توماس نیکلسون، فرستاده ویژه اتحادیه اروپا در امور افغانستان، روز چهارشنبه، ۲۰ اردیبهشت و در پایان سفر یک هفتهای خود به افغانستان، بیانیهای منتشر و اعلام کرد در دیدار با شماری از مقامهای طالبان، «موضع صریح اتحادیه اروپا مبنی بر حمایت سیاسی و مادی نکردن از مقاومت مسلحانه افغانستان» را تکرار کرده است.
توماس نیکسون که روزهای اول و دوم ماه مه در نشست سازمان ملل با نمایندگان بیش از ۲۰ کشور و سازمان در دوحه نیز حضور داشت، خاطرنشان کرد که شرکتکنندگان در این نشست گفتهاند شرایط برای به رسمیت شناختن رژیم طالبان فراهم نیست.
توماس نیکلسون مدعی شد بخشی از مردم افغانستان این ادعای طالبان را که جنگ در این کشور پایان یافته است، تایید میکنند و تقاضا دارند از این فرصت برای گفتوگو و پایان تنشها استفاده شود. فرستاده ویژه اتحادیه اروپا افزود که در نشست دوحه بر لزوم پایان منازعه و تشکیل دولت فراگیر در افغانستان هم تاکید شد و او نیز در ملاقات با سران طالبان این مسئله را تکرار کرده است.
توماس نیکلسون با اظهار خوشبینی درباره مبارزه طالبان با داعش، گفت که مقامهای این گروه در ملاقات با او گفتهاند که در مبارزه با داعش مصمماند. طالبان اخیرا در مورد کشته شدن شماری از چهرههای کلیدی داعش در افغانستان ادعاهایی مطرح کردهاند اما مراجع معتبر هنوز بسیاری از این ادعاها را تایید نکردهاند.
توماس نیکلسون با تکرار نگرانی از بسته ماندن مدارس دخترانه و محرومیت زنان از تحصیل و اشتغال در افغانستان گفت: «ممنوعیت [کار زنان در دفاتر سازمان ملل] چندین ماده از منشور ملل متحد را نقض میکند؛ سازمانی که مقامهای حاکم [طالبان] میخواهند کرسی افغانستان در آنجا را تصاحب کنند.»
فرستاده ویژه اتحادیه اروپا افزود: محدودیت تحصیل و اشتغال زنان در حالی در افغانستان وضع شده است که «وضعیت بشردوستانه در این کشور نیز همچنان تیرهوتار است» و ۲۸ میلیون نفر از شهروندان افغانستان در معرض آسیبهای ناشی از فقر و گرسنگی قرار دارند. به گفته نیکلسون، از ۴.۶ میلیارد دلاری که سازمان ملل برای ارائه کمکهای بشردوستانه در سال ۲۰۲۳ درخواست کرده، تاکنون فقط ۷.۲ درصد آن تامین شده است.
اتحادیه اروپا حضور دیپلماتیک خود را در کابل حفظ میکند
توماس نیکلسون در مورد حضور دیپلماتیک اتحادیه اروپا در افغانستان گفت که شرکای بینالمللی و شماری از افغانها بر ادامه حضور دیپلماتیک اتحادیه اروپا در افغانستان تاکید میکنند. در بیانیه توماس نیکلسون آمده است: «از تمام افغانهایی که با آنها صحبت کردیم و همچنین از طرف شرکای بینالمللی، یک فراخوان قوی از اتحادیه اروپا شنیدیم که حضور دیپلماتیک خود را در افغانستان حفظ کند.»
تاکنون هیچ یک از کشورهای اروپایی سفارتخانه خود را در کابل را بازگشایی نکردهاند اما یک هیئت از اتحادیه اروپا در کابل حضور دارد تا تماس و گفتوگو میان طالبان و دولتهای اروپایی را تسهیل میکند.
توماس نیکلسون همچنین افزود که در ملاقات با مقامهای طالبان از آنان شنیده است که طالبان نمیگذارند گروههای تروریستی از خاک افغانستان علیه دیگر کشورها استفاده کنند. این ادعای سران طالبان در حالی مطرح میشود که حدود یک ماه قبل، یک گزارش پنتاگون که واشنگتنپست منتشر کرد، نشان داد داعش در افغانستان قدرتمند شده است و میتواند تهدیدی علیه منافع آمریکا و دیگر کشورها باشد.