فرماندهان نیروهای دریایی آمریکا، بریتانیا و فرانسه که در خاورمیانه مستقرند، روز جمعه ۱۹ ماه مه (۲۹ اردیبهشت) با یک کشتی جنگی آمریکایی از تنگه هرمز عبور کردند. این امر نشانهای از رویکرد متحد این سه کشور برای باز نگهداشتن این آبراه حیاتی پس از اقدام جمهوری اسلامی ایران به توقیف دو نفتکش است.
از زمان فروپاشی برجام، تنشها در خلیج فارس بین جمهوری اسلامی ایران و قدرتهای جهانی، افزایش پیدا کرده است.
روز جمعه، در یک سفر فوقالعاده نادر و مشترک، سه فرمانده نیروی دریایی بر روی ناوشکن موشکانداز «پل همیلتون»، که یک ناوشکن رده آرلیبرک آمریکایی است، حضور داشتند. همزمان با عبور این کشتی جنگی آمریکایی سه قایق تندرو سپاه پاسداران در نقطهای آن نزدیک شدند.
ناوچه بریتانیایی اچ.ام.اس لنکستر نیز ناوشکن پل همیلتون را در عبور از تنگه هرمز همراهی میکرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
دریاسالار برد کوپر، فرمانده ناوگان پنجم آمریکا مستقر در بحرین، به آسوشیتدپرس گفت: «جمهوری اسلامی ایران در دو سال گذشته ۱۵ کشتی را توقیف کرده یا مورد حمله قرار داده است، که شامل هشت توقیف و هفت حمله میشود.» او افزود: «صنعت حملونقل نظارهگر وضعیتی امنیتی در منطقه است و ما میتوانیم تاثیر مثبتی بر این موضوع داشته باشیم؛ این کاری است که اکنون انجام میدهیم.»
دریاسالار برد کوپر گفت که قایقهای سپاه پاسداران روز جمعه در فاصله ۹۱۵ متری پل همیلتون قرار گرفتند.
ایالات متحده تامین امنیت آبراههای خاورمیانه، بهویژه تنگه هرمز، را کلیدی تلقی میکند. بهخصوص از زمان سخنرانی جیمی کارتر، رئیس جمهوری وقت آمریکا در سال ۱۹۸۰، که وعده داده بود از نیروی نظامی برای حفاظت از منافع حیاتی آمریکا در خلیج فارس استفاده کند.
در آن زمان، آمریکا بر حمله اتحاد جماهیر شوروی به افغانستان متمرکز بود و پایبندی آمریکا به دکترین کارتر مبنیبر تضمین «جریان آزادانه تجارت نفت در خاورمیانه»، اکنون ایالات متحده را در برابر ایران قرار میدهد. ایران از زمان فروپاشی توافق هستهای با قدرتهای جهانی، نفتکشهای متعددی را در این آبراه توقیف کرده است.
دریاسالار برد کوپر گفت: «حجم کالاهایی که از تنگه هرمز عبور میکند، برای اقتصاد جهان حیاتی است.»
هفته گذشته، جان کربی، هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا، گفت که آمریکا قصد دارد «یک سری اقدامات برای تقویت وضعیت دفاعی» خود در خلیج فارس انجام دهد. پس از سخنان جان کربی، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، بیانیهای طولانی صادر کرد و ایالات متحده را به «ایجاد و تشدید بیثباتی و ناامنی در منطقه خلیج فارس از طریق سیاستهای مداخلهگرانه و مخرب» متهم کرد. ایران از مدتها پیش مخالف حضور آمریکا در منطقه بوده است.