در ادامه همکاری مانیل و واشنگتن، فردیناند مارکوس، رئیس جمهوری فیلیپین، روانه ایالات متحده شد تا در سفر چهار روزه خود آنچه برای پیشبرد منافع ملی کشورش و تقویت «ائتلاف بسیار مهم» بین دو کشور ضروری میداند، پیگیری کند.
به گفته یک مقام ارشد کاخ سفید، با توجه به نگرانیهای مشترک در مورد چین، پیشبینی میشود مارکوس و بایدن به توافقهایی در زمینه گسترش روابط تجاری و نظامی دست یابند.
در راستای تقویت همکاریهای تجاری بین دو کشور، همچنین قرار است جینا ریموندو، وزیر بازرگانی ایالات متحده، همراه یک هیات تجاری از فیلیپین دیدار کند.
سفر مارکوس به ایالات متحده پس از آن صورت میگیرد که آمریکا شنبه، ۲۹ آوریل (۹ اردیبهشت)، در بیانیهای از چین خواست که از اقدامات «تحریکآمیز» و «ناامنکننده» در دریای جنوبی چین دست بردارد.
یک روز پیش از آن، فیلیپین نیروی ساحلی چین را به اجرای «تاکتیکهای تهاجمی» علیه کشتیهای فیلیپینی در ۲۰۰ کیلومتری ساحل این کشور متهم کرد. در مقابل، وزارت خارجه چین ادعا کرد که کشتیهای فیلیپینی وارد حریم آبهای چین شده و آگاهانه اقدامات تحریکآمیزی انجام دادهاند.
پکن مدعی حاکمیت بر تقریبا کل دریای جنوبی چین است. این گستره که روی برخی نقشهها به صورت نقطهچین مشخص شده است، تا بیش از ۱۵۰۰ کیلومتری از سرزمین اصلی چین امتداد مییابد و به مناطق انحصاری اقتصادی ویتنام، فیلیپین، مالزی، برونئی و اندونزی هم میرسد. این در حالی است که یک حکم داوری بینالمللی در سال ۲۰۱۶ این «نقطهچین» را رد کرد و اعتبار قانونی آن را زیر سوال برد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
وزارت خارجه آمریکا در بیانیه خود همچنین با تاکید بر حمایت از فیلیپین افزود: «واشنگتن هنگام تنشهای ژئوپولیتیک در کنار مانیل ایستاده است و با همراهی متحدان و دوستان این کشور، از قوانین بینالمللی دریایی حمایت میکند.»
واشنگتن که خواهان «مهار نفوذ» روزافزون چین در منطقه و جهان است، فیلیپین را مکانی بالقوه راهبردی برای استقرار موشکها و توپخانه خود به منظور مقابله با تهاجم احتمالی چین به خاک تایوان تلقی میکند. پکن جزیره خودمختار تایوان را بخشی از قلمرو چین میداند و حاکمیت ارضی مستقلی برای آن قائل نیست.
در ادامه پیمان دفاعی بین مانیل و واشنگتن، اوایل آوریل سال جاری میلادی، مقامهای فیلیپین محل چهار پایگاه نظامی جدید ایالات متحده را در خاک این کشور اعلام کردند. یکی از این مکانها در نزدیکی دریای چین جنوبی و دیگری در فاصلهای نهچندان دور از تایوان قرار دارد. به موجب پیمان دوجانبه موسوم به موافقتنامه «همکاری دفاعی پیشرفته» که در سال ۲۰۱۴ منعقد شد، نیروهای آمریکایی مجاز شدند از پنج پایگاه در فیلیپین برای استقرار تجهیزات نظامی خود استفاده کنند. در پی آن، و با تصمیم اخیر فیلیپین، تعداد این پایگاهها به ۹ واحد افزایش یافت.
پکن نیز که حضور ایالات متحده را در منطقه خشنود نیست، خشم خود را از این اقدام فیلیپین پنهان نمیکند. سخنگوی سفارت چین در فیلیپین با انتقاد از این توافق، آن را خطری جدی برای صلح و ثبات منطقهای توصیف کرده و پیامد آن را درگیر شدن فیلیپین در چالشی ژئوپولیتیک و نابودی توسعه اقتصادی این کشور دانسته است.