ده‌ها مامور افغان سرویس اطلاعاتی فرانسه در افغانستان جا مانده‌اند

این افراد، ماموران اداره امنیت ملی افغانستان بودند که در عملیات مخفیانه موسوم به «لشکر ۹۱۵» فرانسه نیز خدمت می‌کردند

ماموریت جنگی فرانسه در ۲۰۱۴ در افغانستان پایان یافت اما ماموریت اطلاعاتی تا ۲۰۲۰ ادامه داشت - ALEXANDER KLEIN / AFP

تحقیق مشترک رسانه‌های فرانسوی «لوموند» و «آر.‌اف.‌آی» و سازمان غیرانتفاعی «لایت‌هاوس ریپورت» که چهارشنبه، ۱۲ آوریل (۲۳ فروردین)، منتشر شد، فاش کرد ده‌ها تن از ماموران اطلاعاتی افغان که برای سرویس‌های اطلاعاتی مخفی فرانسه در افغانستان کار می‌کردند، پس از سقوط کشور به دست طالبان، در افغانستان مانده‌اند و دولت فرانسه زمینه انتقال آنان را به مکانی امن فراهم نکرده است.

«لشکر ۹۱۵» یا «شمشاد»، نام عملیات مخفیانه‌ای بود که سرویس‌های اطلاعاتی افغانستان و اداره کل امنیت خارجی فرانسه (DGSE) از سال ۲۰۰۹ آغاز کردند و تا سال ۲۰۲۰ ادامه داشت. دریافت‌های تحقیق جدید، نشان می‌دهد حدود ۶۰ تا ۹۰ مامور سرویس اطلاعات مخفی افغانستان در چارچوب اداره امنیت ملی این کشور، برای جمع‌آوری اطلاعات برای سرویس اطلاعات فرانسه کار می‌کردند. هدف از این عملیات سازمان اطلاعاتی فرانسه، محافظت از سربازان و منافع این کشور در افغانستان و مبارزه باتروریسم و شورشیان بود.

بر اساس این تحقیق، این ماموریت در سال ۲۰۲۰ به پایان رسید و پس از سقوط دولت جمهوریت در افغانستان به دست گروه طالبان در ۱۵ اوت ۲۰۲۱، دولت فرانسه حدود ۳۰ تن از کسانی را که در عملیات مزبور نقش داشتند، از افغانستان به فرانسه انتقال داد. یافته‌های رسانه‌های فرانسوی نشان می‌دهد شمار دیگری از ماموران اطلاعاتی افغان که در این عملیات شرکت داشتند، پس از سلطه طالبان، به کشورهای ایران، پاکستان و هند پناه بردند، اما در این کشورها نیز از امنیت کامل برخوردار نیستند. یکی ازاین افرادی که در این گزارش با اسم مستعار «زبیر» از او یاد شده است، می‌گوید برای نجات از «مرگ تدریجی درافغانستان»، حتی به امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، نیز نامه فرستاده، اما پاسخی دریافت نکرده است. زبیر می‌افزاید او و همکارانش برای دریافت ویزای فرانسه نیز اقدام کرده‌اند، اما با پاسخ منفی روبرو شده‌اند.

شمار دیگری از این افراد نیز که با رسانه‌های فرانسوی گفتگو کردند، مدعی شدند هنوز در افغانستان‌ باقی مانده‌اند و از ترس فاش شدن هویتشان برای طالبان، مخفیانه زندگی می‌کنند. یکی از این افراد که خود را مامور بخشی از عملیات موسوم به «لشکر ۹۱۵» معرفی کرد، به رسانه‌های فرانسوی گفت در فاصله  سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸، رابط منابع میدانی و عوامل اداره کل امنیت خارجی فرانسه (DGSE) بوده است. تحقیقات رسانه‌های فرانسوی نشان می‌دهد او در جریان این ماموریت، علاوه بر دستمزدی که ازاداره امنیت ملی دولت افغانستان دریافت می‌کرد، از سرویس اطلاعاتی فرانسه نیز ماهانه هزار دلار آمریکایی حقوق می‌گرفت.

این فرد که با نام مستعار «علی» با رسانه‌ها سخن گفته است، می‌گوید ماموریتش، جمع‌آوری اطلاعات درباره برنامه‌های دشمن (گروه داعش،القاعده، طالبان و شبکه حقانی) بود. او در ادامه این بخش از سخنانش چنین می‌گوید: «همکاران ما در ساحات مورد نظر،اطلاعاتی رادر مورد گروه‌های تروریستی و شورشی جمع‌آوری می‌کردند و ما آن‌ اطلاعات را در اختیار همکاران فرانسوی خود وهمکاران خود از سرویس‌های اطلاعاتی افغانستان می‌گذاشتیم.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

او می‌گوید بخشی از این ماموریت نیز جمع‌آوری اطلاعات مربوط به شهروندان فرانسوی بود که در فعالیت‌های تروریستی بین‌المللی در گروه القاعده یا سایر گروه‌های تروریستی در سراسر جهان شرکت داشتند، و «ما ورود احتمالی آنان را به خاک افغانستان زیر نظر داشتیم».

این مامور اطلاعاتی می‌گوید اینک پس از به قدرت رسیدن مجدد طالبان در افغانستان، از ترس افشا شدن هویتش، با خانواده‌اش از کابل به استان دیگری رفته است و مخفیانه زندگی می‌کند. 

شمار دیگری از این ماموران نیز روایت‌های مشابهی دارند و می‌گویند تاکنون هزینه‌های زندگی خود را از طریق فروش طلا و جواهرات اعضای خانواده‌های خود و نیز کمک دوستان و خویشاوندان تامین کرده‌اند. 

یکی از این افراد با اسم مستعار «حمزه»، می‌گوید که به دلیل اینکه نمی‌تواند از ترس افتادن به دست طالبان از خانه بیرون رود و کار کند، روزهای زیادی را با خانواده‌اش گرسنه سر می‌کنند و گاهی اوقات در روز «فقط یک وعده غذا برای خوردن دارند».

حمزه از دولت فرانسه می‌خواهد که زمینه انتقال او و دیگر همکارانش را به جای امنی فراهم کند. او می‌گوید: «دولت فرانسه باید به حرف ما گوش دهد؛ ما به دولت فرانسه خدمت کرده‌ایم.»

این ماموران می‌گویند که پس از اوت ۲۰۲۱، دولت فرانسه شماری از همکارانشان را از افغانستان بیرون برد، اما شماری دیگر هنوز بلاتکلیف مانده‌اند.

با این حال، وزارت نیروهای مسلح فرانسه در پاسخ به پرسش رسانه‌های لوموند و اف‌آر‌آی در مورد وضعیت ماموران پیشین دولت فرانسه در افغانستان، هرگونه تخطی از وظایف را در مورد ماموران سابق سرویس‌های مخفی افغانستان که برای DGSE کار می‌کردند، رد می‌کند.

بیشتر از جهان