توماس وست، نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان، روز دوشنبه ۲۸ فروردین (۱۷ آوریل) در استانبول ترکیه، با شماری از چهرههای سیاسی و فعالان مدنی افغانستان ملاقات کرد. او سپس در رشته توییتی، از ابراز نگرانیهای شدید فعالان سیاسی و مدنی افغانستان در مورد تصمیمهای طالبان خبر داد.
وست در استانبول با صلاحالدین ربانی، رهبر حزب جمعیت اسلامی، باتور دوستم، رئیس شورای مرکزی حزب جنبش ملی اسلامی، کریم خلیلی، رهبر شاخه انشعابی حزب وحدت اسلامی، جمعهخان همدرد، از چهرههای سیاسی بانفوذ و شماری از فعالان سیاسی و مدنی افغانستان دیدار کرد.
نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان در توییتر نوشت که در دیدار با فعالان سیاسی و مدنی افغان، نگرانی آنان در مورد ادامه وضعیت در افغانستان را شاهد بوده است. او تصریح کرد: «آنها نگرانی عمیق خود از تصمیمهای طالبان، بهویژه در مورد حقوق زنان برای تحصیل، کار و آینده را با من در میان گذاشتند.»
2/3 I heard deep concern about Taliban decisions, especially on the rights of women to an education, work and a future. Another theme was that there needs to be a peaceful way forward. Dialogue is the preferred path, not violence. pic.twitter.com/ElePjR3Hvs
— U.S. Special Representative Thomas West (@US4AfghanPeace) April 17, 2023
با این حال توماس وست در سفر به قطر، با گروهی از افغانها به نام مجمع فکر آینده افغانستان دیدار کرده بود که برخی از شرکتکنندگان در آن نشست، از رفتارهای طالبان ابراز خرسندی میکردند.
توماس وست اضافه کرد که رهبران سیاسی افغان که در استانبول با آنان ملاقات کرد، گفتوگو را راهحلی «ترجیحی» برای حل معضل افغانستان عنوان کردهاند.
فعالان سیاسی افغان مستقر در استانبول و آنکارا در ترکیه که پس از سلطه طالبان بر افغانستان، در چارچوب «شورای مقاومت برای نجات افغانستان» گردهم آمدند، همواره تاکید کردهاند که گفتوگوی مسالمتآمیز میتواند رهگشای بحران افغانستان باشد؛ اما در صورتی که طالبان به این گفتوگو تن ندهند، گزینه برخورد مسلحانه نیز از نظر این فعالان قابلقبول است. به همین دلیل رهبران سیاسی افغانستان در دیدار با توماس وست نیز گفتهاند که مذاکره با طالبان برای حل بحران افغانستان را در اولویت قرار میدهند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
توماس وست نوشت که آمریکا برای کمک به مردم افغانستان و همکاری با دیگر متحدان برای رسیدگی به بحران انسانی در این کشور، تعهد پایدار دارد: «من بر حمایت ما [آمریکا] از گفتوگو میان افغانها [طالبان و مخالفانشان] تاکید کردم.»
در حالی که تصمیمهای اخیر طالبان مبنی بر منع کار زنان در ادارات سازمان ملل در افغانستان و نیز ممنوعیت تحصیل آنان که نزدیک به دو سال از آن میگذرد، سازمان ملل و جامعه بینالمللی را برآشفته کرده، نماینده ویژه آمریکا به قصد تسهیل صلح و گفتوگو میان طالبان و مخالفانشان به قطر، امارات متحده عربی و ترکیه سفر کرده است.
به نظر میرسد هدف نماینده آمریکا از این سفرها، نشان دادن امکان تغییر در رفتارها و تصمیمهای طالبان و حل معضل این کشور از طریق گفتوگو است. او در سفر به قطر با جمعی از حامیان طالبان هم دیدار کرد که مقاومت مسلحانه علیه طالبان را از اساس نفی میکردند و تنها بر گفتوگو با طالبان تاکید داشتند. این در حالی است که طالبان در یک سال و هشت ماه گذشته در مورد گفتوگو با مخالفانشان هیچ چراغ سبزی نشان ندادهاند.