدیدش بر سر تل‌آویو را تا اندازه‌ای پایدار‌ کرده است.

از سوی دیگر، حماس هم برای حمله به اسرائیل به لبنان نظر دارد. یک روز پیش از شلیک ۳۵ موشک به اسرائیل، اسماعیل هنیه، رهبر حماس، به لبنان رفته بود. این خود از نزدیکی حماس با حزب‌الله حکایت دارد؛ چرا که حماس بدون هماهنگی با این سازمان، نمی‌تواند حملاتی به این گستردگی را از جنوب لبنان سازماندهی کند. موشک‌هایی که ششم آوریل به سمت اسرائیل پرتاب شدند، همگی در روز روشن و از جایی در نزدیکی صور شلیک شدند؛ منطقه‌ای که حزب‌الله در آن حضوری آشکار دارد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

نویسنده اورشلیم‌پست در ادامه می‌افزاید حزب‌الله در سال‌های اخیر فعالیت‌های خود را در خارج از مرزها افزایش داد و دامنه آن را تا غرب آفریقا و آمریکای جنوبی گستراند. اما مهم‌تر از همه، عملیات حزب‌الله در سوریه بود که در سال ۲۰۱۲ و در حمایت از بشار اسد، متحد جمهوری اسلامی و سرکوب مخالفان، انجام شد.

از دیگر نیروهایی که بنا به این گزارش، برای اسرائیل تهدید محسوب می‌شوند، شبه‌نظامیان تحت‌حمایت ایران‌اند که عمدتا در سوریه و عراق مستقرند. این نیروها عبارت‌اند از یگان‌های حشد‌الشعبی، کتائب حزب‌الله و عصائب اهل‌ حق.

در ماه مه ۲۰۲۱ یک پهپاد از مبدا عراق به حریم هوایی اسرائیل وارد شد. هفته گذشته نیز پهپاد دیگری از سوریه از مرزهای اسرائیل گذشت.

در این میان، رسانه‌های رسمی جمهوری اسلامی بارها لفاظی‌ مقام‌های تهران درباره «فروپاشی قریب‌الوقوع» اسرائیل را تکرار کرده‌‌اند. در حالی که مقام‌های جمهوری اسلامی با به رخ کشیدن توان نظامی خود، به افزایش تهدیدها علیه اسرائیل اشاره دارند، تل‌آویو هم سال گذشته طی رشته‌رزمایش‌هایی، آمادگی‌اش برای مقابله با دشمن را در چند جبهه به نمایش گذاشت. بر اساس برآوردها، دشمنان اسرائیل می‌توانند روزانه یک هزار و ۵۰۰ موشک به این سرزمین شلیک کنند.

در بخش پایانی گزارش اورشلیم‌پست، آمده که اسرائيل در تلاش برای مهار تهدیدهای نیروهای تحت‌حمایت جمهوری اسلامی، تمرکز اصلی خود را بر سوریه معطوف کرده و در عملیاتی به نام «جنگ بین جنگ‌ها» که برای جلوگیری از نفوذ تهران و از سال‌ها پیش شروع شده، مواضع نیروهای تحت‌حمایت جمهوری اسلامی در سوریه را بارها هدف حملات هوایی قرار داده است.

با وجود این، تهدید ایران از بین نرفته است و به نظر می‌رسد که نیروهای نیابتی و متحدان جمهوری اسلامی هفته گذشته درگیری چندجانبه‌‌ای را با اسرائیل آغاز کرده‌اند.

بیشتر از جهان