احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان، در دومین دور نشست وین در مورد افغانستان که دوشنبه، ۲۴ آوریل (۴ اردیبهشت)، آغاز شد، گفت که دولتهای غرب و شرق طرحی برای افغانستان ندارند و گروههای سیاسی و نظامی ضدطالبان باید روی طرح و انسجامی که بتواند حمایت جهان را جلب کند، به توافق برسند.
سخنرانیها و بحثها در دومین دور نشست وین در مورد افغانستان، دور از دسترسی مستقیم رسانهها انجام شد، اما ایندیپندنت فارسی به صورت اختصاصی به نسخهای از سخنرانی احمد مسعود دست یافته است. مسعود در این سخنرانی ضمن تاکید بر ضرورت و فوریت اتحاد و هماهنگی میان جریانهای ضدطالبان، بر جلوگیری از به رسمیت شناخته شدن طالبان به مثابه دولت رسمی افغانستان تاکید میکند.
مسعود با اشاره به اظهارات آمنه محمد در مورد برگزاری نشستی برای بحث درباره به رسمیت شناختن طالبان، میگوید که این سخنان با هدف آزمایش نبض جامعه افغانستان در این زمینه مطرح شده است و اگر واکنش منسجمی مشاهده نشود، ممکن است که جهان حکومت طالبان را به رسمیت بشناسد.
مسعود میافزاید: «اگر طالبان به رسمیت شناخته شوند، مبارزه دشوارتر خواهد شد.»
بنا به متن سخنرانی رهبر جبهه مقاومت ملی، او تاکید میکند که ممکن نیست همه زیر یک چتر متحد شوند، اما گروههایی که برای یک هدف مبارزه میکنند، میتوانند تا حد ممکن همصدا شوند. او تصریح میکند که «آغوش همه برای اتحاد باز است» و باید هرچه سریعتر طرح مشترک و هماهنگی گستردهای برقرار شود.
به گفته رهبر جبهه مقاومت ملی، اگر طرحی از جانب افغانها برای آینده افغانستان ارایه نشود و صف واحدی شکل نگیرد، دولتهای جهان اقدامی برای تغییر اوضاع نمیکنند.
مسعود میگوید: «آنهایی که جویای دموکراسیاند و آنهایی که اهداف امنیتی خود را دنبال میکنند، طرحی برای افغانستان ندارند. شرق و غرب برنامهای [برای افغانستان] ندارند و هر کاری که باید انجام شود، خود ما باید انجام دهیم.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
با این حال، رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان میافزاید که دنیا از یک طرح منسجم و روشن برای آینده افغانستان حمایت میکند و تنظیم این طرح به همبستگی همه گروههایی نیاز دارد که به افغانستان آزاد و قانونمند باور دارند.
مسعود میافزاید که در ۲۰ سال حکومت جمهوری، منافع ملی قربانی منافع و مصالح شخصی شد و این روند دیگر نباید تکرار شود.
اصلاحات در ساختار جبهه مقاومت ملی
احمد مسعود در سخنرانی خود با اشاره به انتقادها از جبهه مقاومت ملی افغانستان، برخی از انتقادها را «بجا» میداند و برخی را «استوار بر عقده»، اما تاکید میکند که به انتقادها پاسخ داده میشود. رهبر جبهه مقاومت ملی میافزاید که در چند ماه گذشته روی اصلاحاتی در ساختار جبهه مقاومت ملی کار شده است که برخی از اصلاحات اعمال شده و برخی دیگر نیز به زودی اعمال خواهد شد.
با این حال، او تاکید میورزد که هیچ روایت غلطی نمیتواند جبهه مقاومت ملی را از ادامه مبارزه علیه طالبان باز دارد، چون اهداف این جبهه مشروع، و برای آینده افغانستان است.
محقق: طالبان هزارهها و تاجیکها را به صورت هدفمند سرکوب میکنند
محمد محقق، رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان، که در آغاز دور دوم نشست وین به صورت مجازی صحبت کرد، گفت که طالبان هزارهها و تاجیکها را به صورت هدفمند سرکوب میکنند. محقق حضور چند هزارهتبار و تاجیکتبار در رژیم طالبان را نمادین دانست و گفت که حکومت این گروه تکقومی است و طالبان پشتونتبار همه چیز را در اختیار دارند. محقق افزود که او و اعضای شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان، طرفدار یک حکومت اسلامی معتدل در افغانستاناند تا این کشور مرکز تروریسم جهانی نشود و با همه دولتهای جهان روابط خوب و استوار بر منافع مردم برقرار کند.
رهبر حزب وحدت اسلامی افزود که راهحل عبور از بحران کنونی افغانستان، تشکیل یک حکومت گذار موقت و برگزاری انتخابات است تا همه جریانها و تشکلهای سیاسی در آن مشارکت کنند و حق کسی ضایع نشود.
محمد محقق، زلمی رسول، صلاحالدین ربانی، رحمتالله نبیل و شمار دیگری از افرادی که به دومین دور نشست وین در مورد افغانستان دعوت شده بودند، به دلایل فنی، از جمله صادر نشدن ویزا تا یک روز پیش از برگزاری نشست، نتوانستند در آن حضور یابند. منبعی نزدیک به صلاحالدین ربانی به ایندیپندنت فارسی گفت، آقای ربانی پیش از برگزاری نشست از عدم حضور خود به میزبانان نشست اطلاع داده بود و از ابتدا قصد حضور در این نشست را نداشت.
این نشست در روزهای سهشنبه و چهارشنبه، ۲۵ و ۲۶ آوریل، نیز ادامه دارد و شرکتکنندگان در پایان بیانیه مشترکی صادر میکنند که بیانگر دیدگاه مشترک آنان در مورد همبستگی و اتحاد برای مبارزه به اشکال مختلف علیه طالبان، خواهد بود.
رنگین دادفر سپنتا، مشاور شورای امنیت ملی و وزیر خارجه دولت پیشین افغانستان، به ایندپندنت فارسی گفت که هدف اساسی نشست وین، ایجاد هماهنگی و انسجام میان گروههایی است که به ضرورت برقراری دولت قانونمند در افغانستان اعتقاد دارند. به گفته سپنتا، این نشست دستاورد مهمی برای مخالفان طالبان است و تلاش میشود که برای کمک به اوضاع افغانستان، این روند ادامه و گسترش یابد.