حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران که به لبنان سفر کرده است، روز پنجشنبه هفتم اردیبهشت (۲۷ آوریل) گفت که تهران از مقامهای تصمیمگیرنده در لبنان میخواهد در انتخاب رییسجمهوری جدید کشورشان به توافق برسند.
این اظهارات امیرعبداللهیان در جریان اولین سفر او به لبنان پس از توافق ماه گذشته میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی به میانجیگری چین است. تهران و ریاض در جریان این توافق با ازسرگیری مناسبات دیپلماتیک پس از هفت سال به تفاهم رسیدند و به نظر میرسد که توافق تهران و ریاض بر لبنان نیز اثرگذار بوده است.
به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس توافق اخیر احتمال درگیری مسلحانه بین رقبای خاورمیانه، چه به طور مستقیم میان کشورها و چه واسطه گروههای نیابتی را کاهش میدهد. توافق تهران و ریاض همچنین تنشها میان عربستان سعودی و شبهنظامیان حوثی در یمن، شیعیان مسلح تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران، را نیز کاهش داده است و موجب تبادل زندانیان و اسرا در میان دو طرف شده است. بهبود روابط عربستان سعودی با رژیم بشار اسد در سوریه نیز یکی دیگر از اثرات آن قلمداد میشود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
گروههای لبنانی میان ائتلاف تحت حمایت ایران به رهبری حزبالله، و اتحاد تحت حمایت غرب و عربستان سعودی تقسیم شدهاند.
شکافهای عمیق در میان گروههای سیاسی لبنان موجب شده است که پس از اتمام دوره ریاست جمهوری میشل عون در اواخر اکتبر ۲۰۲۲، این کشور حاشیه دریای مدیترانه در شش ماه گذشته رئیسجمهور نداشته باشد.
عبدالله بوحبیب، وزیر خارجه موقت لبنان، روز پنجشنبه در نشست خبری مشترک با امیرعبداللهیان در بیروت گفت: «خوشبینام که هرگونه توافق منطقهای و معامله میان کشورهای منطقه برای لبنان خوب است.»
بوحبیب بدون اشاره به جزئیات افزود که توافق میان ایران و عربستان سعودی به نفع صلح در منطقه است.
امیرعبداللهیان در این نشست خبری گفت که تهران همه طرفها در لبنان را ترغیب میکند تا روند انتخابات را تسریع کنند.
امیرعبداللهیان همچنین گفت: «تهران از هرگونه انتخابات و توافق میان احزاب لبنانی در انتخاب رییسجمهوری حمایت خواهد کرد.» وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران سپس با نجیب میقاتی، نخستوزیر موقت لبنان ملاقات کرد.
سلیمان فرنجیه، متحد حزبالله، و ژنرال جوزف عون، فرمانده ارتش، نامزدهای اصلی ریاستجمهوری لبناناند. پارلمان لبنان در ماههای گذشته بیش از ده بار تشکیل جلسه داد اما اختلافات عمده مانع تعیین رییس دولت شد.
بزرگترین بلوکهای مسیحی در پارلمان لبنان، با فرنجیه مخالفت کردند و برخی گزارشها در رسانههای محلی حاکی از مخالفت عربستان سعودی با انتخاب او در مقام ریاست جمهوری است.
فرنجیه پیشتر در روز چهارشنبه در یک مصاحبه تلویزیونی گفت که اگر به عنوان رئیسجمهور انتخاب شود، برای بهبود روابط لبنان و عربستان سعودی تلاش خواهد کرد. فرنجیه همچنین گفت که میتواند از روابط نزدیکش با حزبالله و اسد به نفع لبنان استفاده کند.
حسین امیرعبداللهیان در جریان سفرش به لبنان با نبعه بری، رییس مجلس لبنان، و همچنین زیاد نخاله، دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین ملاقات کرد.