علی خامنه‌ای: حتی حضور یک آمریکایی هم در عراق زیاد است

رهبر جمهوری اسلامی به رئیس‌جمهوری عراق گفت که آمریکایی‌ها با «هیچ‌کس دوستی ندارند و حتی به دوستان اروپایی خود هم وفادار نیستند»

دیدار رئیس‌جمهوری عراق با علی خامنه‌ای و ابراهیم رئیسی در تهران (نهم اردیبهشت) -AFP

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در دیدار با عبداللطیف رشید، رئیس‌جمهوری عراق، از ادامه حضور آمریکا در منطقه انتقاد کرد و گفت: «حتی حضور یک آمریکایی هم در عراق زیاد است.»

در این دیدار که روز شنبه نهم اردیبهشت (۲۹ آوریل) و در جریان سفر عبداللطیف رشید به تهران انجام گرفت، رهبر جمهوری اسلامی گسترش همکاری‌های دوجانبه را به نفع هر دو کشور دانست و اعلام کرد: «گسترش روابط میان ایران و عراق و تعمیق آن، دشمنان قوی دارد.»

علی خامنه‌ای در ادامه با اشاره به سفر مقام‌های آمریکایی به عراق گفت که آن‌ها با «هیچ‌کس دوستی ندارند و حتی به دوستان اروپایی خود هم وفادار نیستند.»

اظهارات خامنه‌ای به سفر اعلام‌نشده لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا به بغداد در اوایل ماه مارس اشاره دارد. آستین در این سفر، با تاکید بر تعهد ایالات متحده به همکاری راهبردی گفت: «می‌خواهیم به سوی عراقی امن‌تر، باثبات‌تر و مستقل‌تر پیش برویم.»

وزیر دفاع آمریکا که به‌عنوان عالی‌ترین مقام کابینه از زمان آغاز به کار دولت بایدن به عراق سفر کرده بود، همچنین یادآور شد که نیروهای آمریکایی آماده ماندن در عراق‌اند.

این سفر در آستانه بیستمین سالگرد حمله نظامی آمریکا به عراق که باعث برکناری صدام حسین از قدرت شد، صورت گرفت. تهاجم نظامی گسترده آمریکا و متحدانش به عراق در آن زمان، مرگ ده‌ها هزار غیرنظامی عراقی را در‌پی داشت و به بی‌ثباتی‌ این کشور منجر شد. پس از خروج نیروهای آمریکایی در سال ۲۰۱۱، عملا راه برای ظهور شبه‌نظامیان داعش هموار شد. در‌پی آن، بار دیگر نیروهای آمریکایی به بهانه مبارزه با داعش در عراق و سوریه حضور یافتند. ایالات متحده در حال حاضر دو هزار و ۵۰۰ سرباز در عراق و ۹۰۰ نیرو در سوریه دارد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

عراق نقش مهمی برای ایالات متحده در مهار نفوذ ایران در منطقه ایفا می‌کند. ایران نیز به‌نوبه خود سعی کرده است از طریق استفاده از نیروهای نیابتی و نفوذ تهران بر احزاب سیاسی شیعه در بغداد، بر عراق کنترل داشته باشد.

در آخرین تحولات منطقه، ارتش ایالات متحده به‌منظور بازدارندگی نظامی ایران، برای نخستین بار جنگنده‌های مجهز به بمب‌های هدایت‌شونده سنگرشکن، به خاورمیانه فرستاده است. آمریکا ماه گذشته نیز یک ناوگان از جنگنده‌های پیشرفته «وارتاگ» را به خاورمیانه فرستاد.

بعد از ارسال این جنگنده‌ها بود که گروه‌های وابسته به حکومت ایران مجموعه‌‌ای از حمله‌های پهپادی علیه پایگاه‌های آمریکا در سوریه انجام دادند. حمله‌هایی که در جریان آن، یک پیمانکار آمریکایی کشته شد و در‌پی آن، تنش بین واشینگتن و تهران در سوریه بالا گرفت و جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، دستور حمله به نیروهای نیابتی وابسته به حکومت ایران را صادر کرد.

در همین حال، ‌ایالات متحده تهران را به‌دلیل ارسال پهپادهای تهاجمی به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین، تحریم کرده است.

آمریکا و برخی از متحدانش در خاورمیانه، بارها جمهوری اسلامی ایران را عامل بی‌ثباتی در منطقه معرفی کرده‌اند.