روزنامه العربی الجدید به نقل از مقامهای بلندپایه عراقی، از برگزاری نشست نمایندگان مصر و جمهوری اسلامی ایران در ماه گذشته با میانجیگری این کشور خبر داد و نوشت دولت محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق، با هدف تکرار میانجیگری عراق میان جمهوری اسلامی و عربستان سعودی، برای گفتوگوهای دوجانبه میان مقامهای تهران و قاهره اقدام کرده است.
یک مقام دیپلماتیک و یک مقام امنیتی، اطلاعات مشابهی را درمورد دیدار نمایندگان طرفهای مصری و ایرانی در بغداد تحت نظارت عراق در اختیار العربی الجدید قرار دادند. آنها توضیح دادند که دو طرف مایلاند که در حال حاضر این گفتوگوها را به شکل رسمی اعلام نکنند.
به گفته یک دیپلمات مصری، تماسهای مقامهای امنیتی مصر و ایران اواخر ماه مارس (اوایل فروردین) میتواند آغاز توسعه تدریجی روابط دو کشور در آینده باشند.
براساس اطلاعات ارائهشده مقامهای عراقی، این دیدار مقامهای تهران و قاهره در سطح پایین بین نمایندگیهای دو طرف و با هماهنگی و حضور طرف عراقی به نمایندگی از دفتر ویژه سودانی در وزارت امور خارجه عراق برگزار شد. با این حال، فواد حسین، وزیر امور خارجه عراق، پیشبینی کرد در آینده نزدیک دیدارهای مشابه دیگری در بغداد با مقدمات او انجام شود.
مقام دیپلماتیک عراق در وزارت امور خارجه به العربی الجدید گفت:«در میانجیگری عراق از طرف هر دو کشور، مشخص شد که هدف آنها از بین بردن بنبست روابط است، اما خیلی زود است در مورد پیشرفت در مذاکرات صحبت کنیم.»
او همچنین افزود کشورش در تلاش است نشست دیگری را در آینده ترتیب دهد.
مقام امنیتی عراقی نیز در پیوند با این موضوع گفت هدف این است که روابط عادی بین دو طرف ایران و مصر مانند توسعه روابط با عربستان سعودی محقق و ایجاد شود.
او با بیان اینکه نمایندگان طرف مصری و ایرانی، امنیتی و دیپلماتیکاند، تاکید کرد که در جلسه اول جزئیات زیادی مورد بحث قرار نگرفت، ولی انتظار میرود جلسه دوم مهمتر و عمیقتر باشد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این اطلاعات را عامر الفایز، گزارشگر کمیته روابط خارجی پارلمان عراق، نیز تایید کرد و گفت: «عراق در حال حاضر میانجیگری را آغاز کرده است تا نقطهنظرها را محک بزند و بیمیلی مصر و ایران برای دستیابی به یک رابطه خوب را بشکند.»
او همچنین میانجیگری عراق را نشانه اهمیت این کشور در منطقه دانست و گفت که چنین اقدامهایی میتواند بغداد را به یک میانجی قابلقبول برای همه طرفهای منطقهای و بینالمللی تبدیل کند.
الفایز افزود: «عراق معتقد است که دستیابی به مصالحه بین طرفهای مختلف در منطقه تاثیر مثبتی بر وضعیت عراق خواهد داشت و این کشور به همین دلیل آشتی عربستان سعودی و ایران و اکنون آشتی مصر و ایران را دنبال میکند.»
در پاییز گذشته، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، در دیدار با السودانی در حاشیه کنفرانس بغداد ۲ در پایتخت اردن، از پیشنهاد نخستوزیر عراق برای آغاز گفتوگو با مصر با میانجیگری عراق استقبال کرد.
اندکی قبل از آن نیز یک هیئت بلندپایه از جمهوری اسلامی ایران به ریاست علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیطزیست، برای شرکت در اجلاس بینالمللی آبوهوا به مصر رفته بود.
پیشتر، روزنامه الزمان عراق نیز به نقل از یک منبع دیپلماتیک، نوشته بود عراق و عمان برای برقراری روابط ایران و مصر تلاش میکنند. مصر از این موضوع استقبال میکند، اما منتظر اقدامهای ایران درخصوص امنیت منطقه است. از قرار معلوم، سازمان امنیت مصر روابط ایران با جنبش حماس و جهاد اسلامی فلسطین را خلاف امنیت ملی خود میداند.
رابطه سیاسی ایران و مصر تا قبل از وقوع انقلاب اسلامی ایران در بالاترین سطح بود، اما پس از انقلاب اسلامی و پس از استقبال انورسادات از محمدرضاشاه پهلوی، روابط دو کشور قطع شد. پس از انقلاب مصر در سال ۲۰۱۱ میلادی، تلاشها برای ازسرگیری روابط آغاز شد و تاکنون نیز ادامه دارد.
اواخر فروردین، پس از جدی شدن روابط دوجانبه ایران و عربستان سعودی، سامح شکری، وزیر امور خارجه مصر، تحولات میان تهران و ریاض را «مهم» ارزیابی کرد و گفت که توسعه روابط قاهره با تهران به این تحولات بستگی دارد. مصر از متحدان نزدیک عربستان سعودی است و اکنون که ریاض و تهران روابط خود را آغاز کردهاند، به نظر میرسد توسعه روابط با قاهره نیز دور از دسترس نیست.